to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:47 | 22.11.2015

πηγή: Αυγή

Οικονομία

"Κλείνει" επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση

Τα τυπικά απομένουν για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών συστημικών τραπεζών, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα για την ολοκληρωτική αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος, ενώ πλέον απομακρύνεται οποιαδήποτε πιθανότητα "κουρέματος" καταθέσεων.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

Τα τυπικά απομένουν για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών συστημικών τραπεζών, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα για την ολοκληρωτική αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος, ενώ πλέον απομακρύνεται οποιαδήποτε πιθανότητα "κουρέματος" καταθέσεων.

Είναι γεγονός ότι όλες οι πλευρές (μέτοχοι και ΤΧΣ) υπέστησαν είτε dilution (αραίωση της συμμετοχής τους), λόγω και της πτώση, των τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο, όμως το θετικό είναι ότι οι μέτοχοι ανταποκρίθηκαν, ενώ από τη δανειακή σύμβαση που υπογράφτηκε το καλοκαίρι, θα απομείνει ένα "μαξιλάρι" από 15 έως 18 δισ. ευρώ προς αξιοποίηση, καθώς προοριζόταν για τις τράπεζες και φαίνεται ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί.

Συμμετοχή ΤΧΣ και ιδιωτών

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς πέτυχαν να συγκεντρώσουν προσφορές ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ, από τα οποία χρειάζονται περίπου 4,4 δισ. ευρώ. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μετά τις ΑΜΚ το ποσοστό του ΤΧΣ στην Eurobank υποχωρεί σε μόλις 2,4% από 35,41% πριν. Με βάση την τιμή έκδοσης στο 0,04 ευρώ, το ποσοστό του ΤΧΣστην Alpha Bank μειώνεται πλέον στο 11% από 66,36% πριν. Η συμμετοχή του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής αναμένεται να διαμορφωθεί στο 33% από 57,24% πριν. Τέλος, η συμμετοχή του ΤΧΣ στην Πειραιώς εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 22% από 66,93% σήμερα.

Τι μέλλει γενέσθαι

Η Alpha Bank, η οποία ανακεφαλαιοποιείται μόνο από ιδιώτες, έχει να επιλέξει προσφορές περίπου 1,55 δισ. ευρώ από τα 2,7 δισ. ευρώ που της πρόσφεραν οι θεσμικοί και άλλοι ειδικοί επενδυτές στην ιδιωτική τοποθέτηση.

Η Eurobank, από την πλευρά της, συγκέντρωσε στην ιδιωτική τοποθέτηση προσφορές ύψους 1,85 δισ. ευρώ και έχει τη δυνατότητα να αποδεχθεί αναλογικά τις αιτήσεις ανταλλαγής που υπέβαλαν κάτοχοι ομολόγων κύριας εξασφάλισης ύψους 490 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα πρόκειται να απευθυνθεί στους Έλληνες μικροεπενδυτές στις 30 Νοεμβρίου, 1η και 2 Δεκεμβρίου. Οι ιδιώτες μικροεπενδυτές θα μπορούν να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, με μίνιμουμ ποσό τα 1.000 ευρώ και θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής, στην τιμή της μετοχής που θα καθοριστεί από το book building για μετοχές που θα ανέρχονται μέχρι το 10% της διεθνούς προσφοράς, εφόσον από τους ξένους επενδυτές καλυφθεί επιπλέον ποσό από το 1,456 δισ. ευρώ.

Η Πειραιώς κατάφερε να καλύψει το βιβλίο προσφορών επιτυχώς και συγκέντρωσε τα 1,34 δισ. μέσω νέων ιδιωτικών κεφαλαίων. Σε σύνολο κεφαλαιακών αναγκών 4,66 δισ. ευρώ οι ιδιώτες κάλυψαν τα 2 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 2,66 δισ. θα καλύψει το ΤΧΣ με CoCos (μετατρέψιμα ομόλογα) 2 δισ. και 660 εκατ. νέες κοινές μετοχές. Η μετοχή στο βιβλίο προσφορών καθορίστηκε στα 0,003 ευρώ.

Εν τω μεταξύ απόφαση να διατηρήσει το πλειοψηφικό ποσοστό του στη μη συστημική Attica Bank έλαβε το ΤΣΜΕΔΕ - ΕΤΑΑ. Σε συνεδρίασή του αποφάσισε να συνεχίσει να στηρίζει την τράπεζα και στη νέα της ανακεφαλαιοποίηση διατηρώντας το ποσοστό του σε περίπου 51%, με δυνατότητα αυτό να μειωθεί μέχρι το 34%, εφόσον υπάρξουν νέοι μέτοχοι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)