to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:25 | 09.12.2016

Οικονομία

Κάζιμιρ σε Παπαδημούλη στην ECON: «Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Ο Τσακαλώτος είναι εξαίρετος Υπ. Οικονομικών» (βίντεο)

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ΕCΟΝ), στο πλαίσιο Οικονομικού Διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων με τον Πίτερ Κάζιμιρ, Πρόεδρο του ECOFIN και Υπουργό Οικονομικών της Σλοβακίας, η οποία ετοιμάζεται να παραδώσει την σκυτάλη της Προεδρίας της ΕΕ στη Μάλτα για το επόμενο εξάμηνο, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:


«Κύριε Κάζιμιρ,

Πιστεύω ότι η σλοβακική προεδρία ήταν μια παραγωγική προεδρία. Και θεωρώ καλό νέο για την Ελλάδα το γεγονός ότι δεν αναφερθήκατε στην ελληνική οικονομία στην εισαγωγική σας ομιλία. Γιατί, απ’ ό,τι είδα και από τις ανακοινώσεις τόσο του Eurogroup και του Ecofin όσο και της Κομισιόνη ελληνική οικονομία σημειώνει επιδόσεις καλύτερες από τις προβλέψεις που υπήρχαν για τα έτη 2015 – 2016. Και ελπίζω και μετά την ολοκλήρωση της σλοβακικής προεδρίας να συμβάλετε ως μέλος του Ecofin, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση και να μπει σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης η οικονομία της χώρας μου.

 Θα ήθελα να σας ρωτήσω πολύ σύντομα, δυο πράγματα:

Το πρώτο: Στην ατζέντα της σλοβακικής προεδρίας, που μας παρουσιάσατε πριν λίγους μήνες, συμπεριλαμβανόταν και η Τραπεζική Ενοποίηση (Banking Union). Πριν λίγες ημέρες, εδώ, ο Μάριο Ντράγκι, μας είπε ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η Τραπεζική ενοποίηση, χωρίς τη δημιουργία του τρίτου πυλώνα, του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων. Και ότι η ασάφεια και η αστάθεια η διεθνής, επιβάλλει τη θωράκιση της τραπεζικής ένωσης και με τον τρίτο πυλώνα, διότι χωρίς αυτόν δεν υπάρχει τραπεζική ένωση.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν συμμερίζεστε την πρόταση Ντράγκι για το EDIS και τι σκυτάλη παραδίδετε στην προεδρία της Μάλτας σε ό,τι αφορά την πρόοδο αυτού του φακέλου που είχε ξεκινήσει ήδη από την εποχή της Ολλανδικής Προεδρίας.

Και το δεύτερο: Τον Ιούλιο του 2016, το Συμβούλιο κατέληξε σε κάποιες συστάσεις προς τη Γερμανία, για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες που παρουσιάζει, με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Ζητώντας αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και τόνωση ιδιαίτερα των χαμηλών εισοδημάτων, προκειμένου να μπορούν ευκολότερα να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Θα ‘θελα να μου πείτε αν από τον Ιούλιο μέχρι τώρα έχετε προχωρήσει σε αξιολόγηση αυτών των μέτρων, δεδομένου ότι στην ίδια εκτίμηση και στις ίδιες συστάσεις για μακροοικονομικές ισορροπίες στη Γερμανία που βλάπτουν και την συνολική ευρωπαϊκή οικονομία, έχει καταλήξει και η Κομισιόν. Και επειδή τα ελλείμματα του Νότου και τα πλεονάσματα του Βορρά αλληλοτροφοδοτούνται, θα’θελα να μου πείτε εσείς που βρίσκεστε στο κέντρο της Ευρώπης, πώς βλέπετε αυτή την εξέλιξη».

Στη συνέχεια ο Πίτερ Κάζιμιρ απάντησε στις ερωτήσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:

«Μιλήσατε για την τραπεζική ένωση που πρέπει να ολοκληρωθεί. Εγώ ερωτώ: Τι είναι τελικά πιο σημαντικό; Μια ατελής νομισματική ένωση ή μια ατελής τραπεζική ένωση; Αυτή τη στιγμή, η τραπεζική ένωση δεν είναι ολοκληρωμένη, αλλά αυτά τα θέματα θα μπορούσαμε να τα θεωρήσουμε συγκρίσιμα.

Και μιλώντας ανοιχτά και ειλικρινά σε τεχνικό επίπεδο – επειδή όπου να ’ναι τελειώνει η προεδρία μας και έρχεται η προεδρία της Μάλτας, , ουσιαστικά προσπαθούμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος γιατί περιμέναμε μήνες τις προτάσεις της Κομισιόν. Και πραγματικά, δεν νομίζω ότι πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος των εκλογών, του χρόνου, θα μπορέσουμε να έχουμε κάνει μεγάλες τομές και να έχουμε προσχωρήσει σημαντικά σε αυτά τα μέτωπα.

Και επειδή όπου να ναι κατέρχομαι από το αξίωμα του Προεδρεύοντα του Ecofin, μπορώ να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας: Νομισματική ή τραπεζική ένωση, τόσο ρηξικέλευθες προόδους ολοκλήρωσης αυτών των θεμάτων, να μην τα περιμένουμε του χρόνου. Δεν είναι ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση ή ότι υπάρχει απροθυμία να βοηθήσουμε την επόμενη προεδρία, απλά πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα.

Μιλήσατε για την Ελλάδα. Tα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Ο κ. Τσακαλώτος είναι εξαίρετος Υπ.Οικ. και χαίρει της αμέριστής εμπιστοσύνης των συναδέλφων του – αν δεν την είχε, δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Φυσικά πρέπει να ακολουθείται μια κοινή προσέγγιση απ’ όλους, και τις τελευταίες μέρες, αυτό που μας απασχόλησε είναι για παράδειγμα, σε ποιο βαθμό θα πρέπει να υπάρξει μια μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας  με στόχο η χώρα να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα βέλτιστα ευρωπαϊκά πρότυπα. Δεν είναι βέβαια η αρμοδιότητα ή η ειδικότητά μου, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολύ καλά νέα για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα εγκρίθηκαν και καταφέραμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη συμφωνία και σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Δηλαδή έχουμε προχωρήσει ακριβώς όπως είχαμε συμφωνήσει».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)