to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:02 | 12.07.2022

Κοινωνία

Κορωνοϊός: «Κένταυρος», η νέα παραλλαγή της Ομικρον

Η νέα παραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον του Covid-19 ξεκίνησε από την Ινδία και φαίνεται ότι εξαπλώνεται με ταχύτατο ρυθμό. Οι περισσότεροι ωστόσο θα εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα ή γρίππη.


Ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση μιας ακόμη παραλλαγή  της Όμικρον, η οποία θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα και να παρακάμψει τα εμβόλια. Πρόκειται για τη υποπαραλλαγή του κορωνοϊού με την επιστημονική ονομασία BA.2.75 που ονομάστηκε «Centaurus» (κένταυρος) και εξαπλώνεται ταχύτατα από την Ινδία ενώ ήδη έχει εντοπιστεί και σε πολιτείες της Αμερικής.

Εκτός από την Ινδία περιστατικά της ΒΑ.2.75 έχουν ανιχνευθεί μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Ορισμένοι δε, φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια από το σημερινό στέλεχος της Όμικρον, η οποία είναι παρ' όλα αυτά ηπιότερη από τις προηγούμενες Δέλτα και Άλφα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν θα εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και γρίπη. Οι επικεφαλής της υγείας πάντως εξακολουθούν να τονίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να έχει κανείς προστασία, είναι ο εμβολιασμός.

Αν και θεωρεί είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν πάρα πολλά συμπεράσματα, ο Matthew Binnicker, διευθυντής κλινικής ιολογίας στην κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, ανέφερε στη Medical Express: "Αλλά φαίνεται ότι, ειδικά στην Ινδία, οι ρυθμοί μετάδοσης δείχνουν μια εκθετική αύξηση".

"Πρέπει να αποδεχτούμε ότι τώρα ζούμε με υψηλότερο επίπεδο κινδύνου από ό,τι στο παρελθόν», δήλωσε ο Δρ Gagandeep Kang, ο οποίος μελετά τους ιούς στο Christian Medical College της Ινδίας στο Vellore.

Η κύρια ανησυχία, λένε οι ειδικοί είναι ότι ορισμένες από τις μεταλλάξεις παρατηρούνται σε περιοχές που σχετίζονται με την πρωτεΐνη ακίδα του ιού – η οποία είναι υπεύθυνη για την είσοδο στα κύτταρα. Έτσι, η νέα παραλλαγή θα μπορούσε να επιτρέψει στον ιό να συνδεθεί στα κύτταρα πιο αποτελεσματικά.

Θα χρειαστούν όμως εβδομάδες για να καταλάβουμε εάν το στέλεχος θα επηρεάσει ή όχι την εξάπλωση του ιού, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αρχίσει να παρακολουθεί την παραλλαγή για να παρακολουθεί πώς εξελίσσεται.

Από την άλλη, καθησυχαστικός είναι ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστας Γουργουλιάνης για την νέα υποπαραλλαγή του Κένταυρου.

Μιλώντας στο CNN Greece, o καθηγητής είπε: «Συνήθως οι μεταλλάξεις που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές, δεν συνδυάζονται με πολλούς θανάτους. Φυσικά είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τη νόσηση και κατά πόσο επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα. Ωστόσο, η εμπειρία που έχουμε είναι ότι οι μεταδοτικές ασθένειες εξαπλώνονται σχετικά γρήγορα παντού και η μία λοίμωξη αντικαθιστά την άλλη».

«Το καλό νέο είναι ότι αυτές οι μεταλλάξεις δεν κάνουν πνευμονίες που σημαίνει ότι δεν προκαλούν βαριά νόσο. Άρα, οι άνθρωποι δεν έρχονται στο νοσοκομείο, δεν νοσηλεύονται, δεν διασωληνώνονται και το κυριότερο, δεν πεθαίνουν», εξήγησε ο ίδιος. Πρόσθεσε όμως, ότι οι ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν από οποιαδήποτε μετάλλαξη και θα πρέπει έτσι και αλλιώς να είναι προσεκτικοί.

Πηγή: Με στοιχεία από το Βήμα και το CNN Greece

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)