to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:13 | 16.06.2016

Πολιτική

Κίβδηλη αντιπολίτευση

Έρευνα της ALCO στις ίδιες ημερομηνίες (30.5 - 2.6) είχαν δημοσιοποιήσει το "Πρώτο Θέμα" και το ΕΒΕΑ!


Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της "Αυγής", τα "Νέα" έκαναν πρώτο θέμα παρωχημένη (30 Μαΐου) δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας, ώστε να "διορθώσουν" τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τη δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύτηκε στο "Βήμα της Κυριακής" και προκάλεσε την αντίδραση της Ν.Δ.

Έρευνα της ALCO στις ίδιες ημερομηνίες (30.5 - 2.6) είχαν δημοσιοποιήσει το "Πρώτο Θέμα" και το ΕΒΕΑ!

Ολόκληρο ρεπορτάζ του Γ. Μελιγγώνη στην Αυγή:

Τη διεξαγωγή αντικυβερνητικής προπαγάνδας με τα χρήματα των εργαζομένων, αλλά και την προσπάθεια του ΔΟΛ να "εξευμενίσει" τη Ν.Δ. μετά την αρνητική για τη Συγγρού δημοσκόπηση της Kappa Research που δημοσιεύθηκε στο "Βήμα" την περασμένη Κυριακή καταδεικνύει η χθεσινή δημοσίευση της σφυγμομέτρησης της Alco, την οποία ανέδειξαν σε κεντρικό θέμα "Τα Νέα".

Σημειωτέον, μάλιστα, ότι αυτή η μέτρηση, την οποία η εφημερίδα χαρακτηρίζει στον κεντρικό τίτλο της "Κόκκινη κάρτα από την κοινωνία" (σ.σ.: στην κυβέρνηση), είναι... περσινά ξινά σταφύλια, αφού διεξήχθη το διάστημα 30 Μαΐου - 2 Ιουνίου (δηλαδή πριν κλείσει επισήμως η αξιολόγηση στο EuroWorking Group της 9ης Ιουνίου...), ενώ τμήματα της ίδιας μέτρησης έχουν ήδη δημοσιεύσει η εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" πριν από... 11 ημέρες, αλλά και το ΕΒΕΑ πριν από... 9 ημέρες αντιστοίχως.

Το κεντρικό θέμα των "Νέων" στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας έκανε λόγο για "δημοσκόπηση - κόλαφο για την κυβέρνηση" και υπογράμμιζε πως "οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι είναι ανίκανη να βγάλει τη χώρα από την κρίση". Ταυτόχρονα η εφημερίδα, επικαλούμενη τη δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, ανέφερε την "απώλεια στήριξης της κυβέρνησης από την κοινωνία", αλλά και "το βαθύ ρήγμα που υπάρχει ανάμεσά τους".

"Το βασικότερο των ευρημάτων είναι ότι οι πολίτες σε ποσοστό 80% θεωρούν την κυβέρνηση ανίκανη να βγάλει τη χώρα από την κρίση, ενώ η κατεδάφιση της εικόνας της έχει περάσει σε ποσοστά κοντά στο 65% και σε όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές" αναφερόταν χαρακτηριστικά στην πρώτη σελίδα της απογευματινής εφημερίδας του ΔΟΛ.

Σχεδόν... μονοθεματική

Βεβαίως, μπορεί στην πρώτη σελίδα των "Νέων" να αναφέρεται η λέξη "ευρήματα" σε πληθυντικό αριθμό, ωστόσο στο εσωτερικό δισέλιδο, όπου αναλύεται η δημοσκόπηση, υπάρχουν μόλις... 2,5 ευρήματα.

Το πρώτο είναι η απάντηση των ερωτηθέντων στην "εκτίμηση για την ικανότητα της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση" (όπου το 80% απαντά αρνητικά, το 11% θετικά και το 9% δεν γνωρίζει / δεν απαντά) και στην "αντίληψη τι είναι πιο σημαντικό για την οικονομία (το 74% θέλει τέλος λιτότητας, το 17% βιωσιμότητα χρέους και το 9% δεν ξέρει / δεν απαντά) και ένας πίνακας με τους "μεγάλους χαμένους των πρόσφατων μέτρων" (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα 19%, δημόσιοι υπάλληλοι 6%, συνταξιούχοι 27%, ελεύθεροι επαγγελματίες 38%, δεν ξέρω / δεν απαντώ: 10%).

Επίσης στο κείμενο εμφανίζεται ένα ποσοστό (84%) που "εκφράζει εκ των προτέρων τη βεβαιότητα ότι οι ομαδικές απολύσεις θα καθηλώσουν, αντί να δώσουν ώθηση στην οικονομία".

Ωστόσο καθίσταται σαφές ότι επί της ουσίας, η δημοσκόπηση της Alco που προβάλλουν τα "Νέα" είναι... μονοθεματική, αφού κυρίαρχη θέση έχει το ποσοστό 80% που απαντά αρνητικά στο ερώτημα αν η κυβέρνηση μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Επιχείρηση... "ξεκάρφωμα" μετά τη γαλάζια γκρίνια για "Το Βήμα"

Σημειωτέον ότι η η εν λόγω δημοσκόπηση -ή, μάλλον, το μέρος μίας δημοσκόπησης- δημοσιεύθηκε στο απογευματινό φύλλο του ΔΟΛ τρεις ημέρες μετά τις "γαλάζιες" πολιτικές αντιδράσεις που προκάλεσε μία άλλη σφυγμομέτρηση: αυτή της Κάπα Research, που δημοσιεύθηκε στη "ναυαρχίδα" του Συγκροτήματος, δηλαδή στο "Βήμα της Κυριακής", και κατεδείκνυε μείωση της ψαλίδας μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ (στο 3,5%), αλλά και σειρά ποιοτικών ευρημάτων που καθιστούσαν μετέωρο το αίτημα του Κυρ. Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω σφυγμομέτρηση το 56,2% τάσσονται κατά των εκλογών και ζητούν "να δοθεί περισσότερος χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση" έναντι του 35,5% που ζητούσαν "να προχωρήσουμε άμεσα σε πρόωρες εκλογές". Επίσης, την ώρα που η Ν.Δ. καταστροφολογεί για τα μέτρα της αξιολόγησης, το 62,5% κρίνει "θετικά / μάλλον θετικά" την επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών.

Μάλιστα, η δημοσιοποίηση αυτής της δημοσκόπησης και των συγκεκριμένων ποιοτικών ευρημάτων είχαν πυροδοτήσει την δυσφορία της Συγγρού, η οποία με non paper άσκησε κριτική στην εταιρεία επισημαίνοντας ότι "έδειχνε τέταρτο τον Κυρ. Μητσοτάκη" στην εσωκομματική κούρσα για τον προεδρικό θώκο της Ν.Δ.

Η πρωτοβουλία, λοιπόν, των "Νέων" να δημοσιεύσουν μία... ανεπίκαιρη δημοσκόπηση (αφού στο πεδίο της έρευνας δεν έχει ενσωματωθεί η "ανακούφιση" της πλειονότητας των πολιτών για το κλείσιμο της αξιολόγησης) θα μπορούσε να παραπέμπει σε μία... "διορθωτική" κίνηση του ΔΟΛ έναντι της Ν.Δ. για την ενόχληση που εξέφρασε η Συγγρού σχετικά με τη δημοσκόπηση του "Βήματος" -η οποία, πάντως, δεν ήταν ανεπίκαιρη...

"Εργατικά" παιχνίδια

Παράλληλα, αλγεινή εντύπωση και πολλαπλά ερωτήματα προκαλεί η πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ να δώσει στα "Νέα" το "κομμάτι" αυτής της σφυγμομέτρησης, στην οποία, όπως παραδέχεται ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας στην "Αυγή", μετέχει συνδρομητικά.

Ενώ, δηλαδή, θα είχε ενδιαφέρον -για την αντικειμενική ενημέρωση όλων- να δούμε τι απαντούν οι πολίτες στην ίδια ερώτηση και για τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. εν συνόλω (αν, δηλαδή, μπορούν ο Κυρ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. να βγάλουν τη χώρα από την κρίση...), η Συνομοσπονδία είτε δεν ενδιαφέρθηκε να προμηθεύσει την εφημερίδα με την απάντηση σ' αυτή την ερώτηση είτε δεν ενδιαφέρθηκε να... τη μάθει.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η κοινή λογική λέει ότι, αν θα έπρεπε να ενδιαφέρεται για κάτι η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος στις δημοσκοπήσεις που πληρώνει, αυτό δεν είναι η γνώμη των πολιτών για την κυβέρνηση (ή και για την αξιωματική αντιπολίτευση), αλλά για την ίδια τη ΓΣΕΕ και εν γένει τα συνδικάτα, τα οποία είναι εδώ και χρόνια αντιμέτωπα με την απαξία της κοινωνίας.

"Περσινά ξινά σταφύλια"

Πάντως, από την "ταυτότητα" της δημοσκόπησης της Alco που δημοσιεύουν τα χθεσινά "Νέα" δεν προκύπτει μόνο ο εντολέας (δηλαδή η ΓΣΕΕ), αλλά και άλλα ενδιαφέροντα... συμπεράσματα. Όπως προαναφέρθηκε, η δημοσκόπηση είναι "περσινά ξινά σταφύλια", αφού -όπως και οι "άλλες"- έχει διενεργηθεί το τετραήμερο 30 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2016, έγινε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων χωρίς χρήση κάλπης, το δείγμα είναι 1.000 άτομα, ηλικίας 18 ετών και άνω, σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ η δειγματοληψία ήταν τυχαία και στρωματοποιημένη, με σταθμίσεις το φύλο, την ηλικία και τις προτιμήσεις των ερωτώμενων στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Επίσης η Alco δίνει στατιστικό σφάλμα +/-3,1% και διάστημα βεβαιότητας 95%. Όλως τυχαίως, λοιπόν, άλλες δύο δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας που δημοσιεύθηκαν προ ημερών έχουν την ίδια ταυτότητα: μ' άλλα λόγια πρόκειται για την ίδια μέτρηση που δημοσιεύεται ανά κομμάτια και σε... δόσεις.

Μπορεί τα "Νέα" να την ανακάλυψαν λίγο αργά, στην προσπάθεια ενδεχομένως του ΔΟΛ να "εξευμενίσει" τη Συγγρού, ωστόσο άλλα κομμάτια της έρευνας είχαν ήδη δημοσιευθεί από το ΕΒΕΑ -που επίσης μετέχει συνδρομητικά- αλλά και από την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα".

Όπως προαναφέρθηκε, το "Πρώτο Θέμα" δημοσίευσε άλλα κομμάτια της εν λόγω μέτρησης στο φύλλο της 5ης Ιουνίου, ενώ το ΕΒΕΑ στις 7 Ιουνίου. Στο "Πρώτο Θέμα" δημοσιεύθηκε διαφορά 7,5% στην πρόθεση ψήφου, με το 82% των πολιτών να απαντά αρνητικά στην ερώτηση αν με τα νέα μέτρα θα ξεπεραστεί η κρίση.

Αντιθέτως, στην έρευνα της Alco για το ΕΒΕΑ, που διενεργήθηκε επίσης το ίδιο διάστημα (30 Μαΐου - 2 Ιουνίου) και έχει ακριβώς την ίδια ταυτότητα, δεν απαντώνται πολιτικά ερωτήματα, αλλά κυρίως οικονομικά. Συγκεκριμένα, επτά στους δέκα πολίτες δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν σε ασφαλιστικές - φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ το 89% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι αποφάσεις θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)