to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:46 | 09.05.2019

Πολιτική

«Kίτρινος ο ορίζοντας στο βάθος»: Αφιέρωμα στα Κίτρινα Γιλέκα στο Μεταξουργείο στις 9/5

Αφιέρωμα στα Κίτρινα Γιλέκα της Γαλλίας από την εφημερίδα Η Εποχή και την Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα (Παρίσι). Στο Στέκι Ηριδανός, στον Κεραμεικό, σήμερα, Πέμπτη 9 Μάη 2019. Δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση - συζήτηση με το κοινό για τα Κίτρινα Γιλέκα της Γαλλίας και για τα κινήματα διεκδίκησης της αξιοπρέπειας στην Ευρώπη.


Δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση - συζήτηση με το κοινό για τα Κίτρινα Γιλέκα της Γαλλίας και για τα κινήματα διεκδίκησης της αξιοπρέπειας στην Ευρώπη παρουσιάζουν η Εφημερίδα Η Εποχή και η Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα - Compagnie Erinna με έδρα το Παρίσι, στον Πολυχώρο-Στέκι Ηριδανός στο Μεταξουργείο, σήμερα, Πέμπτη, 9 Mάη 2019 από τις 8 μμ (Οδός Πλαταιών 32, Κεραμεικός).

*ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Για τα Κίτρινα Γιλέκα της Γαλλίας»: Εκδήλωση στις 8/5 στο Σπούτνικ

Η δίγλωσση αυτή εκδήλωση θα διεξαχθεί σε δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος θα εισηγηθεί η Αφροδίτη Σταμπουλή, Βουλεύτρια Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Γαλλοφωνίας.

Στη συνέχεια, η δημοσιογράφος Μαύρα Σαραντοπούλου θα παρέμβει σχετικά με την αστυνομική καταστολή και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γαλλία τους τελευταίους έξι μήνες, πράγμα που έχει ήδη επισημανθεί από την Ύπατη Αρμόστρια του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - και όχι μόνο. Ένα πρόσφατο κάλεσμα δημοσιογράφων της Γαλλίας καλεί για παύση της λογοκρισίας και των κατασκευασμένων ψευδών ειδήσεων καθώς και για παύση των επιθέσεων αστυνομικών σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερς που καλύπτουν τις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων.

​​Κεντρικός ομιλητής είναι ο Γάλλος ακτιβιστής Christian L., πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής της Σορβόννης και εκπαιδευτικός σε δημόσιο γαλλικό σχολείο, ο οποίος συμμετέχει στο κίνημα των Kίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι καθώς και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών που αντιτίθενται στη διάλυση της δημόσιας παιδείας στη Γαλλία. Ο Γάλλος προσκεκλημένος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του λόγω της προληπτικής καταστολής που υφίσταται ένα μέρος πολιτών με μόνο δικαιολογητικό ότι συμμετέχουν στα κινήματα που συνταράζουν αυτή την εποχή τη γαλλική κοινωνία. Θα αρχίσει με μια ιστορική αναδρομή θέτοντας το κίνημα αυτό στο πλαίσιο των κινημάτων που είχαν προηγηθεί, όπως πχ. του 2016, κατά του αντιεργατικού νόμου Ελ Κομρί, με αναφορές επίσης τόσο στη γαλλική Επανάσταση, όσο και στην Κομμούνα του Παρισιού και το Μάη του 68.  Θα αναφερθεί στο Κάλεσμα του Κομερσύ – L'appel des Gilets Jaunes de Commercy και στο Κάλεσμα του Σεν Ναζέρ – L'appel de Gilets Jaunes de Saint - Nazaire, δύο κείμενα που συμπυκνώνουν τα αιτήματα έτσι όπως διαμορφώθηκαν μετά από συλλογικές διεργασίες σε δύο μαζικές Συνελεύσεις των Συνελεύσεων των Κίτρινων Γιλέκων, το Γενάρη και τον Απρίλη του 2019.

Η Αναστασία Πολίτη θα παρέμβει στη συνέχεια σχετικά με το πώς βιώνεται από τους νέους, τις γυναίκες και  τους καλλιτέχνες η κοινωνική επικαιρότητα στη δεύτερή της πατρίδα, τη Γαλλία. Σκηνοθέτρια και ηθοποιός της Καλλιτεχνικής ομάδας Ήριννα - Compagnie Erinna που ίδρυσε το 1996 στο Παρίσι και που αντικείμενο έχει τη σκηνική επεξεργασία επίκαιρων κοινωνικών, ηθικών και φιλοσοφικών ζητημάτων, η Αναστασία Πολίτη ζούσε μέχρι πρόσφατα και για εικοσιπενταετία στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου σταδιοδρόμησε στο θέατρο έρευνας και όπου εξακολουθεί να βρίσκεται συχνά. Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών και θεατρικών σπουδών (ΕΚΠΑ και Σορβόννη), είναι μέλος συλλογικότητας Κίτρινων Γιλέκων Παρισιού και προσυπογράφει πρόσφατο Κάλεσμα Καλλιτεχνών Γαλλίας υπέρ των Κίτρινων Γιλέκων, μαζί με  και άλλους έξη χιλιάδες καλλιτέχνες και δημιουργούς καθώς και διεθνείς διασημότητες του κινηματογράφου, όπως οι ηθοποιοί Ζουλιέτ Μπινός και Εμμανουέλ Μπεάρ.

Το κάλεσμα επιχειρηματολογεί υπέρ της στήριξης των Κίτρινων Γιλέκων, της απελευθέρωσης των χιλιάδων αδικαιολόγητα φυλακισμένων διαδηλωτών, της αποζημίωσης των οικογενειών των νεκρών καθώς και των τραυματιών, του εκδημοκρατισμού της διακυβέρνησης της χώρας, της εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος, της παύσης της αστυνομικής καταστολής και της ικανοποίησης μιας σειράς εύλογων οικονομικών, κοινωνικών, οικολογικών και ανθρωπιστικών αιτημάτων.​

​Στη συνέχεια θα τοποθετηθεί η Στέλλα Μπελιά, νηπιαγωγός, ακτιβίστρια για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, συνδικαλίστρια και υποψήφια Ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ. Με αφετηρία το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων της Γαλλίας θα αναφερθεί στη διαθεματικότητα των κινημάτων – πώς δηλαδή τα κινήματα μπορούν - και χρειάζεται- να συνομιλούν μεταξύ τους ώστε να δυναμώνουν.   

Η Γιώτα Λαζαροπούλου, υποψήφια Ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, συνδικαλίστρια, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα- Πρώην Εθνοντάτα, θα πάρει το λόγο στη συνέχεια. Με βάση τον απόηχο των κινημάτων στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, θα τοποθετηθεί σε σχέση με την κατάσταση και τις ανάγκες του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα.    

Θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και με το κοινό, που θα συντονίσει η Αφροδίτη Σταμπουλή με διερμηνεία από την Αναστασία Πολίτη.​

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης- έναρξη γύρω στις 10.30μμ - θα παρουσιαστεί ένα  μουσικο-ποιητικό και φιλοσοφικό καμπαρέ με τίτλο : Κίτρινος ο ορίζοντας στο βάθος...

Το καμπαρέ προτείνεται από την Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα και είναι αφιερωμένο στα Κίτρινα Γιλέκα της Γαλλίας και τα κοινωνικά κινήματα στην Ευρώπη. Βασίζεται στο συλλογικό έργο Le fond de l'air est jaune, εκδόσεις Seuil, 2019 και συγκεκριμένα  σε κείμενα του γάλλου φιλόσοφου Etienne Balibar και του οικονομολόγου Thomas Picketty καθώς και σε συνθήματα που ακούγονται ή γράφονται στους τοίχους.

Σε αυτό το υλικό προστίθεται ποίηση του Τάσου Κουράκη από τη συλλογή 67%, εκδόσεις Ιανός, 2012, ενότητα : Τα δακρυγόνα δάκρυά μας, καθώς και κείμενα που υπογράφουν η Στέλλα Μπελιά, η Αγγελική Τόμπρου και ο Κωνσταντίνος Γκράχαμ.

Προβολή βίντεο και φωτογραφίας καθώς και τραγούδια, γαλλικά και ελληνικά, συμπληρώνουν το πρόγραμμα. Τη σύλληψη και το συντονισμό υπογράφει η Aναστασία Πολίτη. Συμμετέχουν: η ηθοποιός - εκτός από δημοσιογράφος- Μαύρα Σαραντοπούλου, η ηθοποιός και δασκάλα θεατρικής αγωγής Αγγελική Τόμπρου, η Στέλλα Μπελιά, που ασχολείται τόσο  με τη θεατρική αγωγή όσο και την ερμηνεία, η σκηνοθέτρια και συνθέτρια ακουσματικής μουσικής Νατάσα

Χιντζόγλου, που στέλνει από το Παρίσι πρωτότυπη σύνθεσή της ​εμπνευσμένη από το κίνημα Nuits Débout - Όρθιες Νύχτες, ο Christian L., με φωτογραφίες από τα κινήματα των Κίτρινων Γιλέκων, των εκπαιδευτικών και των οικολόγων. Ο Cecil Mévadat, μουσικός και τραγουδοποιός,  με τραγούδια του από το άλμπουμ Les Temps difficiles - Οι δύσκολοι καιροί, Παρίσι, 2019.  Άλλοι καλλιτέχνες μπορεί να συμμετάσχουν είτε στη σκηνή είτε στην οθόνη.

Σκοπός είναι να σταλεί ένα θερμό μήνυμα αλληλεγγύης από την Ελλάδα στην εξεγερμένη Γαλλία.

Πληροφορίες τηλ 6944993105 ή [email protected]

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)