to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:49 | 21.09.2022

Πολιτική

Αδιαφάνεια, δώρα στους ιδιώτες και πριμ στα golden boys: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ

To νομοσχέδιο για την «εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου» που αφορά τις ΔΕΚΟ - το οποίο έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι οποίοι απεργούν σήμερα (Τετάρτη)- συζητείται στη Βουλή προκαλώντας αντιδράσεις από την αντιπολίτευση


Συζητείται σήμερα Τετάρτη, και τίθεται προς ψήφιση το σχέδιο νόμου του υπ. Οικονομικών με τίτλο «εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, διαχείριση συμμετοχών του Δημοσίου σε ανώνυμες εταιρείες και ρυθμίσεις για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, αξιολόγηση της έναντι του Δημοσίου φερεγγυότητας και πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων και σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, ίδρυση και λειτουργία Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων», με εισηγητές από τη ΝΔ τον Μάνο Κόνσολα και τον Νίκο Παππά από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το νομοσχέδιο, ωστόσο, «ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ» όπως επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στο κάλεσμά του στη σημερινή απεργία, ενώ επισημαίνει ότι με το νομοσχέδιο «κατακρημνίζεται το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς με την εισαγωγή ρυθμίσεων που οδηγούν σε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, ακυρώνονται οι επιχειρησιακές Σ.Σ.Ε. και οι Κανονισμοί Εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ανοίγει η πόρτα για ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς» (αναλυτικότερα παρακάτω).

Με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, εριορίζεται ο δημόσιος έλεγχος των επιχειρήσεων του Δημοσίου, ο οποίος γίνεται με δύο τρόπους: είτε μέσω της μείωσης της  επίδρασης των πολιτικών υποκειμένων (υπουργών – κυβέρνησης) στη στοχοθεσία και την άσκηση πολιτικής, είτε μέσω της απουσίας στη σύνταξη και έγκριση των Επιχειρησιακών και στρατηγικών σχεδίων, των ετήσιων προϋπολογισμών, των κανονισμών και των ετήσιων  οικονομικών  καταστάσεων.

Με το «Λιγότερο κράτος» καθιερώνεται η δυνατότητα ελεύθερης πώλησης των συμμετοχών του Δημοσίου, ανεξάρτητα από το ποσοστό που κατέχει (μειοψηφικό, πλειοψηφικό ή ακόμα και καθολικό), σε εταιρείες, χωρίς την εκτίμηση της αξίας αυτών, που μέχρι σήμερα ήταν απαραίτητη.

Έφη Αχτσιόγλου: Κινδυνολογεί η ΝΔ γιατί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απαντά στις λαϊκές ανάγκες

«Η κοστολόγηση των μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που η κυβέρνηση επιχείρησε να εμφανίσει. Μόνο και μόνο η αντίδραση της ΝΔ, περί κινδύνου νέων μνημονίων, δείχνει ότι αντιλαμβάνεται πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ακουμπά ακριβώς τις λαϊκές ανάγκες σήμερα. Η κυβέρνηση επιμένει σε μία κινδυνολογία που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή.

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι πρώτη στον ενεργειακό πληθωρισμό στην Ευρώπη, έχει τη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους ενέργειας στις επιχειρήσεις και την τρίτη στα νοικοκυριά. Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 11,4%, περισσότερες από 2 μονάδες πάνω απ’ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο Έλληνας εργαζόμενος πληρώνει δύο κατώτατους μισθούς τον χρόνο για να καλύψει το κόστος ενέργειας. Αυτά είναι τα συγκρίσιμα ευρωπαϊκά δεδομένα που δείχνουν την ακραία κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Επισήμανε, ακόμα, ότι «ο υποτιθέμενος μηχανισμός, που η κυβέρνηση έθεσε σε λειτουργία μετά από έναν χρόνο, αφήνει τεράστια περιθώρια κέρδους στους παραγωγούς ενέργειας και η σώρευση υπερκερδών εξελίσσεται. Το κόστος παραγωγής ρεύματος τον Σεπτέμβριο είναι 438 ευρώ η κιλοβατώρα και η τιμή του 788 ευρώ, ο μηχανισμός αισχροκέρδειας συνεχίζει να λειτουργεί. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στην αγορά ενέργειας και επιλέγει να επιδοτεί τις εταιρείες, χωρίς να φορολογεί τα υπερκέρδη στον τομέα συνολικά. Οι πολίτες πλήρωσαν 7 δισ. παραπάνω σε φόρους στο 8μηνο σε σχέση με πέρυσι και από τα χρήματα αυτά επιδοτούνται οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παρουσίασε μία πρόταση με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Μιλάμε για παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, για αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από του φυσικού αερίου, για πλαφόν στην τιμή και ποσοστό κέρδους στο 5%, για κρατική ΔΕΗ».

Για τη θέσπιση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων στην Τράπεζα της Ελλάδας δήλωσε ότι «με τη φιλοσοφία που διαπνέει το νομοσχέδιο η κυβέρνηση θεσπίζει δύο εργαλεία για να λειτουργήσουν προς όφελος των τραπεζών και όχι των πολιτών. Για να λειτουργήσουν ως ένας κόφτης ρευστότητας προς τους πολίτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που έχουν ανάγκη. Δεν ενδιαφέρεται να δώσει εργαλεία ώστε να κάνει τη δανειοδότηση των πολιτών ευκολότερη, ασφαλέστερη, περισσότερο προσαρμοσμένη στην κατάστασή τους, αλλά να τους καταχωρίσει σε μαύρες λίστες και να τους αποκλείσει από τη ρευστότητα, η οποία είναι ούτως ή άλλως σχεδόν ανύπαρκτη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό».

Για το σκέλος του νομοσχεδίου που αφορά στην εταιρική διακυβέρνηση των Α.Ε. του Δημοσίου ανέφερε ότι «συμπυκνώνει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση βλέπει τους φορείς του Δημοσίου και τις εργασιακές σχέσεις σε αυτούς. Όχι ως πυλώνα πολιτικής υπέρ του δημοσίου συμφέροντος αλλά ως ένα πεδίο ιδιωτικής χρήσης, πεδίο για ρουσφετολογικές προσλήψεις και απευθείας αναθέσεις, για παράκαμψη βασικών κανόνων της διαφάνειας, της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Δεν πρόκειται για παρέμβαση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, είναι μία παρέμβαση αυθαιρεσίας, χωρίς λογοδοσία στη χρήση δημόσιων φορέων ως να ήταν ιδιωτική περιουσία».

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για το νομοσχέδιο:

Στην ανακοίνωσή του με την οποία προχωρά σε προκήρυξη 24ωρης Απεργίας για σήμερα Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022, το ΕΚΑ τονίζει ότι «με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών εισάγονται διατάξεις με τις οποίες:

1.      Κατακρημνίζεται το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς με την εισαγωγή ρυθμίσεων που οδηγούν σε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.

2.      Ακυρώνονται οι επιχειρησιακές Σ.Σ.Ε. και οι Κανονισμοί Εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

3.      Ανοίγει η πόρτα για ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς.

4.      Καταργείται ή πλήρης απασχόληση και η απασχόληση αορίστου χρόνου με τη δυνατότητα πρόσληψης εκτάκτων υπαλλήλων και μάλιστα όχι σε υποστηρικτικά συστήματα αλλά και σε βασικές ειδικότητες όπως οδηγοί, τεχνίτες, διοικητικοί υπάλληλοι και λοιπές ειδικότητες στις επιχειρήσεις δημοσίων μεταφορών.

5.      Εκμηδενίζεται ο ρόλος του ΑΣΕΠ στο σύστημα προσλήψεων σε τυπικό έλεγχο λίγων  ημερών που δεν θα ολοκληρώνεται ποτέ, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιτροπές των ίδιων των εταιρειών να καθορίζουν τον τρόπο επιλογής προσωπικού  εισάγοντας πλέον και την έωλη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

6.      Φαλκιδεύει τη δυνατότητα των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του να υπάγονται στο σύστημα κινητικότητας του Ν. 4440/2016.

7.      Επιτρέπει την παροχή συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτες σε μόνιμη βάση.

8.      Εκποιεί περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου κατά τη βούληση του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών.

9.      Εξαιρεί από το δίκαιο των Δημοσίων Συμβάσεων για την ΕΕΣΥΠ και τις λοιπές θυγατρικές της.

10.  Ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ.

Απαιτούμε:


1.      Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών περί Εταιρικής διακυβέρνησης των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας κλπ. που έχει εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

2.      Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα όλων των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.

3.      Άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στις Δημόσιες Επιχειρήσεις στις οποίες δεν έχουν υπογραφεί.

4.      Κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας με την πρόσληψη προσωπικού αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης, με την ουσιαστική εποπτεία του ΑΣΕΠ.

5.      Επαναφορά της δυνατότητας των κοινωνικών εταίρων (οργανώσεων εργαζομένων και διοικήσεων ΔΕΚΟ) να συμφωνούν μισθολογικούς και μη όρους με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Για το ΕΚΑ είναι επιτακτική ανάγκη τόσο η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών όσο και η προστασία των θέσεων εργασίας αλλά και των όρων εργασίας του προσωπικού το οποίο πρέπει να απασχολείται στις κομβικές αυτές θέσεις, με σχέση αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης. Είναι ανεπίτρεπτο να υποβαθμίζονται έτι περαιτέρω οι επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις στις επιχειρήσεις αυτές, τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήδη, είναι στα σκαριά σχέδιο Οδηγίας  με την οποία υποχρεώνονται τα Κράτη-Μέλη να ενισχύσουν τις κλαδικές και διακλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις ως ουσιαστικό παράγοντα για την προστασία των εργαζομένων.»

tags: ΔΕΚΟ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)