to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:23 | 19.04.2018

Οικονομία

Θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία - Κρίσιμες συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους

Αρχίζουν στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι κρίσιμες συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.


Η προσοχή των Βρυξελλών και της Αθήνας στρέφεται από σήμερα στην Ουάσινγκτον, στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το ελληνικό ζήτημα δεν αναμένεται να πρωταγωνιστήσει αυτή τη φορά, ωστόσο αναμένεται να απασχολήσει παρασκηνιακά τους συμμετέχοντες, καθώς η προοπτική συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος θεωρείται πλέον ισχυρή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ιδιαίτερα θετικά εκλαμβάνονται από τους Ευρωπαίους οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη και παρουσιάζουν μεγαλύτερη σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές. Συγχρόνως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται πεπεισμένοι πλέον για τη «βούληση» του ΔΝΤ να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα, πριν ολοκληρωθεί το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος.


Ποιους θα συναντήσει ο Ευ. Τσακαλώτος στην Ουάσιγκτον

Το Σάββατο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εξέφρασε τη στήριξή της στην ελληνική προσπάθεια και τάχθηκε κατά των νέων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος  Χουλιαράκης θα πάρουν μέρος στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Την Παρασκευή θα συναντηθούν με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και τον πρόεδορ της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ενώ το Σάββατο με την Κριστιν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν (αναλυτικά εδώ το πρόγραμμα των συναντήσεων).


Π. Μοσκοβισί: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα νέο «κεκαλυμμένο πρόγραμμα»

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα νέο «κεκαλυμμένο πρόγραμμα» αλλά ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίσει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μετά τη λήξη του προγράμματος υποστήριξε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί κατά την διάρκεια ομιλίας του στην γνωστό ινστιτούτο της Ουάσινγκτον Peterson Institute. 

Περιγράφοντας τις τέσσερις βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το καλοκαίρι, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων αναφέρθηκε τόσο στις εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν αλλά και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ετοιμαστεί η Ελλάδα για την επομένη μέρα. 


Κρ. Λαγκάρντ: Οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Το μήνυμα ότι οι αγορές επικροτούν την ελληνική πρόοδο, κάτι που αποτυπώνεται στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, έστειλε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, αποσαφηνίζοντας πως το Ταμείο δεν ζητεί πλέον άλλες περικοπές δαπανών από την Ελλάδα.

«Ο ελληνικός λαός έχει περάσει οκτώ χρόνια πολύ δύσκολης εφαρμογής πολιτικών, που έχουν σίγουρα ως αποτέλεσμα βελτιώσει σημαντικά την οικονομική θέση (της Ελλάδας). Χρειαζόμαστε δείκτες. Όταν εξετάζουμε το 10ετές ελληνικό ομόλογο, ήταν χθες κάτω από 4%, γεγονός που σαφώς αποτελεί ένδειξη ότι οι αγορές θα χρηματοδοτήσουν τελικά την Ελλάδα, γιατί αυτή είναι η τελική πρόοδος, η δημόσια χρηματοδότηση να αντικατασταθεί από την ιδιωτική χρηματοδότηση. Έτσι, οι αγορές εξετάζουν την κατάσταση στην Ελλάδα πολύ πιο ευνοϊκά από ό,τι πιο πριν». 


Κομισιόν: Εργαζόμαστε για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, το καλοκαίρι, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.


Μάριο Σεντένο: Δεν υπάρχουν συζητήσεις για επέκταση του μνημονίου

Διαψεύδει τα σενάρια περί συζητήσεων για επέκταση του μνημονίου ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Kατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην δεξαμενή σκέψης Atlantic Council στην Ουάσινγκτον, ο κ. Σεντένο υποστήριξε πως είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να αποκτήσει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας «η ιδιοκτησία πρέπει να αποδειχθεί ανθεκτική και σε πολιτικό επίπεδο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 


Κρίσιμες συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στην Ουάσινγκτον

Το περασμένο καλοκαίρι, το ΔΝΤ συμφώνησε «επί της αρχής» σε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, του οποίου η πλήρης ενεργοποίηση εξαρτάται από τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι Ευρωπαίοι για την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να εξασφαλιστεί τη βιωσιμότητά του.

Επιπρόσθετα, τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του EuroWorking Group η τεχνική εργασία για την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος, αλλά και για τον λεγόμενο «γαλλικό μηχανισμό» σύνδεσης του ρυθμού ανάπτυξης με την αποπληρωμή του ελληνικού κρατικού χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, οι προθέσεις του ΔΝΤ θα φανούν στην πράξη τα επόμενα εικοσιτετράωρα και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα γίνουν μεταξύ όλων των «παικτών» στην Ουάσινγκτον.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα, με στόχο να διερευνήσουν την πορεία προς την ολοκλήρωσή του, τον Αύγουστο.

Ιδιαίτερη σημασία προσλαμβάνει το λεγόμενο «Washington Group» -η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) με τους αρμόδιους ιθύνοντες των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και την επικεφαλής του ΔΝΤ-, η οποία έχει προγραμματιστεί για αύριο.

Όπως σημειώνουν οι ιθύνοντες, στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης θα διαφανούν οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας, καθώς θα είναι η πρώτη ουσιαστική συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή του νέου σοσιαλδημοκράτη Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Εκτός από το «Washington Group», το επόμενο διήμερο στην Ουάσινγκτον αναμένεται να λάβουν χώρα συνεχείς, διμερείς και πολυμερείς, παρασκηνιακές συναντήσεις για το ελληνικό ζήτημα μεταξύ των εκπροσώπων όλων των πλευρών. Απώτερος στόχος, σύμφωνα με αξιωματούχους, είναι στο Eurogroup της Σόφιας την επόμενη Παρασκευή να επιτευχθεί προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)