to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:22 | 28.08.2023

Διεθνή

Κομισιόν για Νίγηρα: Η απέλαση του Πρέσβη της Γαλλίας πρόκληση που δεν βοηθάει στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης

«Η απόφαση των πραξικοπηματιών (στον Νίγηρα) να απελάσουν τον Πρέσβη της Γαλλίας είναι μια νέα πρόκληση που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην τρέχουσα κρίση» τονίζει η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασράλι.


Η κ. Μασράλι σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της στον Πρέσβη της Γαλλίας». Τέλος, επαναλαμβάνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τις αρχές που προέκυψαν από το πραξικόπημα στον Νίγηρα.

Νωρίτερα, η χούντα του Νίγηρα έδωσε χθες Παρασκευή προθεσμία 48 ωρών στον πρεσβευτή της Γαλλίας Σιλβάν Ιτέ προκειμένου να εγκαταλείψει τη χώρα, επικαλούμενη την άρνησή του να συμμορφωθεί με την «πρόσκληση» που του απευθύνθηκε για να προσέλθει σε «συνέντευξη» και «ενέργειες» του Παρισιού που είναι «αντίθετες προς τα συμφέροντα του Νίγηρα».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας απάντησε τονίζοντας πως οι πραξικοπηματίες δεν νομιμοποιούνται να υποβάλουν τέτοιο αίτημα και ότι η έγκριση για τον διορισμό πρεσβευτή προέρχεται από την εκλεγμένη ηγεσία του Νίγηρα, δηλαδή τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.

«Ο Γάλλος πρέσβης, αντί να φύγει, νομίζει ότι αυτή είναι η χώρα των γονιών του», δήλωσε ο Idrissa Halidou, εργαζόμενος στον τομέα της υγείας και μέλος του CNSP, ο οποίος συμμετείχε στη συγκέντρωση του Σαββάτου.

«Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε εναντίον της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS)», πρόσθεσε.

Όπως και στα πρόσφατα πραξικοπήματα στις γειτονικές Μπουρκίνα Φάσο και Μαλί, η κατάληψη της εξουσίας από στρατιωτικούς στον Νίγηρα έγινε εν μέσω διογκούμενου κύματος αντιγαλλικών συναισθημάτων, καθώς ορισμένοι κατηγορούν την πρώην αποικιοκρατική δύναμη στην περιοχή ότι παρεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις.

Μία μέρα μετά το τελεσίγραφο στον πρέσβη της Γαλλίας να εγκαταλείψει τη χώρα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στη Νιαμέι για να υποστηρίξουν το πραξικόπημα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)