to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κραυγή αγωνίας για τη σωτηρία του ΚΘΒΕ

Κραυγή αγωνίας και κάλεσμα συστράτευσης για την σωτηρία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος χθες, στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.


«Όποια προσπάθεια και να κάνουμε σκοντάφτουμε πάντα στη μαύρη τρύπα του χρέους», είπε για το μέγεθος και τη μορφή του προβλήματος ο πρόεδρος του Θεάτρου Άρης Στυλιανού, μιλώντας για τα δεινά και τις συμφορές του μεγαλύτερου πολιτιστικού φορέα των Βαλκανίων. 

Μαζί του ο αντιπρόεδρος Δημοσθένης Δώδος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Αναστασάκης και τα σωματεία εργαζομένων και ηθοποιών που κατέθεσαν με ζοφερές περιγραφές ακόμη και ατομικά προβλήματα. Εισαγωγικά, ηθοποιοί του ΚΘΒΕ έδωσαν ένα μικρό δείγμα από την «Ανασκαφή 1», διαβάζοντας και τραγουδώντας κείμενα και μελοποιημένα ποιήματα για τη Θεσσαλονίκη. Και τι ζήτησαν; Την ηθική συμπαράσταση και μια διευκόλυνση για.... τα δημοτικά τέλη. 

Με μια ανάσα τοποθετήθηκε ο κ. Στυλιανού: «Αναλάβαμε ως δ.σ. εδώ και 4 μήνες, βρήκαμε χρέος 8.5 εκατομμύρια ευρώ, 2.700.000 στο ΙΚΑ, 700 χιλιάδες στη ΔΕΗ, προσπαθούμε για μια ρύθμιση και, ταυτόχρονα, με την ανοδική πορεία του θεάτρου, βάλαμε φθηνότερες τιμές, Τετάρτη και Πέμπτη (5 ευρώ), δωρεάν για τους άνεργους, αλλά το θέατρο χωρίς έκτακτη βοήθεια δεν θα πάει μπροστά, τρεις μήνες είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, ζουν με έναντι, είμαστε το μεγαλύτερο θέατρο στην ΝΑ Ευρώπη με έξι σκηνές, θέλουμε τη συμπαράστασή σας και, αν γίνεται, να απαλλαγούμε από τα δημοτικά τέλη, στο θέατρο Γης πληρώνουμε 200 ευρώ ΔΕΗ και 5.000 τέλη». 

«Παλεύουμε», είπε ο κ. Αναστασάκης, τονίζοντας πως «περιμένουμε βοήθεια από την πολιτεία και μέχρι τότε κάνουμε ό,τι μπορούμε στον καλλιτεχνικό τομέα, στέλνουμε την "Απολογία του Σωκράτους" μέχρι και στο Βιετνάμ, αλλά θέλουμε χρόνο να βρούμε τον βηματισμό μας, να ανασάνουμε...». 

«Συνάδελφός μου δεν είχε χρήματα να κάνει το μνημόσυνο της μητέρας του, άλλος δεν μπορεί να βαφτίσει το εγγόνι του, και πολλοί δεν έχουν ούτε για εισιτήριο στον ΟΑΣΘ να πάνε στη σκηνή να παίξουν. Καταφεύγω σε αναφορές που αλλιώς δεν θα τις έκανα, αλλά η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, έχουμε ανθρωπιστική κρίση», τόνισε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, σημειώνοντας ότι αν δεν αλλάξει γρήγορα κάτι, «το ΚΘΒΕ θα μετατραπεί σε ΔΗΠΕΘΕ».

Για να καταλήξει ότι διεκδικούν «πλήρη δραστηριότητα για το ΚΘΒΕ γιατί ο πολιτισμός είναι μέρος της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και όχι τα οχηματαγωγά του στρατού, αυτά λέμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό στους οποίους απευθυνθήκαμε». 

Ως αντίδωρο για όλα τα προαναφερθέντα, το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης, αλλά ακόμη και στα δημοτικά τέλη «σκόνταψε» το θέατρο διότι, όπως είπε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, «τα τέλη θα τα αναπροσαρμόσουμε, αλλά δεν μπορούμε να τα μηδενίσουμε γιατί θα προσκρούσουμε –όπως συνέβη σε ανάλογη υπόθεση- στην αποκεντρωμένη διοίκηση που απαγορεύει κάτι τέτοιο». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)