to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το left.gr πάει θέατρο: «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς»

«Αν υπάρχει ένα χαρακτηριστικό -που εξηγεί ίσως και την αντοχή στο χρόνο- στο έργο του Μίσσιου είναι ότι καταφέρνει την ίδια στιγμή που στέκεται με περηφάνια και φτύνει στα μούτρα την εξουσία και την βία της να μην αφήνει στο απυρόβλητο ούτε την από εδώ μεριά, τους συντρόφους του, το κόμμα, την γραμμή και τις αγκυλώσεις της»


Δεκαέξι χρονών συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται. Δεκαέξι χρονών καταδικάζεται σε θάνατο.

Από αυτή την περίοδο ξεκινά η αυτοβιογραφική αφήγηση του βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου αλλά και η θεατρική αφήγηση της Σοφίας Καραγιάννη. «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς». Ξεκινά απευθυνόμενος στο νεκρό του φίλο ο Χρόνης Μίσσιος ξετυλίγοντας το κουβάρι της ζωής του και τις σκέψεις του. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό κείμενο και παρά το ότι αναφέρεται σε μια προσωπική ιστορία εξορίας, κυνηγιού, ματαιώσεων, είναι ταυτόχρονα και μια αφήγηση γεμάτη χιούμορ και αισιοδοξία.

Μια όχι εύκολη λοιπόν θεατρική μεταφορά. Η παράσταση στήνεται γύρω από ένα τραπέζι, το μόνο σταθερό σημείο σε μια διαρκή εναλλαγή προσώπων, συναισθημάτων διαφορετικών στιγμών στο χώρο και τον χρόνο όπου σύντροφοι και συναγωνιστές παλεύουν, αγωνιούν, συγκρούονται και συνομιλούν. Η αφήγηση συνυπάρχει με την δράση. Η κίνηση των ηθοποιών στο χώρο ζωντανεύει έναν κόσμο σκληρό, βίαιο. Την απομόνωση, τη μαρτυρική αναμονή για την εκτέλεση αλλά και την ελπίδα. Οι μεταπτώσεις και ο ρυθμός εναλλαγής των συναισθημάτων δημιουργούν την συνθήκη για να βιωθεί και από τους θεατές η ένταση, η βία αλλά και οι ενδιάμεσες στιγμές της περισυλλογής.

Αν υπάρχει ένα χαρακτηριστικό -που εξηγεί ίσως και την αντοχή στο χρόνο- στο έργο του Μίσσιου είναι ότι καταφέρνει, την ίδια στιγμή που στέκεται με περηφάνια και φτύνει στα μούτρα την εξουσία και τη βία της, να μην αφήνει στο απυρόβλητο ούτε την από εδώ μεριά, τους συντρόφους του, το κόμμα, την γραμμή και τις αγκυλώσεις της. Σε μια εποχή που δεν ήταν ούτε αυτονόητη, ούτε εύκολη αυτή η κριτική. Υπερασπίζοντας ταυτόχρονα τους αγώνες, το παρελθόν, και τους συντρόφους του. Παραμένοντας επαναστατικά ανθρωπιστής.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την παράσταση:

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη

Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Καραγιάννη, Μυρτώ Αθανασοπούλου

Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

Μουσική: Μάνος Αντωνιάδης

Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα

Φωτισμοί: Βασιλική Γώγου

Βοηθός σκηνοθέτη: Αθανασία Κυμπούρη

Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Trailer: Στέφανος Κοσμίδης

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παραγωγή: GAFF

Ερμηνεία: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης Μαμιός, Γιάννης Μάνθος

Θέατρο 104

Ευμολπιδών 41, Αθήνα 118 54

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)