to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:38 | 25.07.2012

left.gr

Οικονομία

«Κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ προτείνει εμμέσως το ΔΝΤ

Στη σκιά της κορύφωσης της ευρωπαϊκής κρίσης έρχονται στο προσκήνιο σενάρια και για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal μάλιστα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει «κούρεμα» και των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Στην έκδοση της εφημερίδας στο Διαδίκτυο αποκαλύπτεται μελέτη στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF staff paper) σύμφωνα με την οποία η αποτελεσματικότητα των ενδεχόμενων αγορών ισπανικών και ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά είναι περιορισμένη, διότι η τράπεζα δεν αποδέχθηκε το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων τα οποία διακρατεί.

Η μελέτη, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα προσφέρει ένα επιχείρημα στην ΕΚΤ για να αναδιαρθρώσει το ελληνικό χρέος που κατέχει, αλλά δεν αναφέρει ρητά ότι πρέπει να το κάνει.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Γουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος ερωτήθηκε από την εφημερίδα, χαρακτήρισε τη μελέτη «ως μία τεχνική ανάλυση των πιθανών επιπτώσεων του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ και δεν αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

Την Τρίτη τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς», φέρονται να είχαν δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι απίθανο να μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια που οφείλει και αναμένεται να αποδειχθεί αναγκαία η περαιτέρω απομείωση του χρέους της με το κόστος μιας τέτοιας διαδικασίας να καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης χωρίς την συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι αξιωματούχοι φέρονται να είπαν ότι οι επιθεωρητές της Τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) αναμένεται να αναφέρουν στην ανάλυσή τους για την βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα, ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ραγδαία.

Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα κληθούν να απομειώσουν ένα επιπλέον τμήμα των 200 δισ. ευρώ που τους οφείλει η Αθήνα ώστε το ελληνικό χρέος να μπορέσει να θεωρηθεί ξανά βιώσιμο.

Ωστόσο όπως τονίζεται στο δημοσίευμα δεν υπάρχει καμιά προθυμία από τα κράτη-μέλη ή την ΕΚΤ για μια τόσο «δραματική», κίνηση σε αυτό το χρονικό στάδιο.


Πηγή: ert.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)