to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:04 | 11.09.2018

Πολιτική

«Να αλλάξουμε την Ευρώπη του φόβου σε Ευρώπη της ελπίδας»: Οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα - Ταγιάνι (βίντεο)

«Το πολιτικό καθήκον μας σήμερα είναι να αλλάξουμε τη σημερινή Ευρώπη του φόβου, σε μια Ευρώπη της ελπίδας και να συνάψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα επανασυνδέσει την Ευρώπη με τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της, που θα εκδημοκρατίσει την Ευρωζώνη και θα εξασφαλίσει την αξιοπρεπή ζωή των πολιτών» δήλωσε ο πρωθυπουργός


«Το πολιτικό καθήκον μας σήμερα είναι να αλλάξουμε τη σημερινή Ευρώπη του φόβου, σε μια Ευρώπη της ελπίδας και να συνάψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα επανασυνδέσει την Ευρώπη με τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της, που θα εκδημοκρατίσει την Ευρωζώνη και θα εξασφαλίσει την αξιοπρεπή ζωή των πολιτών».

Αυτό σημείωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, μετά την ομιλία του στην Ολομέλεια του ΕΚ. 

Ο πρωθυπουργός μίλησε για εποικοδομητική και ζωντανή συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης που έλαβε χώρα στην Ολομέλεια και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ευρώπη είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι». Σχολίασε πως φυσικά ήταν ενδιαφέρουσα συζήτηση και για την Ελλάδα που, όπως είπε, αποτελεί ένα αντικειμένο εργασίας για την Ευρώπη μετά από 8 χρόνια κρίσης και αποτυχημένων μεταρρυθμίσεων και αποτυχημένων προγράμματων, για να τονίσει ότι «καταφέραμε να βρούμε τον σωστό δρόμο και καταφέραμε να έχουμε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις απαραίτητες για την ελληνική οικονομία, την ίδια ώρα που καταφέραμε να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους». 

«Πιστεύω ότι αυτήν τη στιγμή που η Ευρώπη παλεύει να ανταπεξέλθει σε πολλαπλές προκλήσεις, ο διάλογος είναι απαραίτητος μεταξύ μας», τόνισε. Αναφέρθηκε στις προκλήσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης τόσο στις κοινωνίες μας -όπως η αύξηση των ανισοτήτων και της φτώχειας- αλλά και μεταξύ των κρατών-μελών, στη διαχείριση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, αλλά και της απειλής της συνοχής της ΕΕ, καθώς διάφορα κράτη-μέλη καταφεύγουν σε εθνικές λύσεις. 

«Ήταν πολύ χρήσιμο που ανταλλάξαμε απόψεις σήμερα και που ξεκαθαρίσαμε πόσο απαραίτητο είναι για την Ευρώπη να αλλάξει σελίδα», είπε ο κ. Τσίπρας. Ανέφερε ότι πριν από 3 χρόνια που βρέθηκε στην Ολομέλεια για πρώτη φορά, κάποιοι ένιωθαν να απειλούνται από εκείνον γιατί θεωρούσαν επικίνδυνη τη θέληση του να αλλάξει η Ευρώπη. «Η πραγματική απειλή για την Ευρώπη είναι οι δυνάμεις που θέλουν να σκοτώσουν την Ευρώπη και όχι αυτές που θέλουν να την αλλάξουν». 

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα πρέπει να γίνει εγχείρημα των λαών μας. Είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, προσθέτοντας ότι συμφωνεί με τον κ. Ταγιάνι ότι πρέπει να πορευτούμε συλλογικά για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου. Ο πρωθυπουργός είπε ότι, παρά τις δυσκολίες, έχουμε πετύχει να επιβιώσει το κοινό σπίτι μας, η ΕΕ, από την οικονομική κρίση και ότι παρά τις δυσκολίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη, «είναι απαραίτητο να δουλέψουμε για μια Ευρώπη που θα είναι των λαών της και που θα υπογραμμίζει ξανά τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, της δημοκρατίας και της συνεργασίας. 

Ερωτηθείς από Βρετανό δημοσιογράφο για το θέμα του Brexit, ο κ. Τσίπρας είπε ότι γίνεται συλλογική και σκληρή δουλειά για να βρεθεί η καλύτερη λύση για όλους, του Ευρωπαίους πολίτες και τους Βρετανούς πολίτες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος θα βρεθεί ένας εποικοδομοητικός τρόπος να γίνει αυτό.

Στις δηλώσεις του ο κ. Ταγιάνι επικέντρωσε στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και το ζήτημα της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου, λέγοντας ότι πρέπει να αποφασιστεί αυτή η μεταρρύμιση και ότι χρειάζεται μια καθαρή θέση. Επισήμανε ότι για την Ελλάδα το προσφυγικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, ενώ εκδήλωσε την αλληλεγγύη του και στο θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού. Είπε ότι «δουλεύουμε σκληρά για την ευρωπαϊκή πολιτική προστασία» και πως είναι σημαντικό, γιατί του χρόνου πιθανόν να έχουμε τα ίδια προβλήματα. Σημείωσε ότι η συνεργασία σε αυτά τα θέματα είναι σημαντική όχι μόνο για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αλλά και του Βορά, φέρνοντας το παράδειγμα της Σουηδίας. Τέλος, χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια σημαντική για τους Ευρωπαίους πολίτες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναλυτικά η τοποθέτηση του πρωθυπουργού:

Νομίζω ότι σήμερα είχαμε μια ζωντανή και εποικοδομητική συζήτηση. Θεωρώ πως οι πάντες κατανοούν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και η συζήτηση για το μέλλον της ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Και ήταν ενδιαφέρουσα επειδή η Ελλάδα είναι χαρακτηριστική περίπτωση για την Ευρώπη, αφού μετά από οκτώ διαδοχικά χρόνια αποτυχημένων μεταρρυθμίσεων και αποτυχημένων προγραμμάτων, εμείς κατορθώσαμε τελικά να βρούμε τον σωστό δρόμο. 

Κατορθώσαμε να πραγματοποιήσουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, εμβαθύνοντας τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την ελληνική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα κατορθώσαμε να προστατεύσουμε τους πλέον ευάλωτους πολίτες. 

Επομένως, η συζήτηση υπήρξε όντως ενδιαφέρουσα. Και νομίζω πως την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, ο διάλογος μεταξύ μας είναι απαραίτητος. Οι προκλήσεις σχετίζονται με την διαχείριση των αρνητικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης στο εσωτερικό των κοινωνιών μας, όπως η διεύρυνση των ανισοτήτων και της φτώχειας, αλλά και μεταξύ των κρατών-μελών, όπως η πρωτοφανής οικονομική και κοινωνική απόκλιση. 

Επίσης, αυτές οι προκλήσεις σχετίζονται με την διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, που όχι μόνο διχάζει την Ευρώπη, αλλά πολύ περισσότερο απειλεί την συνοχή της, καθώς διάφορα κράτη-μέλη καταφεύγουν σε εθνικές λύσεις. 

Επομένως, πιστεύω πως ήταν πολύ επωφελής η ανταλλαγή απόψεων σήμερα, αλλά και ήταν χρήσιμο να γίνει ξεκάθαρη η ανάγκη να γυρίσει σελίδα η Ευρώπη. 

Ο κύριος Πρόεδρος ανέφερε προηγουμένως πως είναι απαραίτητο να αλλάξουμε την Ευρώπη χωρίς να την “σκοτώσουμε”. Αυτό ήταν κάτι που όταν το είχα αναφέρει, όταν ήμουν εδώ τρία χρόνια πριν, κάποιοι ένιωσαν πως απειλούνται από εμένα, επειδή νόμιζαν ότι η θέλησή μου να αλλάξω την Ευρώπη ήταν επικίνδυνη. 

Όμως η αλήθεια είναι πως η πραγματική απειλή για την Ευρώπη είναι οι δυνάμεις που επιθυμούν να σκοτώσουν την Ευρώπη και όχι αυτές που επιθυμούν να την αλλάξουν. Επομένως, πιστεύω ότι πολιτικό καθήκον μας είναι να αντικαταστήσουμε την σημερινή Ευρώπη του φόβου με την Ευρώπη της ελπίδας και να διαμορφώσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα επανασυνδέσει την Ευρώπη με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της, θα εκδημοκρατίσει την ευρωζώνη και θα εξασφαλίσει αξιοπρεπή διαβίωση στους πολίτες της. Πρέπει να καταστήσουμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα ένα εγχείρημα των λαών μας και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική πρόκληση και συμφωνώ απόλυτα με εσάς ότι είναι απαραίτητο να βαδίσουμε μαζί ώστε να μεταρρυθμίσουμε την συμφωνία του Δουβλίνου. Πιστεύω πως πέρα από τις δυσκολίες, έχουμε ήδη κατορθώσει να διασώσουμε το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οικονομική κρίση και, πέρα από τις τεράστιες δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, πιστεύω πως είναι δυνατόν, αλλά επίσης αναγκαίο, να εργαστούμε για μια Ευρώπη που θα είναι η Ευρώπη των λαών της. Για μια Ευρώπη που θα αναδείξει και πάλι τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, της δημοκρατίας και της συνεργασίας. Με αυτές τις σκέψεις, πιστεύω η σημερινή συζήτηση ήταν ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική και επιθυμώ να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον κ. Πρόεδρο που μου παρείχε αυτή την ευκαιρία.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)