to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:16 | 29.06.2021

πηγή: cnn

Διεθνή

Καύσωνας με θερμοκρασίες ρεκόρ σε Καναδά και ΗΠΑ: Κάθε 1000 χρόνια η εμφάνιση αυτού του φαινόμενου

Σχολεία και εμβολιαστικά κέντρα κατά της covid-19 έκλεισαν, αθλητικοί αγώνες αναβλήθηκαν και οι κάτοικοι αναζήτησαν καταφύγιο σε χώρους με κλιματισμό: στο δυτικό τμήμα του Καναδά και των ΗΠΑ η θερμοκρασία έσπασε ξανά χθες, Δευτέρα, «ιστορικά» ρεκόρ λόγω ενός «θόλου ζέστης» που προκαλεί πρωτόγνωρο καύσωνα στην περιοχή.


Στο Πόρτλαντ της πολιτείας Όρεγκον και το Σιάτλ της πολιτείας Ουάσινγκτον, δύο πόλεις στις βορειοδυτικές ΗΠΑ γνωστές για το κρύο και υγρό κλίμα τους, ο υδράργυρος έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1940 που τηρούνται αρχεία.

Στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ χθες το απόγευμα η θερμοκρασία ήταν 46,1 βαθμοί Κελσίου, έπειτα από το ρεκόρ των 44,4 βαθμών την Κυριακή. Στο Σιάτλ ο υδράργυρος έδειξε 41,6 βαθμούς, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

Αντίστοιχη η κατάσταση και στον δυτικό Καναδά. Στο Λάιτον, ένα χωριό βορειοανατολικά του Βανκούβερ, έσπασε χθες το ρεκόρ της Κυριακής: ο υδράργυρος έφτασε τους 47,9 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στον Καναδά μετά το κύμα καύσωνα του 1937, όταν η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Στην περιοχή έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα σε κλιματιστικά και ανεμιστήρες, ενώ οι πόλεις έχουν ανοίξει χώρους με κλιματισμό όπου μπορούν να καταφεύγουν οι πολίτες.

«Ένα παρατεταμένο, επικίνδυνο και ιστορικό κύμα ζέστης θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα», προειδοποίησε η υπηρεσία Περιβάλλοντος Καναδά εκδίδοντας προειδοποιήσεις για τις επαρχίες Βρετανική Κολομβία, Αλμπέρτα και κάποιες περιοχές των επαρχιών Σασκάτσουαν, Βορειοδυτικά Εδάφη και Γιούκον, που συνορεύει με την Αλάσκα.

«Είμαστε η δεύτερη πιο κρύα και πιο χιονισμένη χώρα παγκοσμίως», οπότε δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτή «την πολύ ξηρή ζέστη της ερήμου», σχολίασε ο Ντέιβιντ Φίλιπς, επικεφαλής κλιματολόγος στην υπηρεσία Περιβάλλοντος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)