to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:55 | 05.02.2016

Πολιτική

Κοινή συνεδρίαση ευρωομάδας-κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ: Mε σχέδιο, υπομονή, αντοχή, συμμαχίες σηματοδοτούμε την προοδευτική πορεία στην Ευρώπη

Κοινή συνεδρίαση ευρωομάδας-κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τον συντονισμό των δράσεων στο πεδίο των ευρωπαϊκών υποθέσεων


Με εξαιρετικό ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρίαση ευρωομάδας – κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τον συντονισμό των δράσεων στο πεδίο των ευρωπαϊκών υποθέσεων. Τοποθετήθηκαν εισηγητικά  οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Κώστας Χρυσόγονος, Στέλιος Κούλογλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Νίκος Ξυδάκης, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Κώστα Δουζίνας, η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Αννέτα Καββαδία, καθώς και ο υπεύθυνος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξωτερικές υποθέσεις Γιάννης Μπουρνούς. Την συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ενώ τον εισηγητικό χαιρετισμό απηύθυνε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Στην μεγάλη συζήτηση που ακολούθησε πήραν τον λόγο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ενώ το παρόν έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, καθώς και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Νίκος Πουλατζάς Χάρης Γολέμης.

Στόχος της μεγάλης αυτής εκδήλωσης ήταν η ενδυνάμωση μιας συλλογικής προσέγγισης στα θέματα των σχέσεων με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρώπης γενικότερα, καθώς και η χάραξη μιας συνολικής στρατηγικής για τους ιδεολογικούς και πολιτικούς αγώνες που θα κληθεί να δώσει η Αριστερά το επόμενο διάστημα. Όπως τονίστηκε από όλους τους ομιλητές, η δημιουργία ενός πλαισίου συντονισμένης, πολυεπίπεδης δράσης είναι απολύτως θετική για την προσπάθεια της χώρας το επόμενο διάστημα και σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική και σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσαν διεξοδικά τις δυνατότητες δράσης και παρέμβασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ από την πλευρά του ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης εστίασε στην διπλωματική προσπάθεια που καταβάλλεται για την ισχυροποίηση των θέσεων της Ελλάδας στο μεταναστευτικό. Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης ανέλυσε το θεσμικό πλέγμα αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Κώστας Δουζίνας ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν για την ισχυροποίηση της φωνής και των επιχειρημάτων της Αριστεράς, μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Η Αννέτα Καββαδία ανέλυσε τέλος τις δράσεις που σχεδιάζονται στα πλαίσια της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο Υπεύθυνος της πολιτικής Γραμματείας για τις εξωτερικές υποθέσεις Γιάννης Μπουρνούς ανέπτυξε το πλέγμα σχέσεων ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τις αριστερές πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη καθώς και το πλαίσιο δράσης στο επίπεδο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Από την συζήτηση που ακολούθησε αναδύθηκαν σημαντικές προοπτικές δράσεις, από το τοπικό, στο εθνικό και στο ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να πρωτοπορεί στην ευρωπαϊκή αλλαγή και στην δημιουργία ενός ακόμα πιο συμπαγούς κοινού μετώπου ενάντια στην ακραία λιτότητα.       

Χαιρετισμός της Γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Θεοπεφτάτου Αφροδίτης στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής και Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ

Η σημερινή κοινή συνεδρίαση της Ευρωκοινοβουλευτικής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙ.Ζ.Α., πέρα από την ουσία και το περιεχόμενο της συζήτησης που θα ακολουθήσει, έχει και έναν ισχυρότατο συμβολισμό. Την από κοινού προσπάθεια που κάνουν όλες μας οι δυνάμεις προκειμένου η χώρα μας να ανακτήσει την θέση της ως ισότιμος εταίρος μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, την προσπάθεια που κάνει ο χώρος μας, η Ελλάδα, να γυρίσει σελίδα, να αφήσει πίσω της την κρίση, να βγεί από την ύφεση, να περάσει σε ανάπτυξη, να αρχίσει η ανακούφιση των κοινωνικών πληγών η αποκλιμάκωση της ανεργίας, οι θετικότερες ειδήσεις, όχι μόνο για την μακροοικονομία, αλλά κυρίως, για την καθημερινότητα του πολίτη.

Πάντα ο πολιτικός χώρος της δικής μας Αριστεράς, η Ριζοσπαστική Αριστερά, έλεγε ότι οι εξελίξεις στην Ευρώπη επηρεάζουν καθοριστικά τις εξελίξεις και τις προοπτικές στην Ελλάδα και ότι η Ευρώπη ήταν και παραμένει ο χώρος, εδαφικός και πολιτικός, που επιχειρούσε την μετατόπιση των πολιτικών συσχετισμών σε προοδευτική και δημοκρατική κατεύθυνση. Σήμερα αυτή η τοποθέτηση των περασμένων δεκαετιών μετά και τις πολιτικές μετατοπίσεις σε Πορτογαλία - Ισπανία παίρνει χαρακτηριστικά κεντρικής πολιτικής κατεύθυνσης για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για μια σειρά κοινωνικών δυνάμεων που βλέπουν ότι στην Ευρώπη υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις μιας προοδευτικής και δημοκρατικής αντεπίθεσης, ώστε να βγούμε από την σημερινή κρίση που πέρα από το οικονομικό της σκέλος έχει έντονες ηθικές και αξιακές απολήξεις.

Οι καιροί που ζούμε είναι πυκνοί σε γεγονότα. Δεν μονοπωλείται πια η οικονομική κρίση στην Ευρωπαϊκή ειδησεογραφία. Το τσουνάμι των προσφυγικών ροών απελπισμένων και δυστυχισμένων ανθρώπων από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας, αλλάζει την πανευρωπαϊκή ατζέντα με καταιγιστικούς ρυθμούς. Νέες διαιρέσεις προκύπτουν στον άξονα πρόοδος-συντήρηση με βάση και την δημοσιονομική αλλά και την προσφυγική κρίση.

Οι πολιτικές μάχες στην Ευρώπη είναι ανοιχτές, οι μεγάλες προκλήσεις είναι μπροστά μας. Χρειάζεται σχέδιο, υπομονή, αντοχή, συμμαχίες, ώστε να σηματοδοτήσουμε μαζί με άλλους πολλούς προοδευτικούς, αριστερούς και δημοκράτες, την προοδευτική πορεία στην Ευρώπη.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)