to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 14.01.2016

Κοινωνία

Λέσβος: Έλεγχος από την πολεοδομία στις υποδομές που έχουν στήσει ΜΚΟ

Έλλειψη των απαιτούμενων αδειών και αρκετές παραβάσεις σε καταυλισμούς που έχουν στήσει ΜΚΟ στην περιοχή μεταξύ Σκάλας Συκαμνιάς και Μολύβου διαπίστωσε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Λέσβου, αναφέρει η ΕΡΑ Αιγαίου


Όπως προστίθεται στο ρεπορτάζ του Ηλία Μαραβά στη ΕΡΑ Αιγαίου:

Μετά από αυτοψίες που πραγματοποίησαν τα στελέχη της πολεοδομίας διαπιστώθηκε πως το σύνολο των κατασκευών που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή και χρησιμοποιούνται για την υποδοχή των προσφύγων είναι αυθαίρετες. Δεν αποτελούν εξαίρεση οι καταυλισμοί που έχουν δημιουργηθεί από μεγάλες ΜΚΟ για τους οποίους έχουν ξοδευτεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα αναμένεται να βεβαιωθούν πρόστιμα στους παραβάτες, ενώ έχουν ενημερωθεί και άλλες υπηρεσίες, όπως η Κτηματική Υπηρεσία για να εξετάσουν παραβάσεις που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους.

Εντείνονται διαρκώς οι έλεγχοι των αρχών της Λέσβου με στόχο να αντιμετωπιστούν οι αυθαιρεσίες μελών των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση του προσφυγικού στο νησί. Έλεγχοι από μικτά κλιμάκια της αστυνομίας και του FRONTEX πραγματοποιούνται πλέον καθημερινά στο νησί, ενώ ήδη έχει σημειωθεί και μια σύλληψη μέλους ΜΚΟ για παράβαση του νόμου περί ραδιοσυχνοτήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες διαβιβάστηκε αίτημα από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου προς στη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Λέσβου, προκειμένου να ελεγχθούν οι κατασκευές για την υποδοχή των προσφύγων στην περιοχή Σκάλας Συκαμνιάς και Μολύβου.

Σε πάνω από δέκα περιπτώσεις οι έλεγχοι της πολεοδομίας έδειξαν πως δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες άδειες για τις εγκαταστάσεις που έχουν αναπτυχθεί από τις ΜΚΟ. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει έστω ένα αίτημα από ΜΚΟ για αδειοδότηση των εγκαταστάσεων στις οποίες έγινε έλεγχός. Πολλές μάλιστα από αυτές τις παρεμβάσεις δεν περιορίζονται σε πρόχειρες κατασκευές και αφορούν τη δημιουργία βόθρων, χωματουργικές εργασίες και κατασκευές οικίσκων οι οποίες εμπίπτουν στις διατάξεις του κώδικα πολεοδομικής νομοθεσίας.

Η πολεοδομία δεν είναι η μόνη υπηρεσία που εμπλέκεται στην υπόθεση. Ήδη έχουν ενημερωθεί η Δασική Υπηρεσία (σ.σ. έχει ήδη παρέμβει για υπόθεση στα Τσαμάκια), αλλά και η Κτηματική Υπηρεσία. Από την τελευταία αναμένεται να εξεταστεί περίπτωση καταπάτησης αιγιαλού στην περιοχή του Μολύβου. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβληθεί κάποιο πρόστιμο ή κάποια άλλη διοικητική πράξη για τις διαπιστωμένες παραβάσεις, αλλά κάτι τέτοιο είναι απλά ζήτημα χρόνου να συμβεί, αφού πλέον η σχετική διαδικασία από την πολεοδομία είναι ήδη σε εξέλιξη.

Εξάλλου, χωρίς τις απαιτούμενες άδειες παραμένει και ο καταυλισμός που έχει δημιουργήσει και λειτουργεί ο Δήμος Λέσβου σε συνεργασία με αρκετές ΜΚΟ στον Καρά Τεπέ. Η διαφορά είναι όμως πως ο Δήμαρχος Λέσβου είναι ο μόνος που έχει κλιθεί από τις εισαγγελικές αρχές για τέτοια περίπτωση.

Για το θέμα πάντως της συμπεριφοράς των ΜΚΟ στο νησί το οποίο φαίνεται ότι έχει αναχθεί σε μείζον τοποθετήθηκε σε πρόσφατη επιστολή του προς το Φορέα Τουρισμού του Μολύβου ο Σπύρος Γαληνός. Ο Δήμαρχος Λέσβου συνιστά ψυχραιμία και αναφέρει πως τα μεμονωμένα περιστατικά δεν πρέπει να αμαυρώσουν την εικόνα της προσφοράς και της αλληλεγγύης που έχουν δείξει οι ενεργοί πολίτες. Αναφορικά με τις αυθαιρεσίες που καταγγέλθηκαν ο Δήμαρχος Λέσβου τόνισε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και ό,τι έρχεται στην αντίληψη του Δήμου θα καταγγέλλεται, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Για τους γνωρίζοντες καλά την υπόθεση θεωρείται βέβαιο πως ένας ιδιόμορφος πόλεμος μεταξύ των αρχών και των ΜΚΟ είναι ήδη σε εξέλιξη και δεν είναι καθόλου απίθανο να οδηγήσει ακόμα και σε έκρυθμες καταστάσεις. Ο ίδιος ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής προ δύο μηνών είχε κάνει λόγο για “ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας στη Λέσβο” αναφερόμενος σε φαινόμενα αυθαιρεσίας από μέλη ΜΚΟ στο νησί. Ωστόσο οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως βασική αιτία του συγκεκριμένου σκηνικού είναι η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου και η αδυναμία της κρατικής μηχανής να διαχειριστεί το μέγεθος της προσφυγικής ροής. Όσο δεν υπάρχει σαφές και αξιόπιστο πλαίσιο δράσης από το ίδιο κράτος για την αντιμετώπιση του ζητήματος, η δράση των ΜΚΟ θα παραμένει αναγκαία και ταυτόχρονα ανεξέλεγκτη, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)