to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:33 | 05.06.2017

Πολιτική

Κώστας Ζαχαριάδης: Αναζητούμε βιώσιμη λύση για το χρέος

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει στην kontranews και τη Στέλλα Γκαντώνα


1. Η Αθήνα προβλέπει σε «καθαρή λύση» στο επόμενο Eurogroup. Μέχρι πού μπορούμε όμως να βάλουμε νερό στο κρασί μας κ. Ζαχαριάδη;

Η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που έπρεπε και το αναγνωρίζουν όλοι για πρώτη φορά αυτό. Αναζητούμε βιώσιμη λύση.  Αυτή είναι η βασική αρχή με την οποία προσερχόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κι αυτό έχει γίνει κατανοητό εκ μέρους όλων των εταίρων μας. Συζητάμε για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος εφόςον έχουμε υλοποιήσει τις δεσμεύσεις μας και έχουμε την απαίτηση -και το δικαιούμαστε- αυτή η συζήτηση να κλείσει τώρα για να σταματήσει η καταστροφική χρονοκαθυστέρηση. Όλοι πλέον - εκτός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα- γνωρίζουν ποιος φταίει και γιατί.

2. Επειδή όλα δείχνουν ότι  οδηγούμαστε σε ακόμα ένα επώδυνο συμβιβασμό, εκτιμάτε ότι κάτι τέτοιο θα μπορέσει να «το σηκώσει» το κόμμα;

Η μάχη που δίνουμε είναι μάχη για τη χώρα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα το ξέρουν και έχουν αποδείξει στην πράξη οτι αντέχουν σε πολιτικές δυσκολίες. Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν αντέχει το κόμμα και η κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά αν και πώς θα βρουν δικαίωση οι θυσίες του ελληνικού λαού.

3. Εάν δεν καταστεί δυνατή η λύση στο eurogroup στις 15 του μήνα, δεν θα χρειαστεί προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία αργά ή γρήγορα;

Κατά τη γνώμη μου όχι. Η ευρωπαϊκή συγκυρία, το πολιτικό περιβάλλον είναι τέτοιο που δεν πιστεύω ότι οι εκλογές θα φέρουν κάποια καλύτερη λύση. Νομίζω ότι όλοι πρέπει  να αντιμετωπίζουμε τα θέματα μας με εξωστρέφεια, ψυχραιμία και αντικειμενικότητα.

4. Σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, τι πρέπει να γίνει ; Φοβάστε το ενδεχόμενο για νέο πρόγραμμα;

Δεν φώναξε το ΔΝΤ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν θυμάστε, στην Ελλάδα. Όμως, είναι εδώ και είναι επιλογή πολλών παραγόντων, κάποιες φορές να είναι μέρος της λύσης και κάποιες άλλες μέρος του προβλήματος. Το ΔΝΤ είναι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο πόδι έξω. Διαρκώς συζητάμε για τους όρους συμμετοχής του ΔΝΤ ενώ, η γερμανική κυβέρνηση του δίνει δικαίωμα βέτο, έτσι ώστε να μπορέσει να επιβάλει όρους που θεωρεί αναγκαίους το. Ταυτόχρονα δε το γερμανικό υπουργείο οικονομικών  δεν δίνει στο ΔΝΤ τη ρύθμιση του χρέους που απαιτείται από το καταστατικό του για να συμμετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.  Αν το ΔΝΤ δεν μετέχει τελικά στο πρόγραμμα, η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της αναφορικά με την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Η Ελλάδα έκανε αυτά που της ζητήθηκαν και ακόμα παραπάνω. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την Ελλάδα.

5. Με τους κκ Βούτση και Σκουρλέτη που τάσσονται υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος συμφωνείτε;

Όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά νομίζω και κάθε λογικός έλληνας πολίτης, αντιλαμβάνεται ότι μετά το τέλος του προγράμματος αυξάνονται οι βαθμοί ελευθερίας για τη χώρα. Το τέλος των μνημονίων μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει την επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα για την Ελλάδα. Τα επόμενα χρόνια θα ληφθούν κρίσιμες ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη δημοσιονομική στρατηγική, την οικονομική διακυβέρνηση, την ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αναμφίβολα, μια ισότιμη και πιο ισχυρή Ελλάδα θα μπορεί να έχει ισχυρότερο διαπραγματευτικό ρόλο και λόγο. Βρισκόμαστε και στην Ευρώπη σε διαδικασία  διαρκών ανακατατάξεων και μετάβασης. Είναι αφέλεια κάποιος να πιστεύει ότι τα πράγματα θα παραμείνουν στάσιμα, όποιος βλέπει την Ευρώπη του 2020, του 2025 και του 2050 ως στατική συνέχεια του 2017 κάνει, εκτιμώ, πολιτικό λάθος. Άλλωστε, δεν αλλάζει μόνο η Ελλάδα και η Ευρώπη, αλλάζει ο κόσμος στους ρυθμούς μιας καλπάζουσας παγκοσμιοποίησης. Ποιος μπορεί να το αγνοήσει αυτό; Εκ των πραγμάτων λοιπόν θα υπάρχουν αναθεωρήσεις σε σημερινές συμφωνημένες ρυθμίσεις. Το ζήτημα είναι να έχουμε την ισχύ να “σπρώξουμε” σε καλύτερες λύσεις. Άλλωστε, είναι θεσμικό παράδοξο από όλα τα όργανα της Ε.Ε και της Ευρωζώνης μόνο το Eurogroup να χαράζει πολιτική για την οικονομία και αυτό λόγω της κρίσης. Για πόσο χρόνο θα συμβαίνει αυτό; Ποια θα είναι η μορφή της Ε.Ε και της Ευρωζώνης σε 5- 10 χρόνια; Τι προσδοκεί η χώρα μας σε αυτή την εποχή των ανακατατάξεων; Η επαναδιαπραγμάτευση γίνεται κάθε μέρα λοιπόν και θα γίνεται και στο μέλλον.

6. Πολλοί βουλευτές πάντως κ. Ζαχαριάδη λένε ότι αν δεν καταφέρετε να πάρετε κάτι για το χρέος, θα χαθεί και το αφήγημα για τα αντίμετρα…

Με συγχωρείτε αλλά δεν συζητάμε νομίζω με όρους επικοινωνίας, συζητάμε ελπίζω με όρους πολιτικής και μάλιστα πολιτικής για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Τα αντίμετρα δεν είναι αφήγημα. Είναι ψηφισμένος νόμος του ελληνικού κράτους και συνιστώ ακόμα και σε όσους τα υποτίμησαν να τα αναγνωρίσουν γιατί με βάση το πλεόνασμα του 2016 (4,2%) είναι εφικτό να υλοποιηθούν για τα έτη 2019 ως 2022 που έχουμε δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και στην συνέχεια από το 2022 και μετά που θα πέσουν τα πλεονάσματα να ενισχυθούν και να εμπλουτιστούν. Τα αντίμετρα αφορούν το 60% του ελληνικού πληθυσμού ξεκινώντας από τους πιο αδύναμους. Είναι πολιτικές που εφαρμόζονται με επιτυχία εδώ και χρόνια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πώς φαντάζονται την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους μιας χρεωκοπημένης χώρας όπως η Ελλάδα όσοι τα απαξιώνουν με ευκολία; Ποια η πρότασή τους; Εργαζόμαστε για το σενάριο της επιτυχίας του προγράμματος με τη ρύθμιση του χρέους όπως έχουν όλες οι πλευρές δεσμευτεί και όχι για τον εκτροχιασμό του. Έχουμε κάνει όλοι μεγάλες θυσίες για να μιλάμε σήμερα απλώς για «αφήγημα».

7. Tη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη πως την σχολιάζετε;

Δεν είναι ο ρόλος μου να σχολιάζω στρατηγικές άλλων κομμάτων. Δεν είμαι ειδικός σε θέματα της ΝΔ, ούτε θέλω να γίνω, νομίζω όμως ότι είναι εγκλωβισμένος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία επιλογή του «αύριο πέφτει ο Τσίπρας». Το είπε την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2016 το επαναλαμβάνει σε κάθε συζήτηση το 2017. Πέρα από το να συσπειρώνει το ακροατήριο της ΝΔ δεν πετυχαίνει κάτι ευρύτερο στην κοινωνία, το μαρτυρούν και οι δημοσκοπήσεις που τόσο λατρεύει. Όπως είπε και στα αποσπάσματα που είδαμε χθες και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: «Τι κρίμα που υπάρχουν δημοσκοπήσεις γιατί έτσι ο ηγέτης καθοδηγείται και δεν καθοδηγεί».

8. Βλέπετε πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τη στάση των δανειστών ακόμα και για πτώση αυτής της κυβέρνησης;

Οι δανειστές δεν είναι κάτι  ενιαίο, στο Εurogroup και στην ευρωπαϊκή επιτροπή η Ελλάδα έχει πολλούς φίλους που θα ήθελαν να δουν τον Αλέξη Τσίπρα να βάζει την σφραγίδα του στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Για άλλους αυτό το σενάριο είναι ο χειρότερός τους εφιάλτης και βάζουν διαρκώς τρικλοποδιές. Θυμηθείτε τι είχε πει ο επικεφαλης τη ευρωδεξιάς (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) στο Ευρωκοινοβούλιο ο Γερμανός κ. Μάνφρεντ Βέμπερ για τον Τσίπρα.

9. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι και χωρίς το QE μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Πότε εκτιμάτε ότι θα είναι ο κατάλληλος  χρόνος;

Δεν έχω τις οικονομοτεχνικές γνώσεις για να σχολιάσω μια τέτοια δήλωση. Το έχω πει στο παρελθόν το επαναλαμβάνω και τώρα, είναι λάθος να το παίζουμε όλοι ειδικοί σε όλα τα θέματα όταν η διαπραγμάτευση κορυφώνεται. Ο σοφός λαός μας λέει ότι «η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια». Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Υπουργό Οικονομικών και στον Πρωθυπουργό ότι κάνουν το καλύτερο δυνατό για την χώρα μας σε δύσκολες συνθήκες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)