to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:39 | 26.02.2016

Πολιτική

Κομισιόν: «Σχέδιο έκτακτης ανάγκης» για την αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα

«Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, έναν μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα» δήλωσε η αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό.


Η Ελλάδα υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων, ανέφερε η Νατάσα Μπερτό. Παράλληλα  χαιρέτισε τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμες επιπλέον 20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα (πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ). Υπενθυμίζεται ότι χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας δήλωσε στις Βρυξέλλες πως η κυβέρνηση έχει υποβάλει στην Κομισιόν και την Ολλανδική Προεδρία ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση ενεδεχόμενης ανθρωπιστικής κρίσης.

Και χθες η Κομισιόν υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμένης απάντησης των Ευρωπαίων στο προσφυγικό, αλλά κάθε μέρα που περνάει και με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί όλο και πιο λίγοι Ευρωπαίοι πολιτικοί και κυβερνήσεις πιστεύουν πλέον ότι θα αποφευχθεί το κλείσιμο των συνόρων. Χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, ο Γερμανος υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ προειδοποίησε ότι έχουμε 10 μέρες προκειμένου να βρούμε λύση που θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των προσφύγων, εάν δεν το καταφέρουμε θα πρέπει να βρούμε πρόσθετα ευρωπαϊκά μέτρα. Απέφυγε να τα προσδιορίσει, ωστόσο διπλωμάτες στις Βρυξέλλες τόνιζαν ότι εννοούσε σαφέστατα τη γενίκευση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα του Σένγκεν.

Κλειστή ουσιαστικά η Ειδομένη, συνεχίζεται η οδύσσεια των προσφύγων σε ολόκληρη τη χώρα

Την Παρασκευή, στον καταυλισμό της Ειδομένης βρίσκονται περίπου 3.000 πρόσφυγες, ενώ άλλοι 1.200 παραμένουν στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου. Την ίδια ώρα, τα σύνορα της ΠΓΔΜ ανοίγουν για να περάσουν ελάχιστοι Σύροι και Ιρακινοί. Την Πέμπτη, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας πέρασαν 150 άτομα, ενώ την Τετάρτη είχαν περάσει 250 (διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο προσφυγικό). 

Παρά το κατ' ουσίαν κλείσιμο των συνόρων, πολλοί πρόσφυγες, θεωρώντας ότι θα βρουν τρόπο να περάσουν στην γειτονική χώρα, συνεχίζουν να περπατούν στις εθνικές οδούς με κατεύθυνση την Ειδομένη.  Συγκεκριμένα, καθ' οδόν βρίσκονται πρόσφυγες από το κέντρο μετεγκατάστασης Διαβατών, που άνοιξε και επισήμως τις πύλες του σήμερα, μετά την «απόδραση» εκατοντάδων ατόμων χθες, αρκετοί από τους οποίους κατάφεραν να φθάσουν στην Ειδομένη. 

Αλλοι πρόσφυγες κινούνται κατά μήκος της Εγνατίας Οδού στην Ημαθία και άλλοι κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας. Κάποιοι έχουν εγκαταλείψει προσωρινούς χώρους φιλοξενίας, όπως στην Κοζάνη, την Καβάλα ή τα Γρεβενά, ή κατέβηκαν από τα λεωφορεία που τους μετέφεραν προς την Ειδομένη, αλλά μετά τις αστυνομικές εντολές «κόλλησαν» σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας.

Κέντρο φιλοξενίας το λιμάνι του Πειραιά

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται σε τρεις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ λόγω του μεγάλου συνωστισμού, παραχωρήθηκε και ο επιβατικός σταθμός που βρίσκεται στην πύλη Ε3.

Το πρωί της Παρασκευής ομάδα προσφύγων πραγματοποίησε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην πύλη Ε-3 στο λιμάνι του Πειραιά, φωνάζοντας συνθήματα. Γυναίκες και άνδρες, κρατώντας στα χέρια μικρά παιδιά, ζήτησαν να μεταβούν στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, προκειμένου να επιβιβαστούν στο τρένο για το σταθμό Λαρίσης με προορισμό την Ειδομένη.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, πολλοί πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από τους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ στην αίθουσα αναχωρήσεων του πρώην δυτικού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Στόχος ήταν η εκτόνωση της κατάστασης στο λιμάνι, καθώς τα ξημερώματα της Παρασκευής έφθασαν περίπου 2.000 άτομα με τα καράβια από τα νησιά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)