to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:41 | 27.10.2023

Πολιτική

Κυριάκος Πιερρακάκης: Προχωράει το σχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Κυριάκος Πιερρακάκης αποκάλυψε τη βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει με νομοθετικά τρικ την θεσμοθέτηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων προκειμένου να υπερβεί τη ρητή απαγόρευση του άρθρου 16 του Συντάγματος


Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι «Το δημόσιο πανεπιστήμιο παραμένει η ναυαρχίδα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση και βελτίωση για να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις του. Δεν μπορεί όμως να εξακολουθούμε να διατηρούμε στη χώρα μια παγκόσμια ιδιαιτερότητα, ένα κρατικό μονοπώλιο στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συνέχισε λέγοντας: «Για το λόγο αυτό προχωράμε σε νομοθετική πρωτοβουλία που θα έρθει άμεσα στη Βουλή, αφού πρώτα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο πριν το τέλος της χρονιάς, ώστε γρήγορα να κινηθούμε και να καταφέρουμε να αντλήσουμε από τις μεγάλες δυνατότητες που τόσα χρόνια δεν τις έχουμε εκμεταλλευτεί για διάφορους λόγους».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε «μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16 του Συντάγματος» ήδη από το καλοκαίρι τονίζοντας ότι «σε αυτόν τον δρόμο θα κινηθούμε άμεσα». Τότε το τρικ που είχε αφήσει να διαρρεύσει αφορούσε στην ενεργοποίηση διακρατικών συμφωνιών – μέσω των προβλέψεων του άρθρου 28 του Συντάγματος – που, όπως είπε, προσφέρουν ήδη τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Στην προσπάθεια αυτή θα αξιοποιήσει και το τετελεσμένο με τα ιδιωτικά κολλέγια που έχουν συνάψει συμβάσεις πιστοποίησης ή/και δικαιόχρησης με ξένα πανεπιστήμια, τα οποία προσφέρουν έτσι εμμέσως τις υπηρεσίες τους σε φοιτητές της χώρας.

Αυτή η ιδεοληπτική εμμονή της κυβέρνησης με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα έρθει αντιμέτωπη με το σύνολο του πανεπιστημιακού κόσμου, ας μη ξεχάσουμε την τεράστια κινητοποίηση που είχε προκαλέσει η προηγούμενη απόπειρα αναθεώρησης του άρθρου 16. Αυτή τη φορά η απόπειρα θα βρει και την κυβερνητική φοιτητική παράταξη στη δεύτερη θέση, δηλαδή από πιο ανίσχυρη θέση να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές επιλογές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)