to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κρίσιμα και βάσιμα ερωτήματα για μια δημοκρατική διαδικασία

Είναι γνωστό και πονάει πολύ την ψυχή των Ελλήνων ότι στη διασπορά υπάρχει μια ακόμη Ελλάδα. Οσοι Ελληνες ζουν στην Ελλάδα, σχεδόν άλλοι τόσοι ζουν σε όλο τον πλανήτη. Ελληνες που εξαναγκάστηκαν να ξενιτευτούν, διαχρονικά με ευθύνη της δεξιάς παράταξης.


Αλλοι λόγω πολιτικών διώξεων στις μαύρες σελίδες της πολιτικής Ιστορίας της χώρας μας. Αλλοι στις οικονομικές κρίσεις των σκληρών δεξιών χρόνων των δεκαετιών του ’30, του ’40, του ’50 και του ’60. Και, τελευταία, η δική μας και η νεότερη γενιά, από το 2009, στα χρόνια του μνημονίου, που εξαναγκάστηκαν για μια ακόμη φορά άλλοι να αφήσουν τις οικογένειές τους και να εργάζονται σε όλες τις γωνιές του πλανήτη και άλλοι να ψάξουν να βρουν την τύχη τους, όχι μόνο για προσωρινή, αλλά και για μόνιμη εγκατάσταση.

Είναι πράγματι υποκριτικό η παράταξη που έδιωξε βίαια ή εξανάγκασε τους συμπατριώτες μας να ξενιτευτούν να παρουσιάζεται σήμερα ως η παράταξη που υπερασπίζεται τη συμμετοχή τους στις εκλογές.

Για να γίνει απολύτως ξεκάθαρη η θέση μας -και να μην πέσει για μια ακόμη φορά θύμα της επικοινωνιακής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και της σκανδαλώδους στήριξής της από τα ΜΜΕ- δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ της συμμετοχής στις εθνικές εκλογές και της εκπροσώπησης του απόδημου ελληνισμού στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ποιες είναι όμως οι διαφορετικές ομάδες των απόδημων Ελλήνων; Ποιοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια και ποιοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους; Ποιες είναι οι διασφαλίσεις της δημοκρατικής διαδικασίας των εκλογών και πόσο μπορεί και πρέπει να επηρεάζει ένα τόσο μεγάλο, διευρυμένο εκλογικό σώμα εκτός χώρας, που δεν είναι καν καταγεγραμμένο;

Κρίσιμα και βάσιμα ερωτήματα για να αποφασίσουμε το εκλογικό σύστημα εκπροσώπησης των συμπατριωτών μας. Ερωτήσεις που απαντήθηκαν επαρκώς από επιτροπή που συστήθηκε από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, στην οποία μετείχαν ειδικοί επιστήμονες απ’ όλο το πολιτικό φάσμα.

Η υποδειγματική λειτουργία της αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια συγκροτημένης, αντικειμενικής και σφαιρικής προσέγγισης του θέματος, ενώ η συγκρότηση της εν λόγω επιτροπής έλαβε στη Βουλή ευρύτατη διακομματική στήριξη, με τις θετικές ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ και των ΑΝΕΛ, καθώς και την ανοχή («παρών») του Ποταμιού.


Τα πορίσματα και το προσχέδιο της επιτροπής υιοθετήθηκαν και κατατέθηκαν ως πρόταση νόμου από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός που αποδεικνύει ποιος θέλει πραγματικά να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή εφαρμόσιμη λύση και όχι ποιος το επικαλείται, γνωρίζοντας τα πολιτικά, τα συνταγματικά αλλά και τα εθνικά προβλήματα όσων προτείνει.

Οι ρυθμίσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση ή, καλύτερα, διαρρέει προς τον Τύπο μιλούν για επιστολική ψήφο για όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Στους εκλογικούς καταλόγους εγγράφονται αυτόματα όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια.

Δηλαδή, όσοι είχαν στο απώτερο παρελθόν έναν Ελληνα πρόγονο. Επομένως δεν αφορά, όπως επικοινωνιακά παρουσιάζει η κυβέρνηση, μόνο στους συμπολίτες μας που έφυγαν στην κρίση για επαγγελματικούς και βιοποριστικούς λόγους. Ούτε σε όσους εγκαταστάθηκαν σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, αλλά γεννήθηκαν εδώ, έχουν περιουσία ή δραστηριότητες κι έχουν στην ψυχή τους να επιστρέψουν.

Περιλαμβάνει και Ελληνες απόδημους δεύτερης και τρίτης γενιάς, που πιθανά να μην έχουν έρθει ποτέ στη χώρα. Που πιθανά να μην γνωρίζουν τα προβλήματα της χώρας, τα συμφέροντα, τις ιδιαιτερότητες, την καθημερινότητα και τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στη χώρα ή έχουν πρόσφατα αποδημήσει ή, έστω, έχουν δραστηριότητες, την επισκέπτονται, βιώνουν την ελληνική πραγματικότητα.

Αυτή η επιλογή δεν είναι μια δίκαιη εξέλιξη. Είναι εντελώς διαφορετικό να υπάρχουν εκπρόσωποι των αποδήμων στο ελληνικό Κοινοβούλιο απ’ όλες τις ηπείρους και διαφορετικό να καθορίζεται το αποτέλεσμα των εκλογών. Είναι διαφορετικό να υπάρχουν κάλπες, εφορευτικές επιτροπές και όλη η διαφανής, διασφαλισμένη, δημοκρατική διαδικασία που προβλέπεται για τη μυστικότητα της ψήφου και τη δημοκρατική έκφραση του πολίτη και άλλο η επιστολική ψήφος, που δεν διασφαλίζει τίποτε από τα παραπάνω.

Είναι διαφορετική η πρότασή μας, η πραγματική θέληση έκφρασης των απόδημων Ελλήνων, που προβλέπει την έκφρασή τους με δημοκρατικό τρόπο και την εκπροσώπησή τους με συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο, και άλλο μια επικοινωνιακή πολιτική διαρροών και μικροπολιτικής πλειοδοσίας, χωρίς ρεαλιστική πρόταση εφαρμογής της.

*Ο Χρήστος Σπίρτζης είναι βουλευτής Ανατολικής Αττικής και Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ


Δημοσιεύτηκε στα «Ιδεογράμματα» στο φύλλο 123 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 13/10/2019.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)