to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κρίσιμη η αποψινή συνεδρίαση του ΚΑΣ για τις αρχαιότητες στις Σκουριές

Κρίσιμη είναι η αποψινή συνεδρίαση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σχετικά με την υπόθεση της διατήρησης ή μη των αρχαιοτήτων στις Σκουριές.


Πρόκειται για αρχαιότητες που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός  και οι οποίες απειλούνται από την δραστηριότητα της εταιρείας. Ενδεχόμενη δε απομάκρυνση των αρχαίων αντικειμένων θα σημαίνει την καταστροφή ενός αρχαιολογικού χώρου και συνολικά μιας πολιτιστικής κληρονομιάς -που μαρτυρά την ύπαρξη αρχαίας μεταλλουργίας  χαλκού στην περιοχή των Σκουριών από τον 2ο αιώνα- και φυσικά την συνέχιση της καταστροφικής δραστηριότητας της Ελληνικός Χρυσός στο βουνό Κάκαβος.
 
Το ΚΑΣ στην προηγούμενη συνεδρίασή του για το θέμα αυτό στις 16 Δεκεμβρίου του 2015 ανέβαλε την γνωμοδότηση μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ για την πράξη Σκουρλέτη σχετικά με τις εργασίες της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές και συγκεκριμένα την μεταλλουργική μέθοδο flash smelting. Το ΣτΕ ακύρωσε στη συνέχεια την απόφαση Σκουρλέτη, αναθέτοντας ξανά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος να  αξιολογήσει την τεχνική μελέτη της εταιρείας.
 
Να αναφερθεί ότι ο λόγος της προηγούμενης αναβολής γνωμοδότησης παραμένει ενεργός καθώς η εταιρεία δεν έχει αποδείξει ακόμη ότι μπορεί να εφαρμόσει την μεταλλουργική μέθοδο flash smelting και ότι αυτή είναι ασφαλής για τους εργαζόμενους και το περιβάλλον. Δεν έχει δηλαδή αποδείξει ότι μπορεί να υλοποίησει, όπως οφείλει, την “καρδιά” του επενδυτικού της σχεδίου που είναι η παραγωγή καθαρών μετάλλων. Αυτός ήταν και ο λόγος που πριν ένα μήνα το Υπουργείο Περιβάλλοντος  επέστρεψε την τεχνική μελέτη στην εταιρεία ζητώντας σε ένα διάστημα δύο μηνών να συμπληρωθεί και να διορθωθεί  για να  αποδείξει αν η μέθοδός της είναι εφαρμόσιμη.                                                                                                                       
 
Στο ΚΑΣ καταθέτουν ο αρχαιολόγος των ανασκαφών, η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους,  ο σύλλογος Μεγαλοπαναγιωτών, εκπρόσωπος του λαογραφικού Μουσείου Ρεβενικίων, ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Μ. Παναγιάς, η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη, ο δήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη και εκπρόσωποι της Ελληνικός Χρυσός,.
 
Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Μεγαλοπαναγιωτών  με επιστολή του  προς το ΚΑΣ ζητά τη διάσωση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Σκουριών, ώστε να αποτελέσει τμήμα του ενιαίου αρχαιολογικού χώρου της ΒΑ Χαλκιδικής, μαζί με τα Αρχαία Στάγειρα, την Άκανθο και κάθε άλλη ανθρώπινη εγκατάσταση ή μνημείο του παρελθόντος που έχει εντοπιστεί ή πρόκειται να αποκαλυφθεί στο μέλλον.  Παράλληλα, υπέρ της διάσωσης των αρχαιοτήτων έχει ταχθεί και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)