to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:58 | 13.12.2019

Κοινωνία

Το Κέντρο Κράτησης Προσφύγων της Αμυγδαλέζας επισκέφθηκε η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες, αφενός για τη βελτίωση της κατάστασης σε όλες τις ανοικτές δομές, για να ζουν οι πρόσφυγες με αξιοπρεπείς όρους, αφετέρου για τον δραστικό περιορισμό του εγκλεισμού προσφύγων, μόνο σε περιπτώσεις που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα»


Αναλυτικα η ανακοίνωση της Νεολαίας: 

Σήμερα, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, αντιπροσωπεία της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Κράτησης Προσφύγων της Αμυγδαλέζας. Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους υπεύθυνους του κέντρου και με τους υπαλλήλους που εργάζονται εκεί. Κατόπιν, περιηγηθήκαμε στους διάφορους χώρους, όπου συνατηθήκαμε με πρόσφυγες και ακούσαμε τι είχαν να μας πουν για τις συνθήκες της κράτησης και για τα προβλήματα της καθημερινής τους ζωής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Τους τελευταίους μήνες, η κατάσταση στο Κέντρο Κράτησης Προσφύγων της Αμυγδαλέζας έχει επιδεινωθεί τρομακτικά. Οι κρατούμενοι ασυνόδευτοι ανήλικοι είναι σήμερα 93 (ο αριθμός τους είχε φτάσει τους 102 τον Σεπτέμβριο), ενώ μέχρι το καλοκαίρι δεν είχαν ξεπεράσει ποτέ τους 45. Παράλληλα, ο χρόνος κράτησης έχει αυξηθεί σημαντικά, υπερβαίνοντας πολλές φορές τις 45 ημέρες, τη στιγμή που οι ανήλικοι δεν έχουν καταδικαστεί ή κατηγορηθεί για οποιαδήποτε παράνομη πράξη και με μόνη αιτιολογία ότι δεν υπάρχει άλλος χώρος για την παραμονή τους. Κάτι τέτοιο προκύπτει ευθέως από τη συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να μην δημιουργεί νέες θέσεις φιλοξενίας σε δομές για ασυνόδευτους ανήλικους, πρόθεση που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δεν προχώρησε το πρόγραμμα 600 νέων θέσεων υψηλών προδιαγραφών που είχε καταρτίσει και προωθήσει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, το Κέντρο της Αμυγδαλέζας έχει αφεθεί στην τύχη του από το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι χώροι διαμονής των ασυνόδευτων ανηλίκων και οι βοηθητικές υποδομές (π.χ. τουαλέτες, αίθουσες ψυχαγωγίας κ.λπ.) όχι απλώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά έχουν υποστεί σοβαρότατες φθορές, ενώ πολλά κοντέινερ έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Μάλιστα, παρότι υπάρχουν καινούρια κοντέινερ, έτοιμα προς παράδοση και χρήση, η κυβέρνηση δεν εγκρίνει το (ιδιαίτερα χαμηλό) κονδύλι που απαιτείται για τη μεταφορά και εγκατάστασή τους στην Αμυγδαλέζα. Ταυτόχρονα, οι πολύ μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, έχουν ως αποτέλεσμα, παρά τις τεράστιες προσπάθειες των υπαρχόντων υπαλλήλων, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και οι λοιποί κρατούμενοι πρόσφυγες να μην έχουν πρόσβαση σε μία σειρά από υπηρεσίες στήριξης.

Η αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας για τους πρόσφυγες είναι γνωστή και συνοψίζεται ξεκάθαρα στην κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και την υπαγωγή των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ωστόσο, η πλήρης εγκατάλειψη που παρατηρείται τόσο στην Αμυγδαλέζα, όσο και στις υπόλοιπες ανοικτές και κλειστές δομές της χώρας, έχει συνέπεια οι πρόσφυγες να αντιμετωπίζονται αδιακρίτως ως «επικίνδυνοι εγκληματίες» και να ζουν κάτω από εντελώς απάνθρωπες συνθήκες, που θέτουν καθημερινά τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες, αφενός για τη βελτίωση της κατάστασης σε όλες τις ανοικτές δομές, για να ζουν οι πρόσφυγες με αξιοπρεπείς όρους, αφετέρου για τον δραστικό περιορισμό του εγκλεισμού προσφύγων, μόνο σε περιπτώσεις που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα.

Φωτογραφίες από την εικόνα που αντίκρυσε η αντιπροσωπεία κατά την επίσκεψή της:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)