to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:26 | 11.05.2016

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Κοινό πρόγραμμα Podemos και Ενωμένης Αριστεράς: «50 βήματα για να κυβερνήσουμε μαζί»

Αύξηση των δημοσίων δαπανών κατά 15 δισ. ευρώ το έτος, ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα προς όλους τους πολίτες, τη δημιουργία μιας δημόσια τράπεζα, την αύξηση των δημοσίων εσόδων και τη διατήρηση του δημοσίου ελλείμματος στα σημερινά επίπεδα συμπεριλαμβάνονται στα 50 μέτρα του κοινού πρόγραμματος του Podemos και της Ενωμένης Αριστεράς με το οποίο θα κυβερνήσουν εάν κερδίσουν τις εκλογές της 26ης Ιουνίου.


Του Αργύρη Παναγόπουλου

Το πρόγραμμα έχει το τίτλο: «Αλλάζουμε την Ισπανία: 50 βήματα για να κυβερνήσουμε μαζί» και συμπεριλαμβάνει τα βασικά μέτρα που θα υιοθετήσει ο συνασπισμός του Podemos, της Ενωμένης Αριστεράς και των ενωτικών ψηφοδελτίων που θα συμμετάσχουν σε αυτό. Ανάμεσα στα μέτρα συμπεριλαμβάνεται η κατάργηση των κατασχέσεων και εξώσεων πρώτης κατοικίας, η δημιουργία μιας δημόσιας τράπεζας, το ελάχιστο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα και η πρόταση προς το ενωτικό ψηφοδέλτιο της Καταλονίας En Comù Podem για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία ή μη της Καταλονίας, ενώ δεν υπάρχει άμεση αναφορά στην ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη κατάργηση ή μη της μοναρχίας, δεδομένου ότι σημειώνεται ότι τα δύο κόμματα διατηρούν τα προγράμματά τους, γεγονός που επιτρέπει στην Ενωμένη Αριστερά να υποστηρίζει ένα Δημοκρατικό – Ρεπουμπλικανικό καθεστώς.

Το κοινό πρόγραμμα αντιστρέφει τη πολιτική της λιτότητας της τελευταίας εξαετίας και προβλέπει αύξηση των δαπανών στην Υγεία και τη Παδεία που θα χρηματοδοτηθεί με την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με αυτούς που δεν πλήρωσαν ακόμη για τη κρίση, όπως τόνισε ο Νάτσο Άλβαρεθ, ο γραμματέας Οικονομίας τουPodemos, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του στοχεύει στην ανάπτυξη και ότι στο πρόγραμμα δεν αναφέρεται το ύψος των δημοσίων δαπανών, παρόλο που το Podemos στοιχηματίζει σε αύξηση των εσόδων κατά περίπου 30 δισ. ευρώ το έτος για να διατηρηθεί το δημόσιο έλλειμμα στα σημερινά επίπεδα σε σχέση με το ΑΕΠ. Στόχος είναι μέσα στην επόμενη διετία οι δαπάνες στην Υγεία και τη Παιδεία να φθάσουν στα προ κρίσης επίπεδα.

Με βάση τη Bankia και τη Banco Mare Nostrum το κοινό πρόγραμμα της Αριστεράς στοχεύει στη δημιουργία μια δημόσιας τράπεζας, πρόταση που βρίσκεται ήδη στα επιμέρους προγράμματα των δύο κομμάτων.  

«Πρόκειται για έναν οδικό χάρτη 50 βημάτων που ανταποκρίνονται στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμα διάστημα», υποστηρίζει το 18σέλιδο ντοκουμέντο που κινείται πάνω σε πέντε άξονες, την οικονομική δημοκρατία, τη κοινωνική, περιβαλλοντολογική, την ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική.

Ο πρώην συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς από το 2000 έως το 2008 και πρώην βουλευτής Γιαμαθάρες σε συνέντευξή του στην El Pais βρέθηκε απομονωμένος γιατί καταφέρθηκε εναντίον της συμφωνίας με το Podemos εκτιμώντας ότι η παρουσία του Γκαρθόν στη 5η θέση του ψηφοδελτίου της Μαδρίτης «υποτιμά και υποβαθμίζει» το κόμμα του, ενώ το κόμμα του Ανοικτή Αριστερά, που συμμετέχει στην Ενωμένη Αριστερά, δήλωσε ότι «είναι καλύτερη μια κακιά συμφωνία από το διαζύγιο των αριστερών δυνάμεων».

Τα συστημικά μέσα ενημέρωσης ασκούν επίσης πιέσεις στην Ενωμένη Αριστερά και το εκλογικό της σώμα υποστηρίζοντας ότι το Podemos και ο Ιγκλέσιας δεσμεύτηκαν ότι θα δώσουν οκτώ έδρες στη βουλή στην Ενωμένη Αριστερά αλλά οι έξι θα βρίσκονται σε θέσεις που δεν είναι δυνατόν να εκλεγούν. Γεγονός που διαψεύδει τη κινδυνολογία τους γιατί η Ενωμένη Αριστερά έχει εξασφαλίσει ήδη τους επικεφαλής σε 3 περιφέρεις των ενωτικών ψηφοδελτίων.

Την ίδια στιγμή το Σοσιαλιστικό Κόμμα απομόνωσε και ακύρωσε τις προσπάθειες του σοσιαλιστή προέδρου της τοπικής κυβέρνησης της Βαλένθια Πουίγκ που προσπάθησε να κλείσει τη τελευταία στιγμή μια συμφωνία για κοινή κάθοδο με το Compromis και το Podemos στη Γερουσία, δεδομένου ότι στη Βαλένθια κυβερνά χάρις στη συνεργασία του με το ενωτικό ψηφοδέλτιο τουCompromis. «Το «όχι» είναι «όχι»», ήταν η απάντηση της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προσπάθειες του Πουίγκ να διασφαλίσει τον έλεγχο της Γερουσίας από τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις με κοινό ψηφοδέλτιο με το Compromis στη Βαλένθια. Σημειώνεται ότι τόσο στις Βαλεαρίδες Νήσους όσο και στην Αραγονία, όπου οι σοσιαλιστές ελέγχουν τις τοπικές κυβερνήσεις χάρις στη συμμαχία τους με το Podemos, έγιναν προσπάθειες για κοινή κάθοδο στη Γερουσία, που αποτράπηκε από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο ίδιος ο Σάντσεθ παρενέβη για να ακυρώσει τη «προσυμφωνία» του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Χώρας της Βαλένθια PSPV με το Podemos και το Compromis, υπογραμμίζοντας ότι η εάν οι σοσιαλιστές τα Βαλένθια δεν ακυρώσουν τη «προσυμφωνία» η Ομοσπονδιακή Επιτροπή των Ψηφοδελτίων του κόμματος θα την ακυρώσει στη συνεδρίασή της τη Παρασκευή και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή που θα συνεδριάσει το Σάββατο για να εγκρίνει όλα τα ψηφοδέλτια».

Από τη πλευρά του το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλονίας PSC αποφάσισε να συμμετάσχει στο σχήμα που στηρίζει τη δήμαρχο της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, που δεν έχει τη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Έτσι ο επικεφαλής των σοσιαλιστών στο ψηφοδέλτιο της Καταλονίας Κολμπόνι θα γίνει ο δεύτερος αντιδήμαρχος του δήμου της Βαρκελώνης αναλαμβάνοντας την αντιδημαρχία του Πολιτισμού και τμήματος της Οικονομίας. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλονίας είχε τον έλεγχο του δήμου της Βαρκελώνης επί 32έτη, αλλά στις τελευταίες δημοτικές εκλογές του 2015 κατέρρευσε εκλέγοντας μόλις 4 δημοτικούς συμβούλους υποβαθμιζόμενο στη πέμπτη πολιτική δύναμη.

Το σίγουρο είναι ότι οι πιέσεις του Podemos για εκλογική συνεργασία στη Γερουσία με τους σοσιαλιστές και οι πιέσεις του Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι προς τους σοσιαλιστές για οικουμενική κυβέρνηση μπροστά στην «εξτρεμιστική και ριζοσπαστική συμμαχία της Αριστεράς» θέτουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανάμεσα σε δύο πυρά που δεν μπορεί να απαντήσει εξαιτίας της υπεράσπισης της «αυτονομίας» του από το Σάντσεθ, για χάρη της οποίας απέρριψε τη πρόταση του Podemosγια συνεργασία στη Γερουσία. Για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Λαϊκού Κόμματος στη βουλή Ραφαέλ Ερνάνδο ο κομμουνισμός απέτυχε, όπως φάνηκε και στην Ελλάδα, όπου ο Αλέξης Τσίπρας «μείωσε κατά 20% της συντάξεις και υιοθέτησε μια σειρά μαρξιστικών και λενινιστικών μέτρων που μοιάζουν με αυτά που θέλει να εφαρμόσει ο Ιγκλέσιας, όπως στη Βόρειο Κορέα, τη Κίνα, τη Βολιβία, τη Βενεζουέλα και τη Κούβα».

Για τον ηγέτη των «Πολτών» Άλμπερτ Ριβέρα το Podemos και ο Ιγκλέσιας «έριξαν τη μάσκα, γιατί συμμάχησαν με τους κομμουνιστές της Ενωμένης Αριστεράς», γεγονός που «διευκολύνει τη πολιτική» των «Πολιτών», γιατί δείχνει ότι το Podemos εγκατέλειψε τη προσπάθειά του για την ανανέωση της πολιτικής συμμαχώντας με μια ιδεολογία που βρίσκεται σε πλήρη υποχώρηση σε όλο τον κόσμο και «το πιο καταχρεωμένο στις τράπεζες κόμμα της Ισπανίας», αναφερόμενος στην Ενωμένη Αριστερά. «Η νέα πολιτική για τον 21ο αιώνα δεν μπορεί να εκφραστεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα και την απαρχαιωμένη πολιτική του», τόνισε ο αντικομμουνιστής Ριβέρα, που απέκλεισε πάντως τη μετεκλογική του συνεργασία με το Λαϊκό Κόμμα εάν παραμείνει στην ηγεσία του ο Ραχόι. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)