to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:22 | 06.02.2018

Οικονομία

Μετά τον πανικό της Δευτέρας: Στο «πράσινο» η Γουόλ Στριτ

Λίγο πριν το κλείσιμο, ο Dow Jones κερδίζει πάνω από 2%


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ισχυρή» πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά τον πανικό της Δευτέρας και μια νευρική έναρξη σήμερα (δείτε παρακάτω), πέρασε στο "πράσινο" προς το τέλος της συνεδρίασης, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να κερδίζει πάνω από 2%.

Γύρω στις 22.07 (ώρα Ελλάδας) ο Dow Jones είχε φτάσει στις 24.852,42 μονάδες, με άνοδο +2,08%. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραφε επίσης άνοδο 1,88% ενώ ο Standard & Poor's 500 ακολουθούσε τη γενική τάση, με +1,61%.

 

Μεγάλες απώλειες στο Τόκιο

Απώλειες που ξεπερνούν το 4% καταγράφηκαν νωρίτερα στο χρηματιστήριο στο Τόκιο, το οποίο ακολούθησε κατά πόδας τα βήματα προς τα κάτω (νωρίτερα) της Γουόλ Στριτ, όπου ο δείκτης Dow Jones απώλεσε σχεδόν 1.600 μονάδες κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας -κάτι χωρίς προηγούμενο- πριν τελικά κλείσει με πτώση 4,60%. Τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών ο δείκτης Nikkei έπεφτε έως και 999,83 μονάδες (-4,41%), στις 21.682,25 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχωρούσε κατά 78,01 μονάδες (-4,28%), στις 1.745,73 μονάδες. Οι δύο δείκτες είχαν ήδη απολέσει πάνω από 2% τη Δευτέρα, με υπόβαθρο τη νευρικότητα εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων στις ΗΠΑ και τις ευρύτερες ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Αναμενόμενο λέει ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ χαρακτήρισε σήμερα αναμενόμενη "διόρθωση" την πτώση των χρηματιστηρίων διεθνώς, λόγω των υψηλών τιμών των μετοχών.

Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί για την συνεχιζόμενη, για τέταρτη ημέρα σήμερα, πτώση των χρηματιστηρίων, ο Γάλλος υπουργός απάντησε στους δημοσιογράφους: "Δεν αποτελεί έκπληξη. Ορισμένες μετοχές είχαν φτάσει σε πολύ υψηλές τιμές και επομένως γίνεται μια διόρθωση στα χρηματιστήρια".

"Στην τελευταία συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον πολλοί, μεταξύ των οποίων και εγώ, είχαμε δηλώσει ότι οι τιμές των μετοχών, καθώς και η πληθώρα ρευστότητας, είναι λόγος ανησυχίας. Επομένως, μια διόρθωση ήταν κάτι που αναμενόταν", πρόσθεσε.

Καθησυχαστικός ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν για το ξεπούλημα στη Γουόλ Στριτ και τα διεθνή χρηματιστήρια, τονίζοντας ότι η πρόσφατη αστάθεια δεν θα κλονίσει τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς.

Τα διεθνή χρηματιστήρια πέφτουν και σήμερα, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν για την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων.

"Δεν ανησυχώ υπερβολικά για τη ρευστότητα στην αγορά. Πιστεύω ότι τα θεμελιώδη στοιχεία της είναι αρκετά ισχυρά" είπε ο Μνούτσιν μιλώντας σε βουλευτές, κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης ακρόασης στο Καπιτώλιο. "Νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε είναι μια συνηθισμένη διόρθωση της αγοράς, αν και ευρεία", πρόσθεσε, εξηγώντας ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για την οικονομική σταθερότητα.

Σήμερα, ο δείκτης Standard & Poor's 500 έπεσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ακόμη και κατά 9,7% σε σύγκριση με το ρεκόρ που είχε καταγράψει στις 26 Ιανουαρίου.

Ο Μνούτσιν σημείωσε ότι η Γουόλ Στριτ παραμένει ακόμη σε πιο υψηλό επίπεδο απ' ότι ήταν πριν αναλάβει την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ και ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη. Κάλεσε επίσης τους βουλευτές να αυξήσουν το όριο του χρέους αλλά απέφυγε να σχολιάσει αν αυτό μπορεί να γίνει εντός της εβδομάδας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας προκειμένου να αποφευχθεί μια επανάληψη του τριήμερου "κλεισίματος" της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπως είχε συμβεί τον Ιανουάριο.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μνούτσιν ζήτησε από το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο του χρέους "το συντομότερο δυνατόν" ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να πληρώσει τα επιδόματα των υπαλλήλων και άλλες υποχρεώσεις της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)