to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:35 | 30.05.2015

Διεθνή

Κολομβία: Αντάρτες του FARC και στρατός αποναρκοθετούν περιοχές της χώρας

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και αντάρτες της οργάνωσης FARC άρχισαν κοινές επιχειρήσεις άρσης ναρκοπεδίων στο βόρειο τμήμα της λατινοαμερικάνικης χώρας, σε μια ένδειξη της βούλησής τους να κάνουν βήματα προς την αποκατάσταση της ειρήνης, παρά την κλιμάκωση που έχει καταγραφεί στο πεδίο το τελευταίο διάστημα.


Απεσταλμένοι της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας και της κολομβιάνικης κυβέρνησης διεξάγουν ήδη εδώ κι επτά ημέρες ένα “πιλοτικό πρόγραμμα” στη νομαρχία Αντιόκια (βόρεια), ανέφεραν χθες Παρασκευή στην Αβάνα αξιωματούχοι της Κούβας και της Νορβηγίας, των εγγυητριών χωρών της ειρηνευτικής διαδικασίας η οποία άρχισε τον Νοέμβριο του 2012 στη νήσο της Καραϊβικής.

Αυτές οι πρώτες επιχειρήσεις έχουν στόχο να “συγκεντρωθούν πληροφορίες για να εντοπιστούν οι περιοχές όπου το πρόβλημα των ναρκοπεδίων είναι πιο έντονο” γύρω από την κοινότητα Μπρισένιο, δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου ο Κουβανός διπλωμάτης Ροδόλφο Μπενίτες, διευκρινίζοντας ότι σε αυτές συμμετέχουν η ΔΕΕΣ και μια νορβηγική ΜΚΟ.

Θα ακολουθήσει προσεχώς μια φάση “εκκαθάρισης” των ναρκοπεδίων, διευκρίνισε από τη δική του πλευρά ο Νορβηγός διπλωμάτης Νταγκ Νιλάντερ

Πρόκειται για μια “χειρονομία η οποία φέρνει ελπίδες για την ειρήνη”, δήλωσε ο Παστόρ Αλάπε, μέλος της αποστολής των διαπραγματευτών των FARC.

Οι εχθροπραξίες στο πεδίο έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την ειρηνευτική διαδικασία.

Μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδες περίπου 40 αντάρτες, ανάμεσά τους ένας από τους ηγέτες του επιτελείου των FARC που συμμετείχε στην διαπραγματευτική τους ομάδα, σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές οι οποίες εξαπολύθηκαν σε αντίποινα για μια ενέδρα η οποία στοίχισε τη ζωή σε 11 στρατιωτικούς τον περασμένο μήνα.

Το σχέδιο για την άρση των ναρκοπεδίων, στο οποίο συμφώνησαν στις αρχές του Μαρτίου η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και οι αντάρτες, έχει τη φιλοδοξία να απενεργοποιηθούν όλες οι νάρκες κατά προσωπικού στη χώρα, όπου ο εμφύλιος διαρκεί πάνω από μισό αιώνα.

“Για πρώτη φορά (...) ένα τάγμα του στρατού και οι FARC διεξάγουν από κοινού ενέργειες προς όφελος του πληθυσμού που πλήττεται”, είπε από κυβερνητικής πλευράς ο Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε.

Από το 1990 μέχρι σήμερα, οι νάρκες αυτού του τύπου έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2.000 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 9.000 στην Κολομβία. Ο πρόεδρος Σάντος έχει εκτιμήσει ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον μια δεκαετία για να απαλλαγεί όλη η επικράτεια από τις νάρκες κατά προσωπικού.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας, η οποία είχε υπογράψει το 1997 τη Συνθήκη της Οτάβας για την απαγόρευση της χρήσης των ναρκών κατά προσωπικού, κατηγορούν έκτοτε τις FARC, τη μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών, με περίπου 8.000 μαχητές, ότι συνεχίζουν να τις χρησιμοποιούν.

Με περίπου 700 δήμους να πλήττονται επί συνόλου περίπου 1.120, η Κολομβία κατατάσσεται δεύτερη στον κατάλογο των κρατών που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα στον κόσμο από τη μάστιγα των ναρκών — μόνο το Αφγανιστάν την ξεπερνά.

Η ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία, στην οποία εμπλέκονται ο στρατός, αριστεροί αντάρτες, ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις και συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 220.000 ανθρώπους κι έχει εκτοπίσει πάνω από 6 εκατομμύρια άλλους από το 1964, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)