to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:11 | 02.11.2013

Κοινωνία

Κρίσιμη η κατάσταση των τούρκων απεργών πείνας

Σε "εξαιρετικά κρίσιμη" κατάσταση βρίσκεται η υγεία των τούρκων απεργών πείνας, σύμφωνα με τη γνωμάτευση της γιατρού που τους παρακολουθεί. Διαβάστε ολόκληρη την ιατρική γνωμάτευση


ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ

1/11/2013

Εξέτασα πάλι σήμερα στο ιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού τους κρατούμενους απεργούς πείνας κκ Sabri DUZ (Hasan BIBER) 55 ετών, Erdogan CAKIR 48 ετών, και Mehmet YAYLA 33 ετών.  Οι ανωτέρω κάνουν απεργία πείνας επί 35, 38, και 33 ημέρες αντίστοιχα. Επίσης εξέτασα τον κρατούμενο κ. Ahmet DUZGUN YUKSEL 51 ετών, ο οποίος έκανε απεργία πείνας επί 30 ημέρες (24/9/2013 έως 23/10/2013) και ξεκίνησε πάλι από χθές, 31/10.

Η κατάσταση της υγείας των τριών πρώτων παραμένει ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΡΙΣΙΜΗ και έχει επιβαρυνθεί, από τις 29/10.  Στα ευρήματα που περιγράφονται στην γνωμάτευσή μου της 29ης 10ου προστίθενται τα εξής:

Ο κ.  Sabri DUZ (Hasan BIBER) 55 ετών, έχει χάσει συνολικά 6 Kg σωματικού βάρους (8,5 % του αρχικού του σωματικού βάρους). Εμφανίζει έντονη καταβολή, εμμένουσα ορθοστατική υπόταση (ΑΠ ξαπλωμένος 100/70 mmHg και όρθιος 75/50 mmHg), που συνοδεύεται από αίσθημα σκοτοδίνης  κατά την έγερση.  Εμφανίζει σημαντική αύξηση των σφύξεων μετά από δύο - τρία αργά βήματα.

Ο κ.  Erdogan CAKIR 48 ετών, έχει, από την 30η 10ου έως σήμερα χάσει επιπλέον 1.5 Kg σωματικού βάρους επιπλέον (συνολική απώλεια 14,5 % του αρχικού σωματικού του βάρους). Στον φάκελό του φαίνεται καταγεγραμμένη σημαντική υπογλυκαιμία και ορθοστατική υπόταση στις 31/10. Σήμερα, εμφανίζει ορθοστατική υπόταση (αρτηριακή πίεση 95/70 mmHg ξαπλωμένος και 70/40 mmHg όρθιος), αίσθημα σκοτοδίνης κατά την έγερση και   σημαντική αύξηση των σφύξεων κατά την ελαχίστη προσπάθεια.  

Ο κ. Mehmet YAYLA 33 ετών, από την 30η 10ου έως σήμερα χάσει επιπλέον 2 Kg σωματικού βάρους (συνολική απώλεια 15.1 % του αρχικού σωματικού του βάρους). Βρίσκεται, πιθανόν, στην χειρότερη από όλους κατάσταση, δεδομένου ότι τις προηγούμενες ημέρες εμφάνισε εμέτους  και ίσως πυρετό, ενώ δεν έλαβε αρκετά υγρά. Η αρτηριακή του πίεση είναι χαμηλή και εμφανίζει ορθοστατική υπόταση (85/60 mmHg ξαπλωμένος και 75/ περίπου 3 mmHg όρθιος). Εμφανίζει επίσης ταχυσφυγμία κατά την ελαχίστη βάδιση. Οι αιμωδίες άκρων χειρών έχουν επιδεινωθεί.

Ο κ.  Ahmet DUZGUN YUKSEL 51 ετών, κατά την αποχή του από τη σίτιση των αμέσως προηγουμένων ημερών είχε χάσει συνολικά 9.7 % του σωματικού του βάρους, απώλεια που δεν έχει ανακτηθεί. Είχε επίσης συχνά εμφανίσει χαμηλές τιμές σακχάρου. Σήμερα ήταν αιμοδυναμικά σταθερός, πλην όμως, κατά τις τελευταίες δύο ημέρες εμφανίζει τρόμο άκρων χειρών. Είναι προφανές ότι, από την άποψη των εφεδρειών του οργανισμού του, η αποχή του από τη σίτιση θα πρέπει να υπολογιστεί προσθετικά, συνυπολογίζοντας την πολύ πρόσφατη 30ήμερη αποχή του από το φαγητό. 

Όλοι οι κρατούμενοι εμφανίζουν εικόνα σοβαρής υποθρεψίας, όλοι δε και κυρίως οι τρεις πρώτοι είναι εξαιρετικά καταβεβλημένοι. Οι τρεις πρώτοι εμφανίζουν αιμοδυναμική αστάθεια και ταχυσφυγμία κατά την ελάχιστη κόπωση. Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να εξελιχθούν σοβαρές επιπλοκές από το καρδιαγγειακό σύστημα, τα νεφρά και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η πιθανότητα να χάσουν την ίδια τους τη ζωή είναι άμεσα ορατή.

Οι κρατούμενοι εμμένουν στην απόφασή τους να μην δεχτούν ιατρική βοήθεια, δεδομένου ότι είναι απόλυτα διατεθειμένοι να θυσιάσουν τις ζωές τους προκειμένου να μην εκδοθούν στην Τουρκία.

Τα χρονικά περιθώρια της ανθρώπινης αντοχής τους εξαντλούνται και, ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών, έρχεται πιο κοντά κάθε μέρα που περνάει. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αιφνιδίου θανάτου και των τριών, ανά πάσα στιγμή, κίνδυνος που, σύμφωνα με την σχετική ιατρική βιβλιογραφία εμφανίζεται όταν η απώλεια σωματικού βάρους υπερβεί το 10 % του αρχικού.

Όλγα Κοσμοπούλου

Παθολόγος, επιμελήτρια Α ΕΣΥ

Μέλος ΕΓ ΟΕΝΓΕ

Μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά

ΑΡΧΙΣΑΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013!

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ 40η  ΜΕΡΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)