to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κλείνει το Α.Τ.: Τέλος στα βασανιστήρια με… θέα την Ακρόπολη

Δεκάδες τα περιστατικά απάνθρωπης συμπεριφοράς (ανάμεσά τους και η περίπτωση Σακελλίων) στα οποία εμπλέκεται ένα από τα πλέον σεσημασμένα Αστυνομικά Τμήματα, αυτό της Ακροπόλεως, το οποίο κλείνει πλέον με απόφαση του Ν. Δένδια για «κτιριακούς λόγους»


Της Αντας Ψαρρά

Ενα από τα πλέον σεσημασμένα για την απάνθρωπη συμπεριφορά τους Αστυνομικά Τμήματα φαίνεται ότι κλείνει για λόγους κτιριακούς. Η τελευταία αναφορά που έγινε για το τμήμα αυτό ήταν με αφορμή την έφοδο τον Οκτώβρη του 2013 ανδρών των Εσωτερικών Υποθέσεων μετά τις καταγγελίες για ειδικές σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή (λίγο καιρό μετά τη δολοφονία Φύσσα).

Ανάμεσα στα ευρήματα υπήρχαν ναρκωτικές ουσίες, ποσότητα τσιγάρων και CD αλλά και ένα πυροβόλο όπλο με φυσίγγια. Για τα ευρήματα αυτά σχηματίστηκε τότε δικογραφία, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα τα αποτελέσματα.

Η υπόθεση Σακελλίων

Τέσσερις αστυνομικοί του τμήματος δικάζονται αυτές τις ημέρες για τον θάνατο του νεαρού Νίκου Σακελλίων κατά τη διάρκεια της σύλληψής του. Ο αυτόπτης μάρτυρας που είχε καταγράψει με κάμερα το περιστατικό παραπέμφθηκε από τους ίδιους αστυνομικούς για ψευδορκία. Το 2009 είχε καταγγείλει ότι ξυλοκοπήθηκε άγρια στο τμήμα Ακροπόλεως ο Χιλιανός υπήκοος Πέδρο Ναβάρο.

Αστυνομικοί του ίδιου τμήματος είχαν χτυπήσει ένα δεκαπεντάχρονο Αφγανό πρόσφυγα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα επίσης αλλοδαπό, ο οποίος κατέληξε τελικά στο τμήμα καταθέτοντας ότι υπέστη εξευτελιστική συμπεριφορά.

Το 2010 ο Σενεγαλέζος μικροπωλητής Τζίλι Ντάου, που συνελήφθη στις 29/12, κατέθεσε ότι αφού τον συνέλαβαν κλοτσώντας τον στο κεφάλι τον μετέφεραν στο τμήμα, τον έγδυσαν και 5 αστυνομικοί τον έδερναν δεμένο πισθάγκωνα. Φώναζαν “να φύγεις αν δεν σ’ αρέσει στην Ελλάδα ρε” κι έπαιζαν με το γεννητικό μου μόριο. Ο ένας έβαλε το χέρι του στα οπίσθιά μου, άλλος τραβούσε βίντεο από το κινητό του…». Την επομένη αφέθηκε ελεύθερος με την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής.

Αλλος Σενεγαλέζος, ο Τζο Ουσμάν, συνελήφθη με κλοτσιές στο κέντρο και εκεί δέχτηκε χτυπήματα από τους αστυνομικούς του τμήματος σε σημείο να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Μεταφέρθηκε, μόλις συνήλθε ξανά, στο τμήμα όπου παρέμεινε 8 μέρες για να αφεθεί μετά ελεύθερος με χαρτί απέλασης.

Το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα έγινε, μαζί με το Τμήμα Ομονοίας, «άξιος» συνεχιστής της παράδοσης των βασανιστηρίων επί χούντας στην Μπουμπουλίνας. Ισως λοιπόν ακόμη και λόγω παλαιότητας του κτιρίου είναι ευκαιρία να σπάσει αυτό το απόστημα και να σταματήσει ο ιερός βράχος της Ακρόπολης να λερώνεται από παρόμοιες απάνθρωπες συμπεριφορές που λαμβάνουν χώρα στους πρόποδες.

……………………………………………………………………………………………………..

Οι λόγοι που το κλείνουν

Στην κατάργηση του αστυνομικού τμήματος Ακροπόλεως σκοπεύει να προχωρήσει σύντομα το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξαιτίας διαφόρων θεμάτων που δημιουργούνται από την παλαιότητα του κτιρίου αλλά και λόγω των διαμαρτυριών από διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς για τις συνθήκες κράτησης σ’ αυτό.

Η απόφαση ελήφθη πριν από λίγες ημέρες και, όπως έλεγαν στην «Εφ.Συν.» αστυνομικές πηγές, ο κυριότερος λόγος που ώθησε τη φυσική ηγεσία του Σώματος να προχωρήσει στην κατάργηση του τμήματος ήταν το ότι το κτίριο της οδού Λεωχάρους 4 ήταν ευάλωτο σε εμπρηστικές επιθέσεις, παλιό και ακατάλληλο πια για στέγαση αστυνομικών υπηρεσιών, καθώς και το γεγονός ότι αφού δεν ανήκε στην ΕΛ.ΑΣ. καταβαλλόταν ακριβό νοίκι. Παράλληλα συνεκτιμήθηκε ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι δυσμενείς, με συνέπεια αρκετές φορές να έχει επικριθεί η ηγεσία από ανθρωπιστικούς οργανισμούς.

Ετσι, αποφασίστηκε οι 150 αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί να μετακινηθούν σταδιακά μέσα στις επόμενες ημέρες στα αστυνομικά τμήματα του Συντάγματος, των Εξαρχείων και της Ομόνοιας, τα οποία και θα μοιραστούν τη γεωγραφική περιοχή που καλύπτει αστυνομικά ώς τώρα το τμήμα της Ακρόπολης. Η κατάργηση πάντως αυτή, όπως ανέφεραν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., δεν σχετίζεται με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Αστυνομίας η οποία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας.

M. Τσαλδάρης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)