to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:16 | 16.10.2014

Οικονομία

Το ΚΕΠΕ «ξαναχτυπά»: Μονόδρομος οι «μεταρρυθμίσεις», «αστάθεια» οι εκλογές

Τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό σχολιάζει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στις αρχές του έτους με την πρότασή του για κατάργηση του κατώτατου μισθού για τους νέους (!)


Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στην ανάλυσή του, παρεμβαίνει με ωμό τρόπο στις πολιτικές εξελίξεις αναφέροντας ότι «πληθαίνουν οι συζητήσεις ως προς το ενδεχόμενο η Ελλάδα να έχει εισέλθει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με το πολιτικό σύστημα, στο σύνολό του, να αδυνατεί να συμφωνήσει ή τουλάχιστον να συγκλίνει σε δέσμη πολιτικών για θεμελιώδη ζητήματα για την ανάκαμψη της οικονομίας, που επιβαρύνεται λόγω της αβεβαιότητας αυτής».

Στην ανάλυση τονίζεται ότι «στη φάση που βρίσκεται η χώρα απαιτείται σύγκλιση σε ουσιώδεις προτεραιότητες, όπως η συμφωνία για το παραγωγικό πρότυπο της χώρας μας με άξονα την αύξηση της παραγωγικότητας και με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και τη στήριξη της καινοτομίας».

Θέτοντας τις «προκλήσεις του επόμενου εξαμήνου», το ΚΕΠΕ υπογραμμίζει ότι αρχικά προέχουν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων και η επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Επίσης, καταλυτικά, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση, αναμένεται να λειτουργήσουν τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες και οι συζητήσεις για την ενίσχυση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το οποίο, αν και έχει εισέλθει σε φάση αποκλιμάκωσης, παραμένει σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα συγκριτικά με το ΑΕΠ.

Το ΚΕΠΕ αναφέρεται και στο γεγονός ότι η  ελληνική οικονομία φαίνεται ότι θα εισέλθει άμεσα σε φάση ανάκαμψης, με βάση την αποκλιμάκωση της ύφεσης το 2ο τρίμηνο του 2014, όπου το ΑΕΠ της χώρας παρουσίασε μείωση κατά -0,3%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2013.

Επικαλούμενο και την έκθεση World Economic Outlook του ΔΝΤ, αναφέρει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται στο 0,6% για το 2014 και 2,9% το 2015. Επίσης, στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός για το 2014 θα είναι αρνητικός στο -0,8% και θετικός το 2015, με την εκτίμηση να είναι στο 0,3%.

Επίσης, το ποσοστό ανεργίας «προβλέπεται στο 25,8% για φέτος και στο 23,8% για το 2015» αναφέρει το ΚΕΠΕ σε έκδοση του.

tags: ΚΕΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)