to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:34 | 31.03.2020

Πολιτική

Κλείνει την υπηρεσία ασύλου ο Ν. Μηταράκης, σε καραντίνα όσοι φτάνουν μετά την 1η Απριλίου

Έναν πλάγιο τρόπο εφηύρε ο υπουργός Μετανάστευσης για να αποκλείσει από τη διαδικασία υποβολής αίτησης ασύλου όσους πρόσφυγες και μετανάστες μπαίνουν στα νησιά μετά την 1η Απριλίου - Παράλληλα καλεί περιφερειάρχη και δημάρχους των νησιών να του υποδείξουν έως σήμερα τους «βέλτιστους κλειστούς χώρους» στις περιοχές ευθύνης τους


Όπως σημειώνει το astraparis.gr:

Συγκεκριμένα, o υπ. Μετανάστευσης αποφάσισε να κλείσει η υπηρεσία ασύλου, επικαλούμενος λόγους δημόσιας υγείας κι έτσι παρατείνεται το καθεστώς αναστολής του ασύλου για τους νεοεισερχόμενους, που είχε επιβληθεί από την 1η έως την 31η Μαρτίου 2020 με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Ακριβώς, επειδή η ΠΝΠ δεν μπορεί να παραταθεί η ισχύς της επινοήθηκε το κλείσιμο της υπηρεσίας ασύλου.

Παράλληλα, αργά αργά και μεθοδικά επιχειρεί ο Ν. Μηταράκης να βάλει τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τους δημάρχους των νησιών στο παιχνίδι των κλειστών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες.

Αυτή τη φορά, με το πρόσχημα του κορονοϊού και του εγκλεισμού όσων εισέρχονται στα νησιά (από 1η Απριλίου και εντεύθεν), τους καλεί να του υποδείξουν έως Τρίτη 31 Μαρτίου 2020 τους βέλτιστους κλειστούς χώρους στις περιοχές ευθύνης τους, όπου θα τεθούν σε καραντίνα λόγω κορονοϊού όλοι οι νεοεισερχόμενοι.

Σημειώνει δε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατίθεται να χρηματοδοτήσει είτε προσωρινές δομές, είτε ενοικίαση ξενοδοχείων για διαμονή ευπαθών ομάδων και μέσω αυτού του τρόπου να στηθούν τα νέα κέντρα.

Κι ενώ αυτό, δηλαδή η εξασφάλιση των αναγκαίων χώρων για τους πρόσφυγες και μετανάστες, αποτελεί ευθύνη του κράτους και ειδικότερα των υπουργείων Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη, ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι έσπευσαν με προθυμία να αναζητήσουν χώρους και να τους υποδείξουν.

Το γεγονός αυτό προαναγγέλλει ως ένα βαθμό και την περαιτέρω στάση τους σε ό,τι αφορά τις μόνιμες υπερδομές που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα νησιά και ειδικότερα τη Χίο και την Λέσβο και είναι γεγονός ότι τα δείγματα να βρεθεί μια «ρεαλιστική λύση» πληθαίνουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)