to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:04 | 08.02.2018

Αθλητισμός

Aπολογήθηκε ο Ολυμπιακός για τα επεισόδια στο ντέρμπι: Η Αστυνομία φταίει! - Τη Δευτέρα η απόφαση (βίντεο)

Οι «ερυθρόλευκοι» κλήθηκαν σε απολογία από το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό Οργανο της Super League, με το κατηγορητήριο να περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- το άρθρο 15, παράγραφος 4β του Πειθαρχικού Κώδικα στην ΕΠΟ, που αφορά την εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο


Μισή ώρα διήρκησε η απολογία της ΠΑΕ Ολυμπιακός στο Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο της Super League για τα επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί του στο ντέρμπι της περασμένης Κυριακής (4/2) με την ΑΕΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης». 

Έντονη αστυνομική παρουσία στα γραφεία της Super League, με τους «ερυθρόλευκους» να εκπροσωπούνται από τους νομικούς, Λίβα και Μπαταγιάννη, τον Κούλη Δουρέκα, τον υπεύθυνο ασφαλείας, Παναγόπουλο, αλλά και τον Υπεύθυνο Επικοινωνίας της ΠΑΕ, Κώστα Καραπαπά. Στο ξεκίνημα ο Λίβας, εκφράζοντας την υπερασπιστική γραμμή της ΠΑΕ, αναφέρθηκε σε τρία περιστατικά: τη φωτοβολίδα, τη φωτιά στα «κιτρινόμαυρα» πανό και τα επεισόδια στο τέλος.

Στο κομμάτι της φωτοβολίδας, ξεκαθάρισε πως δεν διαταράχθηκε η ομαλή διεξαγωγή του αγώνα και δεν κινδύνευσε κανένας. Επεσε σε ένα σημείο που ήταν μακριά από ποδοσφαιριστές και ομάδες, ενώ το παιχνίδι είχε ήδη διακοπεί, λόγω του γκολ της ΑΕΚ, οπότε διαφωνούν με ό,τι γράφεται στο φύλλο του αγώνα και ζήτησαν να μεταβληθεί η κατηγορία.

Για την καθυστέρηση λόγω της φωτιάς, ανέφερε πως συνηθίζεται να γίνεται αυτό σε τέτοια παιχνίδια, λόγω πικαρίσματος μεταξύ οπαδών. Ο αγώνας ξεκίνησε μετά από 3’ και όχι 5’, αν και αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι δεν κινδύνευσε κανείς. Γι' αυτούς τους λόγους ο Ολυμπιακός ζητάει μεταβολή της κατηγορίας στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Τέλος, για το κομμάτι των επεισοδίων, ο νομικός σύμβουλος της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ ανέφερε πως 50 οπαδοί από τις θύρες  4 και 5 μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και συνεπλάκησαν με αστυνομικές δυνάμεις. 

«Είναι η μισή αλήθεια, με βάση τα όσα γράφονται, καθώς επικράτησε μια ένταση της στιγμής και στον πάγκο της ΑΕΚ με χειρονομίες, όταν μπήκε το δεύτερο γκολ, αλλά δεν συνέβη το παραμικρό. Αυτό που συνέβη ήταν ότι μπήκαν 4/5 άτομα, τα οποία διαμαρτυρήθηκαν στους παίκτες της ομάδας για την απόδοσή τους και το αποτέλεσμα. Εκείνη τη στιγμή οι δυνάμεις των ΜΑΤ έφτασαν μέχρι το κέντρο και άρχισαν να σπρώχνουν τα συγκεκριμένα άτομα, τα οποία είχαν μπει ειρηνικά για να απευθυνθούν στους παίκτες. Δεν θα γινόταν τίποτα, αν η αστυνομία δεν είχε ασκήσει κατασταλτική βία εις βάρος τους. Βλέποντας οι υπόλοιποι από τη θύρα 4 τι συνέβαινε, μπήκαν από μια ανοικτή πόρτα από τη Θύρα των ΑμΕΑ 20 με 30 άτομα από αντίδραση, αλλά και πάλι οι αστυνομικές δυνάμεις λειτούργησαν με υπερβάλλοντα  ζήλο και έπεσαν δακρυγόνα χωρίς λόγο».

Τέλος, ρωτήθηκε αν στο γήπεδο υπάρχουν σπασμένα αντικείμενα κι απάντησε αρνητικά, αφού δεν υπήρχαν βιαιοπραγίες και ζητούν κι εκεί να μεταβληθεί η κατηγορία.
Ο Κούλης Δουρέκας κατέθεσε ως μάρτυρας, λέγοντας πως δεν κινδύνευσε κανείς από τη φωτοβολίδα και πως δεν γνωρίζει γιατί καταγράφηκε ως διακοπή του αγώνα στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο.

Για τα πανό, ανέφερε πως πάντα συμβαίνει αυτό στα γήπεδα, εδώ και 20 χρόνια, για πικάρισμα μεταξύ των οπαδών. Ρωτήθηκε για τον παρατηρητή, απάντησε ότι έγραψε την έκθεση με βάση όσα του είπαν οι διαιτητές, διότι δεν τους είδε στο γήπεδο. Ο Χουτεσιώτης, ο Κούτρης και ο Ανσαριφάρντ τα «άκουσαν» από τους οπαδούς κι επειδή εκεί επενέβησαν τα  ΜΑΤ, επικράτησε ένταση. Οι σεκιούριτι που βρέθηκαν στο σημείο είναι οι ίδιοι σε κάθε αγώνα και δεν υπήρχε λόγος να τους σπρώξει αστυνομία γιατί τους ξέρει. Ρωτήθηκε για τις διαφημιστικές πινακίδες και απάντησε πως από την πλευρά των πάγκων δεν υπάρχουν τέτοιες, ενώ γενικά δεν μπορούν να τις πάρουν γιατί είναι ηλεκτρονικές.

Ζητήθηκε από τους ανθρώπους του Ολυμπιακού οπτικό υλικό όσων συνέβησαν, όμως εκείνοι απάντησαν πως δεν έχουν κάτι τέτοιο στη διάθεσή τους και μόνο η NOVA μπορεί να προσκομίσει.

«Πρώτη φορά βλέπω τόσο επιθετική αστυνομία σε γήπεδο. Πάνω στους πανηγυρισμούς της ΑΕΚ δεν έπεσε τίποτα και τόνισε πως δεν θα είχε γίνει τίποτα αν δεν είχε τέτοια στάση η αστυνομία. Μάλιστα, τόνισε πως ο Ολυμπιακός δέχθηκε συγχαρητήρια για τη φιλοξενία από την ΑΕΚ, όπως έκαναν και οι Πειραιώτες χθες», ανέφερε στο «κλείσιμο» της τοποθέτησής του ο γενικός αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Ως εκπρόσωπος της ΠΑΕ, ο Βαγγέλης Μπαταγιάννης ανέφερε: «Δεν θυμάμαι πόσο καιρό έχουμε να έρθουμε ως κατηγορούμενοι για επεισόδια κι αυτό δείχνει τη μεγάλη προσπάθεια που έχουμε κάνει. Δεν θα συνέβαινε τίποτα αν δεν επιχειρούσε έτσι η αστυνομία. Σε άλλες παραβάσεις, όταν για παράδειγμα γεμίζει μια θύρα και σπάνε μια πόρτα, άλλες φορές οι δυνάμεις τους κοιτάζουν. Ενώ εμείς προσπαθούμε να μην υπάρχουν προβλήματα και να μη συμβαίνει το παραμικρό, αναίτια η Αστυνομία ήρθε στο γήπεδο και προκάλεσε όλο αυτό».

Στο τέλος, ο κ. Λίβας ζήτησε μια προθεσμία για υπόμνημα μέχρι το μεσημέρι και του δόθηκε, ενώ ενημέρωσε το δικαστήριο πως θα εξετάσουν τα στοιχεία και θα ανακοινώσουν την απόφαση το πρωί της Δευτέρας. (πληροφορίες από novasports)

  • Με ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών και ποινή κεκλεισμένων των θυρών για δυο έως τέσσερις αγωνιστικές είναι και επίσημα αντιμέτωπος ο Ολυμπιακός με βάση το επίσημο κατηγορητήριο και καλείται στο πρωτοβάθμιο μονομελές πειθαρχικό όργανο να απολογηθεί και να στηρίξει την δική του επιχειρηματολογία, θέλοντας να αποφύγει τουλάχιστον το -3 που θα τον απομακρύνει για τα καλά από τη διεκδίκηση του τίτλου.

Ο Ολυμπιακός κλήθηκε και με το άρθρο 15 παρ.4 περ. β που αναφέρει:

"4. Είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Επεισόδια στον εν γένει χώρο του γηπέδου. Η είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, πριν την έναρξη, κατά την διάρκεια ή μετά την λήξη του αγώνα, όπως και η δημιουργία επεισοδίων στα αποδυτήρια, στις κερκίδες ή στον εν γένει χώρο του γηπέδου επιφέρει τις ακόλουθες πειθαρχικές ποινές:

α) Χρηματική ποινή είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000) έως εκατό χιλιάδων ευρώ (100.000), εφόσον η είσοδος των οπαδών ή τα επεισόδια δεν συνδέονται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων ή φθορές ιδιοκτησίας.

β) Εάν η είσοδος των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο ή τα επεισόδια στους λοιπούς χώρους του γηπέδου κατά τα ανωτέρω, συνδέονται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων ή φθορές ιδιοκτησίας, χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000) έως διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (250.000) και ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές δύο (2) έως τέσσερις (4) αγωνιστικές και επιπρόσθετα ποινή αφαίρεσης τριών (3) βαθμών.

Ο αγώνας που δεν άρχισε ή διακόπηκε οριστικά κατακυρώνεται υπέρ της ανυπαίτιας ομάδας και από την υπαίτια ομάδα αφαιρούνται τρείς (3) βαθμοί από τον βαθμολογικό πίνακα.

γ) Σε περίπτωση υποτροπής των ως άνω περιπτώσεων α΄ και β, σε επόμενο αγώνα της ομάδας την ίδια αγωνιστική περίοδο, οι επιβληθείσες ποινές διπλασιάζονται".

Ακόμη, η ΠΑΕ Ολυμπιακός εγκαλείται και για ρίψη αντικειμένων που προκάλεσαν προσωρινά διακοπή του αγώνα (άρθρο 15, παρ. 3β), που επιφέρει πρόστιμο μεταξύ 3.000 και 45.000 ευρώ.

Η κλήση σε απολογία:

«Tο Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο κάλεσε σε απολογία (για την Πέμπτη 08/02/2018 και ώρα 15:30) την παρακάτω ΠΑΕ στο πλαίσιο των συναντήσεων για την 20ή αγωνιστική: 

Α) ΠΑΕ Ολυμπιακός: «Βάσει των αναφερομένων στο από 04-02-2018 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε, κατ’ άρθρο 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.), στην από 04-02-2018 Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα, και στην υπ΄ αριθμ. πρωτ. 2128/18/266225 από 06-02-2018 αναφορά συμβάντων της Αστυνομίας, σε συνδυασμό και με τον οπτικοακουστικό υλικό φορέα εγγραφής εικόνας και ήχου (DVD), στον οποίο αποτυπώνεται ο επίμαχος ποδοσφαιρικός αγώνας»: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της στον αγώνα ΠΑΕ Ολυμπιακός-ΠΑΕ ΑΕΚ. 

* Επί παραβάσει των άρθρων 1, 5 επ., 14 παρ. 1, 2, 3 και 4, 15 παρ. 3 περ. β΄, 4 περ. β΄ του Π.Κ. της Ε.Π.Ο.».

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΕ Ολυμπιακός εγκαλείται και για ρίψη αντικειμένων που προκάλεσαν προσωρινά διακοπή του αγώνα

Δείτε στα βίντεο του SDNA τι ακριβώς ακολούθησε μετά το τέλος του ντέρμπι

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)