to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:06 | 08.12.2015

Κοινωνία

#kolastirio Φυλακών Κορυδαλλού: Πρωτοβουλίες να βελτιωθούν οι υποδομές και οι συνθήκες διαβίωσης

Κλιμακώνουν την αντίδρασή τους στις συνθήκες κράτησης και νοσηλείας στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού οι ασθενείς, καθώς μετά από 23 ημέρες αποχής από την φαρμακευτική αγωγή, το βράδυ της Δευτέρας ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν απεργία πείνας - Παρέμβαση του πρωθυπουργού - Ανακοίνωση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας


Οι φυλακισμένοι ζητούν άμεσα να συναντηθούν με εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να διατυπώσουν και επίσημα τα αιτήματά τους και να ακούσουν τις θέσεις του υπουργείου. Παράλληλα, καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες κράτησης στον Κορυδαλλό, χρησιμοποιώντας ως βήμα τον λογαριασμό τους στο Twitter ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ.

.

Παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα για το Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και Υγείας Ανδρέα Ξανθό είχε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αντικείμενο την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών και ζήτησε επίσπευση των απαιτούμενων ενεργειών.

 

Π. Λάμπρου: «Θα διευθετηθούν γρήγορα τα προβλήματα στο νοσοκομείο κρατουμένων του Κορυδαλλού»

Ο Πάνος Λάμπρου, υπεύθυνος του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Ν.Τσιμπίδα και Μ.Κλάδου για το «κολαστήριο» Κορυδαλλού, διαβεβαίωσε για τη γρήγορη διευθέτηση των προβλημάτων του «Αγίου Παύλου» με τη συνεργασία των συναρμοδίων υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης και μετά την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού. 

Ακούστε εδώ

 

Υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας: Ολοκληρωμένο σχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη του συνόλου των κρατουμένων

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της (πρώτης) κυβέρνησης, επισκέφθηκαν το νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας, σηματοδοτώντας έτσι τη μεγάλη σημασία που έχει η υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων, και «καταγράφηκαν οι ανάγκες, προκειμένου να προωθηθούν οι λύσεις».

Η κατάσταση ήταν δύσκολη, με ανεπάρκειες στις υποδομές και το προσωπικό όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, ενώ υπογραμμίζεται ότι καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες να βελτιωθούν οι υποδομές συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες δεν έχουν φτάσει ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο.

Επίσης, η κυβέρνηση νομοθέτησε άμεσα (ν. 4322/2015), δίνοντας τη δυνατότητα αποφυλάκισης των κρατουμένων με σοβαρές αναπηρίες, μετά όμως από πιστοποίηση επίσημου φορέα (ΚΕΠΑ) και κρίση δικαστικού οργάνου. Ήδη 50 κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν, λόγω της αναπηρίας τους (44 με 67% και 6 με 80%).

Σήμερα στο νοσοκομείο κρατουμένων παραμένουν 134 άτομα (παλιότερα ακόμα και 168), ενώ σε ξεχωριστό παράρτημα παραμένουν 47 οροθετικοί κρατούμενοι, όπου πριν λίγες μέρες άρχισε να λειτουργεί Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

Εξάλλου, τα δύο υπουργεία δρομολογούν, από κοινού, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη του συνόλου των κρατουμένων, σ” όλες δηλαδή τις φυλακές, με σκοπό την ενίσχυση των περιφερειακών ιατρείων, των ειδικών κέντρων υγείας και τη σύνδεση με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Παράλληλα αναπτύχθηκε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης (Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων / CPT) για την μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων.

Όσον αφορά στα δύο «νοσοκομεία» του Κορυδαλλού, διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται συνολική αναμόρφωση, υποδομών, προσανατολισμού και λειτουργίας. Για το λόγο αυτό συστήθηκε σχετική επιτροπή που ήδη παρέδωσε πόρισμα για το Ψυχιατρείο Κρατουμένων, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε από τα δύο υπουργεία. Οι διοικητικές λειτουργίες του ψυχιατρείου θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ το θεραπευτικό έργο θα μεταφερθεί στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας, και συγκεκριμένα της ψυχιατροδικαστικής κλινικής του Νοσοκομείου Αττικόν».

Ακόμη, το υπουργείο αναφέρει πως το νοσοκομείο κρατουμένων ήδη ενισχύεται με γιατρούς και άλλο επιστημονικό προσωπικό, ενώ άμεσα εξετάζεται ο μετασχηματισμός του, ώστε να καλύπτει τους κρατουμένους με ανάγκες άμεσης περίθαλψης ή αυξημένης φροντίδας. «Μέχρι τότε, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων, με παροχή φαρμάκων και νοσηλεία σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, είναι εξασφαλισμένη», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.Σημειώνεται ότι οι κρατούμενοι που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού ξεκίνησαν σήμερα απεργία πείνας, μετά από 22 ημέρες αποχής από τη φαρμακευτική τους αγωγή, διαμαρτυρόμενοι για τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν.

.

Νίκος Παρασκευόπουλος: Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Πρέπει όλα να γίνουν γρήγορα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Νίκο Τσιμπίδα και Μαρία Κλάδου, για τις συνθήκες στο νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού, δήλωσε: «Από την πρώτη θητεία μας στο υπουργείο Δικαιοσύνης το Φεβρουάριο, επισημάναμε ότι η κατάσταση είναι άσχημη στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού».

Ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι προωθήθηκε νόμος για να μπορούν να απολύονται κρατούμενοι για λόγους υγείας. «Ένα μέρος των νοσηλευόμενων κρατουμένων απολύθηκαν και η κατάσταση βελτιώθηκε. Από 170 που ήταν αρχικά, σήμερα είναι περίπου 134», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Η προσπάθειά μας είναι, όσο είναι δυνατόν, το νοσηλευτικό σύστημα στον Κορυδαλλό να αξιοποιείται μόνο για παροχή Πρώτων Βοηθειών και το κύριο βάρος της περίθαλψης να το έχει το ΕΣΥ».

«Για το ψυχιατρείο του Κορυδαλλού έχουμε έρθει σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και το Αττικόν, ώστε ένα μέρος των κρατουμένων να μεταφέρεται για νοσηλεία στο Αττικόν», ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Η χώρα μας επιτηρείται από την ευρωπαϊκή επιτροπή κατά των βασανιστηρίων -ζητήσαμε τεχνική στήριξη για την αναβάθμιση των συνθηκών στις φυλακές. Έχει ήδη δρομολογηθεί. Το νοσοκομείο ενισχύεται με γιατρούς και προσωπικό. Γρήγορα θα έχουμε όλο το προσωπικό που χρειάζεται», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Για το κτίριο του νοσοκομείου, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε: «oι συνθήκες ήταν κακές το Φεβρουάριο. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη».

«Για τους οροθετικούς κρατούμενους λειτουργεί σχολείο δεύτερης ευκαιρίας», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και συμπλήρωσε: «Για τους εξαρτημένους προστέθηκε μία νέα δομή απεξάρτησης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Πρέπει όλα να γίνουν γρήγορα».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη: http://bit.ly/1QtdO0l

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)