to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:31 | 17.11.2015

Διεθνή

Κόσοβο: Επτά τραυματίες σε επεισόδια

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης ξέσπασαν την Τρίτη στο κέντρο της Πρίστινας, με αποτέλεσμα επτά άνθρωποι (έξι αστυνομικοί και ένας διαδηλωτής) να τραυματιστούν. Βουλευτές της αντιπολίτευσης εμπόδισαν τη διεξαγωγή συνεδρίασης της Βουλής του Κοσόβου ρίχνοντας για ακόμη μία φορά δακρυγόνο και ψεκάζοντας με σπρέι πιπεριού μέλη της κυβέρνησης.


Σύμφωνα τον εκπρόσωπο της αστυνομίας του Κοσόβου Μπάκι Κελιάνι, οι διαδηλωτές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο της Βουλής για να συμπαρασταθούν στους βουλευτές της αντιπολίτευσης πέταξαν μπουκάλια, πέτρες, κόκκινη μπογιά διάφορα άλλα αντικείμενα, αλλά και βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς.

Έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πρίστινας για ιατρική βοήθεια και ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι, ανέφερε ο κ. Κελιάνι. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κοσόβου δήλωσε ότι συνελήφθησαν δύο άτομα στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν βόμβες μολότοφ.

Ο αρχηγός της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, ανέφερε από την πλευρά του ότι η αστυνομία προσπάθησε να συλλάβει τον ιδρυτή του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Αυτοδιάθεση» Άλμπιν Κούρτι την ώρα που έβγαινε από τη Βουλή.

Είναι η τέταρτη φορά σε διάστημα 2,5 μηνών που η αντιπολίτευση εμποδίζει τις εργασίες της Βουλής του Κοσόβου με τη ρίψη δακρυγόνου και η πρώτη που χρησιμοποίησε και σπρέι πιπεριού. Η αντιπολίτευση ζητεί η κυβέρνηση να ακυρώσει συμφωνία που προβλέπει τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο, η οποία επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της Ε.Ε.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου», «Πρωτοβουλία για το Κόσοβο» και «Αυτοδιάθεση» είναι αντίθετα στη δημιουργία Ένωσης δήμων που κατοικούνται από τη σερβική μειονότητα καθώς θεωρούν ότι δίνονται με τον τρόπο αυτό ευρύτερες αρμοδιότητες στη σερβική κοινότητα και το δικαίωμα να έχει οικονομικούς δεσμούς με το Βελιγράδι.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα, Γκρεγκ Ντελάουι, ο οποίος έδωσε το «παρών» στη συνεδρίαση ζήτησε να σταματήσει η βία. Οι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων συνέχισαν τη συνεδρίαση με θέμα ημερήσιας διάταξης το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 σε βοηθητική αίθουσα.

Ο βουλευτής του κινήματος «Αυτοδιάθεση», Βισάρ Ιμέρι δήλωσε ότι η αστυνομία δεν επέτρεψε σε βουλευτές της αντιπολίτευσης να εισέλθουν στη βοηθητική αίθουσα για να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση. Η αστυνομία του Κοσόβου διέψευσε τους ισχυρισμούς του αντιπολιτευόμενου κινήματος και ανέφερε ότι υποστηρικτές του έριξαν δακρυγόνο.

tags: Κόσοβο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)