to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία: Το «κομματικό κεκτημένο» του ΣΥΡΙΖΑ

Τα εγχειρήματα κοινωνικής οικονομίας προτάσσουν τη συμμετοχή των εργαζομένων σε όλα τα στάδια της παραγωγής, τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων και το δημοκρατικό έλεγχο των μελών, τη δίκαιη κατανομή του οικονομικού αποτελέσματος ώστε να διασφαλίζονται αξιοπρεπή εισοδήματα, την επανεπένδυση των πλεονασμάτων για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την χρηματοδότηση άλλων εγχειρημάτων και την μεταξύ τους συνεργασία και συνέργεια.


Η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική οικονομία απευθύνεται στο σύνολο του πληθυσμού και στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων.   Θεωρεί ότι αντιτάσσει ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης της παραγωγής και της διανομής του αποτελέσματος.    

Ειδικότερα, τα εγχειρήματα κοινωνικής οικονομίας προτάσσουν τη συμμετοχή των εργαζομένων σε όλα τα στάδια της παραγωγής, τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων και το δημοκρατικό έλεγχο των μελών, τη δίκαιη κατανομή του οικονομικού αποτελέσματος ώστε να διασφαλίζονται αξιοπρεπή εισοδήματα, την επανεπένδυση των πλεονασμάτων για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την χρηματοδότηση άλλων εγχειρημάτων και την μεταξύ τους συνεργασία και συνέργεια.

Επιδιώκουμε σήμερα την ενσωμάτωση των πρακτικών της κοινωνικής οικονομίας στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Οι επιμέρους στόχοι/δράσεις αφορούν τόσο στην παραγωγή όσο και στην κατανάλωση,  και στοχεύουν στη στήριξη των υπαρχόντων εγχειρημάτων κοινωνικής οικονομίας και στην κινητοποίηση του αργούντος παραγωγικού δυναμικού (εργατικού και κεφαλαιουχικού) προς αυτή την κατεύθυνση.   Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική οικονομία συγκροτείται γύρω από τρεις άξονες. 

(α) Την ανάπτυξη συνεταιριστικών δομών και δομών κοινωνικής οικονομίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (αγροτικός, βιομηχανικός, τουρισμός, ναυτιλία, ενέργεια κλπ) και την μεταξύ τους συνεργασία και στήριξη (Διακλαδική προσέγγιση)

(β) Την ενίσχυση των  καταναλωτικών συνεταιρισμών που σε συνεργασία με τους παραγωγούς θα διαθέτουν ποιοτικά προϊόντα, σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα δίκαιη τιμή για τον παραγωγό (Κατανάλωση – Εμπόριο)

(γ) Την  ευρύτερη δικτύωση των εγχειρημάτων κοινωνικής οικονομίας, ώστε να αλληλοϋποστηρίζονται, τόσο μέσω των μεταξύ τους συνεργασιών και συναλλαγών, όσο με την υποστήριξη προς νέα εγχειρήματα και την οικονομική ενίσχυση ελλειμματικών εγχειρημάτων που όμως κρίνονται ως κοινωνικά ανταποδοτικά  (Δικτύωση).

Επί πλέον των παραπάνω, δύο ακόμη τομείς άπτονται του τομέα της ΚΑΟ, η έρευνα και καινοτομία και η ανεργία των νέων. 

Ø Στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι μικρές (από 10 έως 50 εργαζόμενοι) και πολύ μικρές (λιγότεροι από 10 εργαζόμενοι), πράγμα που συνιστά τροχοπέδη για την έρευνα και ανάπτυξη. Σημαντικό τμήμα του κοινωνικού τομέα της οικονομίας μπορεί και πρέπει  να προσανατολιστεί σε δραστηριότητες που ενισχύουν την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, όπως είναι η δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων σε νέους τομείς αιχμής,  η ανάπτυξη της δικτύωσης και της συνεργασίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και η προσπάθεια να σχεδιαστούν και αναπτυχθούν ανοικτές τεχνολογικές πλατφόρμες, καινοτόμο λογισμικό, και νέες διαδικασίες παραγωγής και προώθησης προϊόντων.

Ø Η υψηλή ανεργία των νέων ιδιαίτερα επιστημόνων και το φαινόμενο της αθρόας μετανάστευσης υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού υπονομεύουν τις παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας.  Για την ανάσχεση του νέου αυτού ρεύματος μετανάστευσης και την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της οικονομίας, απαιτούνται προγράμματα ενίσχυσης νέων, δυναμικά αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων, προώθηση νέων συνεταιριστικών επιχειρήσεων στη βάση ενός καινοτομικού σχεδίου ή προϊόντος και δραστηριότητες εκκίνησης και επανεκκίνησης (κεφάλαια σποράς, δεύτερης ευκαιρίας, μισθώσεις γης, επιδότηση ενοικίου κλπ).  Οι μορφές αυτές δραστηριότητας εμπίπτουν στο πεδίο της ΚΑΟ.

Τέλος, σημειώνεται ότι η ενίσχυση των διαφόρων μορφών και σχημάτων ΚΑΟ μπορεί να συμβάλει στον  οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας με πολλούς τρόπους.   Την επιλογή των παραγωγικών δραστηριοτήτων που προωθούν τον οικολογικό μετασχηματισμό, τον ενεργειακό σχεδιασμό με έμφαση στις ΑΠΕ και στην εξοικονόμηση ενέργειας, την τοπικότητα της παραγωγής και της κατανάλωσης, την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση υλικών, την προστασία και αειφορική διαχείριση υδάτων, κλπ. 

Η Ομάδα για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής έχει επεξεργαστεί κείμενο «Για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία», που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του κόμματος για διαβούλευση.  Τα αμέσως επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την εξειδίκευση προτάσεων και τη συμβολή μας στη διαμόρφωση σχεδίων δράσης για την υλοποίησή τους, καθώς και στη διαμόρφωση του κειμένου θέσεων  και του διαλόγου ενόψει του δεύτερου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σημερινή ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό.  Αισιοδοξούμε ότι η συνέχεια θα μας επιτρέψει να θέσουμε σε εφαρμογή τις σκέψεις και προτάσεις που αναπτύσσονται στο επίπεδο της κυβέρνησης, του Κόμματος και  των επί μέρους πρωτοβουλιών.


[1] Η Μ. Φραγκάκη είναι μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)