to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:46 | 13.01.2015

Διεθνή

Κούρδοι Πεσμεργκά: Περισσότερα όπλα ζητούν από τους Γερμανούς

Περισσότερα όπλα ζήτησαν από τη Γερμανίδα υπουργό ΆμυναςΟύρσουλα φον ντερ Λέιεν, οι Κούρδοι, κατά την επίσκεψή της στο βόρειο Ιράκ. Η Γερμανίδα υπουργός συναντήθηκε με το μικρό γερμανικό απόσπασμα που σταθμεύει στις κουρδικές περιοχές και εκπαιδεύει τους μαχητές Πεσμεργκά.


Η Γερμανίδα υπουργός είχε συνάντηση και με τον Κούρδο στρατηγό Αζίζ Ουετζσίο οποίος και υπέβαλε, επίσημα, το αίτημα, για την αποστολή περισσότερων όπλων, αλλά και περισσότερων Γερμανών εκπαιδευτών, χαρακτηρίζοντας την αρχική αποστολή ως “σταγόνα στον ωκεανό”. 

Ο στρατηγός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη εφοδιασμού των κουρδικών δυνάμεων με αντιαρματικά όπλα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “εμείς οι Πεσμεργκά, μέχρι τώρα, αντιμετωπίζουμε τον εχθρό μόνο με την αποφασιστικότητα και το θάρρος μας. Αν δεν συνεχίσουμε να πολεμάμε τους τζιχαντιστές, τότε επιθέσεις όπως αυτές στο Παρίσι, θα συμβαίνουν καθημερινά στην Ευρώπη”. 

Μέχρι στιγμής η Γερμανία έχει παραχωρήσει στους Κούρδους όπλα αξίας 70 εκ. Ευρώ. Πρόκειται όμως κυρίως για ελαφρύ φορητό οπλισμό, ενώ έχει στείλει μόλις 12 εκπαιδευτές προς εκπαίδευση σχεδόν 10.000 Κούρδων μαχητών, στα γερμανικά όπλα. Φαίνεται πως ο αριθμός των Γερμανών εκπαιδευτών θα αυξηθεί στους 100, αριθμός και πάλι ανεπαρκής, πάντως. 

Η Γερμανίδα υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσταλούν βαρύτερα όπλα στους Κούρδους. “Οι Πεσμεργκά μας υπέβαλαν πολλά αιτήματα. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να τους εφοδιάζουμε. Οι Κούρδοι δεν πολεμούν μόνο για την πατρίδα τους, αλλά για όλους εμάς”, υπογράμμισε η Γερμανίδα υπουργός. 

Πηγή: DW/Reuters
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)