to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:25 | 24.11.2016

Οικονομία

Στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής ο προϋπολογισμός: Αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των τοποθετήσεων των γενικών εισηγητών των κομμάτων για τον προϋπολογισμό του 2017, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και ακολουθεί ο κύκλος των ειδικών εισηγητών.


Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή θα ολοκληρωθεί σε τέσσερεις συνεδριάσεις, ενώ η συζήτηση στην ολομέλεια θα αρχίσει την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Γενικοί εισηγητές ορίστηκαν από τα κόμματα οι Χρήστος Μπγιάλας (ΣΥΡΙΖΑ), Κωνσταντίνος Χατζηδάκης (ΝΔ), Ηλίας Παναγιώταρος (ΧΑ), Ιωάννης Κουτσούκος (Δημοκρατική Συμπαράταξη), Νικόλαος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), Γεώργιος Αμυράς (Ποτάμι), Δημήτριος Καμμένος (Ανεξάρτητοι Έλληνες) και Γεώργιος Κατσιαντώνης (Ένωση Κεντρώων).

 
 

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης για την οικονομία και όλο το φάσμα της κυβερνητικής πολιτικής, ακόμη και για την τρέχουσα διαπραγμάτευση, αναμένεται να τεθούν από σήμερα κυβέρνηση και αντιπολίτευση, όπως προδιαγράφουν οι πρώτες τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπου ξεκίνησε η συζήτηση του προϋπολογισμού.

   Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην επιτροπή Οικονομικών θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις, προκειμένου την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου να ξεκινήσει η συζήτηση στην ολομέλεια. Σήμερα, έχουν οριστεί δύο συνεδριάσεις στην Επιτροπή Οικονομικών για τον προϋπολογισμό και θα ακολουθήσουν δύο ακόμη συνεδριάσεις στην επιτροπή την προσεχή Τρίτη. Η ψήφιση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια την 10η Δεκεμβρίου, της οποίας θα προηγηθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, προσλαμβάνει πάντοτε χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

   Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ο δεύτερος προϋπολογισμός που καταθέτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε μια κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, με την κυβέρνηση να επιδιώκει το κλείσιμο της εντός του χρονοδιαγράμματος και «χωρίς παραχωρήσεις σε θέματα αρχών» και να προσδοκά καλές εξελίξεις στο θέμα του χρέους.

Όπως προκύπτει από τις θέσεις των κομμάτων, ψήφο στον προϋπολογισμό δίνουν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση τοποθετείται αρνητικά επικρίνοντας τις στοχεύσεις του αλλά και αμφισβητώντας την δυνατότητα επίτευξής τους. Οι τοποθετήσεις των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας συμπυκνώνονται στη θέση ότι «αυτή η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα στην οριστική έξοδο από την καταστροφική πορεία της ύφεσης και θα αφήσει αριστερό αποτύπωμα στο κοινωνικό πεδίο γιατί η πολιτική της έχει κοινωνικό πρόσημο». Από την άλλη τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι «η πρώτη φορά Αριστερά» φέρνει φοροκαταιγίδα, επιβαρύνει τη σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων, τινάζει στον αέρα στο ασφαλιστικό και αυτά για να επιστρέψει η χώρα στα επίπεδα του 2014, στα επίπεδα δηλαδή, που παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παίρνοντας «το νήμα» από την κυβέρνηση Σαμαρά.

 

   Χρ. Μπγιάλας: δημοσιονομική ισορροπία, δίκαιος επιμερισμός του κόστους , ανάπτυξη, οι στόχοι του προϋπολογισμού.

   «Ο προϋπολογισμός του 2017 αποτελεί τον 2ο προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο προϋπολογισμός δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών αλλά δίνει το στίγμα και τον προσανατολισμό της κυβέρνησής μας», είπε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας σημειώνοντας ότι ο νέος προϋπολογισμός, παγιώνει τη δημοσιονομική σταθερότητα, είναι ρεαλιστικός, αναπτυξιακός και πλεονασματικός. «Θα είναι ένας προϋπολογισμός ανάκαμψης, όπως και του 2016 που σηματοδότησε την επιστροφή στην ανάπτυξη» είπε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2018, μειωμένα σημαντικά από αυτά που είχαν προβλεφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, απελευθερώνουν χώρο για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας. Για τα δημοσιονομικά μέτρα είπε ότι θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για επενδύσεις. Παράλληλα επέκρινε την ΝΔ ότι έχει επενδύσει στην κινδυνολογία επειδή το πρόγραμμα της κυβέρνησης αποδίδει και οδηγεί την χώρα στην έξοδο από την επιτροπεία. Ο κ. Μπγιάλας αναφέρθηκε και στο success story της ΝΔ σημειώνοντας ότι η τότε κυβέρνηση προτίμησε τις εκλογές γιατί αργότερα η αποτυχημένη διαχείριση της ΝΔ θα ήταν εμφανής. Είπε επίσης ότι και εταίροι και αγορές είχαν αντιληφθεί την αποτυχία του προγράμματος της ΝΔ. «Χτίσατε σχέδιο αριστερής παρένθεσης και εκτός από το άδειο Μαξίμου παραδώσατε και τα άδεια ταμεία», είπε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ ο οποίος κατήγγειλε ότι «η συμφωνία αλήθειας της ΝΔ είναι ίδια με τα Ζάππεια». Κατήγγειλε, επίσης, ότι στην πολιτική της ΝΔ βρίσκεται ο κίνδυνος ενός τέταρτου προγράμματος και όχι στην πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.

   Ως προς τους στόχους του νέου προϋπολογισμού, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως είναι η δημοσιονομική ισορροπία, ο δίκαιος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής, η ανάπτυξη για τη μείωση της ανεργίας. Για το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος είπε ότι είναι σημαντικά μειωμένος από αυτόν που είχε προβλεφθεί από τη ΝΔ και δίνει χώρο για την άρση κοινωνικών ανισορροπιών. Είπε επίσης ότι το 2017 δεν υπάρχει καμία περίπτωση εφαρμογής του δημοσιονομικού κόφτη. Ο κ. Μπγιάλας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις ενίσχυσης του κοινωνικού προϋπολογισμού αλλά και στη συμβολή του ΕΣΠΑ.

   Κ. Χατζηδάκης: «τα γεγονότα είναι εδώ για να υπενθυμίζουν την αποτυχία σας»

   «Για ένα πράγμα μπορούμε να είμαστε σίγουροι σε αυτή τη Βουλή και γι΄ αυτή την κυβέρνηση: πώς ότι και να γίνει, η κυβέρνηση θα έρθει να πανηγυρίσει την προεξοφλημένη νίκη της. Αλλά τα γεγονότα είναι εδώ για να υπενθυμίζουν την αποτυχία σας και πως η χώρα αντί να πάει μπροστά πήγε πίσω. Ο προϋπολογισμός αυτός αποτυπώνει ότι τα δύο χρόνια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήταν χρόνια οπισθοδρόμησης», είπε ο Γενικός Εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει, τους επόμενους μήνες, ηρωική έξοδο για να περιορίσει την έκταση της ήττας της. Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας για την «ηρωική διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης, είπε ότι μετά από αυτήν και το δημοψήφισμα που ακολούθησε, οι καταθέσεις μειώθηκαν και σήμερα αν βγει η χώρα να δανειστεί στις αγορές θα δανειστεί με επιτόκιο μεγαλύτερο του Βιετνάμ. Ανέφερε επίσης ότι «με τις πατερίτσες της ποσοτικής χαλάρωσης η κυβέρνηση προσπαθεί να βγει στις αγορές, δηλαδή να επιστρέψει εκεί που ήταν η χώρα το 2014».

   «Το κόστος των χειρισμών της κυβέρνησης βαραίνει τη χώρα και σήμερα», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και επικαλέστηκε τα όσα είπε ο Διοικητής της ΤτΕ για το κόστος της διαπραγμάτευσης. Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ είπε ότι συνολικά 15.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό στοίχισε η πολιτική της κυβέρνησης και η διαπραγμάτευσή της και επικαλέστηκε τα στοιχεία για τη μείωση της ρευστότητας λόγω της ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

   Η κυβέρνηση αυτή έχει αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση με το νέο προϋπολογισμό προβλέπει αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αν και επιβάλλει νέους φόρους. Αμφισβήτησε επίσης τις προβλέψεις για ανάπτυξη.

   Αναφερόμενος στα έσοδα από φόρους, είπε ότι στην ουσία θα υπάρξει ένας νέος ΕΝΦΙΑ και τόνισε ότι την ώρα που ένας στους δύο πολίτες χρωστάει στην εφορία, η κυβέρνηση επιβάλλει νέους φόρους. Για δε πρωτογενή πλεονάσματα, κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να πανηγυρίζει διότι επέβαλε πολύ βαρύτερα μέτρα στους πολίτες και αναρωτήθηκε αν είναι οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές είναι αυτοί που θα πληρώσουν παραπάνω λόγο της αύξησης στον ΦΠΑ, τις αυξήσεις στον καφέ, την αύξηση στα τσιγάρα. Οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι διότι πλήττουν τους αδύναμους, είπε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ σημειώνοντας ότι ο λόγος έμμεσων φόρων προς άμεσους συνεπάγεται βαρύ φορτίο για τους πολίτες την ίδια ώρα που η κυβέρνηση «δουλεύει τον κόσμο ψιλό γαζί» με τα περί κοινωνικής ευαισθησίας. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι μιλάει για δήθεν αντισταθμιστικά μέτρα την ώρα που καταπίνει αμάσητη την περικοπή του ΕΚΑΣ. Ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ακόμη ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν αρνητικές το 2015 και το πρώτο τρίμηνο του 2016 ενώ και οι απορροφήσεις του ΕΣΠΑ μετά βίας φθάνουν το 5%. 

 Γ. Κουτσούκος: Το αποτύπωμα της πρώτης αριστερής κυβέρνησης είναι φόροι, περικοπές συντάξεων και σκληρή λιτότητα 

 «Ο προϋπολογισμός ενσωματώνει το κόστος που σώρευσε σε βάρος του λαού μας αυτή η πολιτική» ανέφερε ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιωάννης Κουτσούκος.

   Υπογράμμισε ότι το κόστος είναι μεγάλο για να επιστρέψουμε τελικά εκεί που ήμασταν το 2014. Είπε ακόμη ότι η οπισθοδρόμηση της οικονομίας κατέστησε το χρέος μη εξυπηρετούμενο και μη βιώσιμο. Ο κ. Κουτσούκος ανέφερε ότι το φάντασμα του κόφτη πλανιέται πάνω από την κυβέρνηση και την αναγκάζει να παίρνει επαχθή μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

   Ο γενικός εισηγητής αναφέρθηκε στην υστέρηση εσόδων του 2016 από αποκρατικοποιήσεις και την απόκλιση των δημοσιονομικών μέτρων και των δημοσιονομικών δαπανών. «Το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2016 δεν έχει σχέση ούτε με την ανάπτυξη, ούτε με την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά με την άμεση και έμμεση φορολογία, την περικοπή των συντάξεων» είπε ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να αναρωτηθεί πόσο αριστερή είναι μια τέτοια πολιτική.

   Για τα δημοσιονομικά μέτρα του 2017 είπε πως το συντριπτικό μέρος αφορά τα έσοδα από αύξηση έμμεσων φόρων και καινούριους φόρους που θα τους πληρώσει το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, και δεν θα τους πληρώσουν ούτε οι βιομήχανοι ούτε οι εφοπλιστές. Αναφέρθηκε επίσης στις περικοπές κοινωνικών δαπανών που θα φέρουν νέες απώλειες για συντάξεις, για να υπογραμμίσει ότι αυτό είναι το αποτύπωμα της πρώτης αριστερής κυβέρνησης.

  Ο κ. Κουτσούκος κατήγγειλε ότι επιδεινώνεται η σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων και πρόσθεσε: «ο προϋπολογισμός συνίσταται σε μια συντηρητική διαχείριση με συνέχιση της λιτότητας, σκληρή δημοσιονομική διαχείριση και αδιέξοδα, αυτή η πολιτική δεν είναι αριστερή».

   Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι με τις αμφιθυμίες της δεν μπορεί να πείσει τους επενδυτές για επενδύσεις ενώ υπογράμμισε ότι συζητάμε προϋπολογισμό χωρίς να γνωρίζουμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και αυτό το γεγονός καλλιεργεί ένα κλίμα αβεβαιότητας ένα κλίμα «στενή διαχείριση και βλέπουμε».

   «Αυτό το ζοφερό τοπίο με την επαναφορά στο τραπέζι ζητημάτων που είχαν αποκλειστεί όπως αυτό του υποκατώτου μισθού, των ομαδικών απολύσεων και του lock out είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ερήμου του κυρίου Τσίπρα» είπε και υπογράμμισε την ανάγκη για εθνική συνεννόηση όταν αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί. 

 

Νίκος Καραθανασόπουλος: Φοροεπιδρομή, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αύξηση εισφορών θα φέρουν το ματωμένο πλεόνασμα

Στον ανταγωνισμό των ΗΠΑ και της Γερμανίας για το μέλλον της ΕΕ, αναφέρθηκε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού 2017 στην επιτροπή Οικονομικών. Μια αντίθεση που εκδηλώνεται, όπως τόνισε, είτε με τον εμπορικό πόλεμο, είτε με φαινόμενα panama papers φορολογικών παραδείσων για την διαφύλαξη του καπιταλιστικού κεφαλαίου.

   Υπογράμμισε, επίσης, ότι στο εσωτερικό της ΕΕ αναπτύσσονται φυγόκεντρες τάσεις, οξύνονται οι κοινωνικές αντιθέσεις με συνέπεια την εφαρμογή ενός μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής σε βάρος του λαού και της εργατικής τάξης που υποχρεώνεται σε θυσίες για την ανάκαμψη.

   Ειδικά για τη σημερινή κυβέρνηση, ο κ. Καραθανασόπουλος υποστήριξε ότι η ασκούμενη πολιτική δεν είναι τίποτε άλλο παρά συνέχιση της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων με μεταρρυθμίσεις για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας και με δημοσιονομική πειθαρχία, που συστατικά της είναι η φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η ευελιξία στην αγορά εργασίας με κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και με την εργατική τάξη να αντιμετωπίζεται ως αναλώσιμο τμήμα του κεφαλαίου.

   «Αυτή η πολιτική έχει καταγραφεί στα μνημόνια» σημείωσε και κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι ουσιαστικά έχει αποδεχθεί το σύνολο των περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις και με την ψήφο του τρίτου μνημονίου έχει νομιμοποιήσει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

   Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ προέβλεψε ότι ακόμη και να πετύχει η 2η αξιολόγηση θα κλιμακώσει την επίθεση στα λαϊκά στρώματα, ενώ ακόμη και μια ρύθμιση του χρέους θα φέρει διαχρονική εποπτεία από τους δανειστές και ενδεχομένως και ένα τέταρτο μνημόνιο.

   Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ χαρακτήρισε εργαλείο αντιλαϊκής πολιτικής τον προϋπολογισμό του 2017 και τόνισε ότι την αύξηση των εσόδων θα την πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, ιδίως με τους έμμεσους φόρους που είναι φόροι στην κατανάλωση. Το σύνολο των παρεμβάσεων για το 2017 ανέρχονται στα 4 δις και αφορούν δαπάνες, με μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και με αύξηση των κοινωνικών εισφορών, επισήμανε και πρόσθεσε ότι οι πολίτες θα πληρώσουν μεγαλύτερες εισφορές στα ταμεία για να πάρουν μικρότερες συντάξεις.

    «Αυτό θα είναι το ματωμένο πλεόνασμα», που προβλέπει η κυβέρνηση, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ και χαρακτήρισε κοροϊδία τα περί στήριξης των λαϊκών στρωμάτων.

 

Γ. Αμυράς: Η κυβέρνηση παίζει τα τελευταία πολιτικά χαρτιά της, αλλά οι πολίτες είναι εξοργισμένοι από την εξοντωτική πολιτική φορολόγησης

Το κοκτέιλ μέτρων της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου είναι ακόμη χειρότερο από τα προηγούμενα, δήλωσε ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2017 στην Επιτροπή Οικονομικών. 

Ο κ. Αμυράς τόνισε ότι η κυβέρνηση παίζει τα τελευταία πολιτικά χαρτιά της, αλλά οι πολίτες είναι εξοργισμένοι από την επιλογή της εξοντωτικής πολιτικής φορολόγησης. «Η αποτυχία σας θα σημάνει οριστικά ρήξη με τη κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι κανείς δεν ξέρει ακόμη αν θα απαιτηθούν πρόσθετα φορολογικά μέτρα, αν το ΔΝΤ αποφασίσει να επιβάλλει νέα μέτρα.

Ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού αναφέρθηκε στην τρέχουσα διαπραγμάτευση, σημειώνοντας ότι τα θέματα που έχουν πέσει στο τραπέζι ανατρέπουν τα δεδομένα της οικονομίας και του προϋπολογισμού. «Υπάρχει αυτή η γκρίζα ζώνη των διαπραγματεύσεων και ταυτόχρονα πολλές αβεβαιότητες, αλλά και μία σταθερά στην πολιτική της κυβέρνησης, που είναι οι φόροι και πάλι φόροι», επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ευαισθησία από μία κυβέρνηση της Αριστεράς. Ο κ. Αμυράς υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του 2017 επαναλαμβάνει αποτυχημένες επιλογές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και κατήγγειλε την ενίσχυση του κομματικού κράτους με ειδική αναφορά στο νεοσυσταθέν γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. 

Επίσης, υποστήριξε ότι οι νέοι φόροι θα πέσουν και αυτοί στα κεφάλια των γνωστών υπόπτων μισθωτών, συνταξιούχων, μικροεπαγγελματιών, την ίδια ώρα που δεν επιτεύχθηκε ο στόχος για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνικών και την ίδια ώρα που ακόμη δεν έχει προχωρήσει το νομοσχέδιο για τις αδήλωτες καταθέσεις. «Οι φόροι σας είναι κοινωνικά άδικοι, δεν επιμερίζουν δίκαια το κόστος της προσαρμογής», σημείωσε ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού και πρόσθεσε ότι οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι και καταλαμβάνουν στον προϋπολογισμό το 54,6% των εσόδων. «Αυτό δεν είναι αριστερή πολιτική», είπε και τόνισε ότι προβλέπεται μείωση κονδυλίων στην υγεία. «Ο προϋπολογισμός πάσχει από έλλειμμα αξιοπιστίας και μεταρρυθμίσεων. Αγγαρεία εκτελείτε και μόνο το κομματικό κράτος σάς απασχολεί», είπε χαρακτηριστικά.

 

Δ. Καμμένος: Εάν αποτύχει αυτός ο προϋπολογισμός θα αποτύχει ολόκληρη η Ελλάδα

Αυτός είναι ο σημαντικότερος προϋπολογισμός της οκταετίας και πρέπει να πετύχει, διότι εάν αποτύχει θα αποτύχει ολόκληρη η Ελλάδα και εάν επιτύχει αυτό θα αφορά και την επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι, δήλωσε ο γενικός εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δ. Καμμένος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2017, στην Επιτροπή Οικονομικών. Όπως πρόσθεσε, εάν αποτύχει αυτός ο προϋπολογισμός μένουμε στάσιμοι σε μία λίμνη ταραγμένη σε αβαθή νερά.

Ο κ. Καμμένος ζήτησε από την αντιπολίτευση να προσέλθει με προτάσεις για την καθημερινότητα και τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει τα δείγματα γραφής με πολλά νομοσχέδια, με παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό των δαπανών, για την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, την ενίσχυση των δράσεων φορολογικής συμμόρφωσης, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με αξιοποίηση διεθνών εργαλείων. Επισήμανε, δε, ότι η εγκατάσταση συστήματος περιουσιολογίου και κτηματολογίου θα βοηθήσει τη διαφάνεια. 

Ο γενικός εισηγητής των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε και στα βήματα που είναι αναγκαία να γίνουν για τη ρευστότητα στην αγορά και στη σημασία υπαγωγής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Επίσης, υπογράμμισε ότι πρέπει να χρηματοδοτηθούν εργαλεία για την ενίσχυση των εξαγωγών. Για την ακίνητη περιουσία, σημείωσε ότι αυτή η κυβέρνηση θα την αξιοποιήσει ως βασικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και δεν θα την ξεπουλήσει. Συμπλήρωσε, δε, ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα στήριξης για νέους επιχειρηματίες και κίνητρα για την καινοτομία, καθώς και νέες επενδύσεις στην καινοτομία. Τέλος, τόνισε ότι η εισροή επενδυτικών κεφαλαίων θα πηγαίνει παράλληλα με την πολιτική και τραπεζική σταθερότητα στην Ελλάδα και χαρακτήρισε τεράστιο στοίχημα για την κυβέρνηση να εξορθολογιστούν τα εξοδολόγια των ΔΕΚΟ.

 

Γ. Κατσιαντώνης: Η κυβέρνηση φέρνει νέα φοροκαταιγίδα

Την αύξηση της φορολογίας που πλήττει τους φορολογούμενους, οι οποίοι, ήδη, έχουν πληγεί, κατήγγειλε ο γενικός εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2017 στην Επιτροπή Οικονομικών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επιβάλλει φοροκαταιγιστικό καθεστώς και πανηγυρίζει ότι διατηρεί χαμηλά τους συντελεστές του ΦΠΑ.

«Αδυνατώ να κατανοήσω τα θετικά στοιχεία αυτού του μοντέλου οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Κατσιαντώνης και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση, εδώ και δύο χρόνια, δεν έχει κάνει τίποτα για το θέμα των κόκκινων δανείων, ενώ πέταξε και τον νόμο Δένδια στο καλάθι των αχρήστων, νόμο που αν είχε εφαρμοστεί θα είχε αποδώσει έστω και μικρά αποτελέσματα. 

Ο γενικός εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, αναφερόμενος στην τρέχουσα διαπραγμάτευση, εκτίμησε ότι έρχεται νέα δέσμη σκληρών μέτρων. Όπως τόνισε, οι επενδυτές ακούνε Ελλάδα και φεύγουν τρέχοντας, όπως τρέχει και ο εμίρης του Κατάρ. Επίσης, ζήτησε συστηματική επισκόπηση των δημοσίων δαπανών ως μόνιμη δράση στη δημόσια διοίκηση και στοχευμένες δράσεις και σχεδιασμούς για νευραλγικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, που μπορεί να αποδώσει σημαντικά έσοδα στην οικονομία. Για τον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης προέβλεψε ότι η κυβέρνηση αφήνει την «καυτή πατάτα» να σκάσει στα χέρια των ασφαλισμένων και σιωπά για το κομματικό κράτος που επιχειρεί να δημιουργήσει.


 

Ενίσχυση και θωράκιση της κοινωνικής προστασίας και  τόνωση των δημοσίων επενδύσεων

Η πρόβλεψη πιστώσεων 760 εκατ. ευρώ για την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης στο σύνολο των 250.000 νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, η καταβολή 100 εκατ. ευρώ για ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων υπερχρεωμένων φτωχών νοικοκυριών, η αύξηση κατά 250 εκατ. ευρώ του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η μείωση κατά 112 εκατ. ευρώ των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και οι παρεμβάσεις στις πρωτογενείς δαπάνες δίνουν το στίγμα του Προϋπολογισμού του 2017 στο μέτωπο των δαπανών.

Συνολικά ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει σωρευτικές εξοικονομήσεις δαπανών από παρεμβάσεις και πολιτικές που έχουν ήδη υλοποιηθεί, σε συντάξεις, επιδόματα, δαπάνες υπουργείων, ύψους 960,4 εκατ. ευρώ. 

Αναλυτικότερα, το σύνολο των δαπανών του κρατικού Προϋπολογισμού (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων - ΠΔΕ) αναμένεται να διαμορφωθεί στα 56,286 δισ.. ευρώ έναντι 57,767 δισ. ευρώ το 2016. Οι δαπάνες του τακτικού Προϋπολογιαμού (πλήν ΠΔΕ) προβλέπεται να ανέλθουν στα 49,536 δισ. ευρώ έναντι 51,017 δισ. ευρώ το 2016 (μείωση κατά 1,481 δισ. ευρώ). Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις πρωτογενείς δαπάνες, προβλέπεται να ανέλθουν στα 43,986 δισ. ευρώ έναντι 45,416 δισ. ευρώ φέτος (μείωση κατά 1,431 δισ. ευρώ). Στο σκέλος αυτό περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα, οι οποίες προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 475 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 112 εκατ. ευρώ συγκριτικά με φέτος.

 

Τόκοι

Οι δαπάνες για τόκους προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 5,550 δισ. ευρώ έναντι 5,6 δια ευρώ το 2016.

 

ΠΔΕ 

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αναμένεται να διαμορφωθούν στα 6,750 δισ. ευρώ στα ίδια επίπεδα με το 2016. Για το 2017, ωστόσο προβλέπεται μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους στα 5,750 δισ. ευρώ έναντι 6 δισ. ευρώ το 2016. Η διαφορά αυτή θα καλυφθεί από αντίστοιχη αύξηση κατά 250 εκατ.. ευρώ, του εθνικού σκέλους χρηματοδοτήσεων, το οποίο το 2017 θα ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ από 750 εκατ. ευρώ φέτος.

 

Υπουργεία 

Η κατανομή ανά υπουργείο των δαπανών του Προϋπολογιαμού του 2017 (τακτικού Προϋπολογιαμού και Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) είναι η ακόλουθη: 

Στην Προεδρία της Δημοκρατίας προβλέπεται να διατεθούν 3 εκατ. ευρώ. - Στη Βουλή των Ελλήνων προβλέπεται να διατεθούν 134 εκατ. ευρώ. 

- Στο υπουργείο Εσωτερικών προβλέπεται να διατεθούν 5,222 δισ. ευρώ.

- Στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης θα διατεθούν 2,346 δισ. ευρώ.

- Στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, θα διατεθούν 38 εκατ. ευρώ.

- Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα δοθούν 3,163 δισ. ευρώ.

- Στο υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, θα διατεθούν 5,133 δισ. ευρώ.

- Στο υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προβλέπεται να χορηγηθούν 17,939 δισ. ευρώ.

- Στο υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται να δοθούν 276 εκατ. ευρώ.

- Στο υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Κοινωνικών Δικαιωμάτων χορηγούνται 620 εκατ. ευρώ.

- Στο υπουργείο Οικονομικών (πλην Γενικών Κρατικών Δαπανών) διατίθενται 650 εκατ. ευρώ.

- Στο υπουργείο Υγείας αναλογούν 4,268 δισ. ευρώ.

- Στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναλογούν 184 εκατ. ευρώ.

- Στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χορηγούνται 392 εκατ. ευρώ.

- Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποδίδονται 445 εκατ. ευρώ.

- Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διατίθενται 2,455 δισ. ευρώ.

- Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αντιστοιχούν 64 εκατ. ευρώ.

- Στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δίδονται 362 εκατ. ευρώ.

- Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δαπανώνται 1,209 δισ. ευρώ.

- Στο υπουργείο Τουρισμού αφιερώνονται 80 εκατ. ευρώ. Σ. Πολ

 

Την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου, θα αρχίσει στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η συζήτηση του Προϋπολογισμού του Κράτους για το οικονομικό έτος 2017, όπως ανακοίνωσε στο σώμα των βουλευτών ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης.

Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή θα ολοκληρωθεί σε τέσσερεις συνεδριάσεις, ενώ η συζήτηση στην ολομέλεια θα αρχίσει την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 κατέθεσε για λογαριασμό της κυβέρνησης ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης, διευκρινίζοντας ότι μαζί με τον τόμο που αναφέρεται στις φορολογικές δαπάνες, κατέθεσε και τις Εκθέσεις των Γενικών Διευθυντών Φορολογίας και φορολογικών ελέγχων, Τελωνείων και ειδικών φόρων κατανάλωσης, Διοίκησης και δημοσιονομικών ελέγχων, καθώς και τις δηλώσεις του Άρθρου 8 του Νόμου 2362/1995. 

Οι κύριοι στόχοι της Δημοσιονομικής Πολιτικής του έτους 2017, όπως αποτυπώνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού, είναι:

  1. Η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και να καταστεί δυνατή η έξοδος της από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής το ταχύτερο δυνατό και

  2. Ο δίκαιος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής και η κοινωνικά δίκαιη κατανομή του οφέλους της ήδη δρομολογημένης ανάκαμψης.

Πιο συγκεκριμένα, το 2017 προβλέπεται ότι θα υπερκαλυφθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 1.75% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κατά την οποία η Κυβέρνηση θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, στην σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και στη βελτίωση στον τομέα των φορολογικών εσόδων.

Πέρα ωστόσο από τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και τους περιορισμούς που απορρέουν από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, θεμελιώδης προτεραιότητα της Κυβέρνησης παραμένει η ενίσχυση και θωράκιση της κοινωνικής προστασίας και η τόνωση των δημοσίων επενδύσεων. Για το σκοπό αυτό ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μία σειρά από κρίσιμες παρεμβάσεις:

  • Την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA) με πιστώσεις που ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.

  • Την ενίσχυση των τομέων της Υγείας και Περίθαλψης, της Παιδείας και της Κοινωνικής Προστασίας με την επιπλέον πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ, που θα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εγγεγραμμένες πιστώσεις.

  • Την συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με προκαθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

  • Την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.

  • «Προίκα» στον προϋπολογισμό 2017 η υπεραπόδοση των εσόδων


 

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τη Βουλή των Ελλήνων

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Καταθέτουμε προς συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2017, έχοντας λάβει υπόψη τη συζήτηση που διεξήχθη επί του Προσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Ο θετικός ρυθμός μεγέθυνσης που σημειώθηκε το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους, και η υπέρβαση των προβλέψεων του Προϋπολογισμού του 2016 αποτελούν ενδείξεις πως το τρέχον έτος είναι έτος καμπής για την ελληνική οικονομία.

Η ανάκαμψη αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη βελτίωση του κλίματος σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, τη δημοσιονομική επέκταση μέσω της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 3,5 δισ. ευρώ, αλλά και την προσδοκία εκκαθάρισης του συνόλου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς και στη βαθμιαία, ασφαλή, αλλά και ταχεία, άρση των περιορισμών της κίνησης κεφαλαίων.

Τα αισιόδοξα μακροοικονομικά στοιχεία όμως, δεν πρέπει να προκαλούν τον εφησυχασμό. Η Ελληνική Οικονομία παραμένει στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, ενώ επιπλέον δέχεται τις επιδράσεις ενός διεθνούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος που χαρακτηρίζεται από αυξημένη αβεβαιότητα και ευμεταβλητότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, στόχος για το 2017 παραμένει η διαφύλαξη της δημοσιονομικής ισορροπίας ώστε να ολοκληρωθεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής. Παράλληλα, εξίσου σημαντικός στόχος παραμένει ο δίκαιος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής αλλά και η δίκαιη κατανομή του οφέλους που προκύπτει από την ήδη δρομολογημένη οικονομική ανάκαμψη.

Η Οικονομική Στρατηγική της Κυβέρνησης παραμένει σταθερή και περιστρέφεται γύρω από δύο άξονες. Την ολοκλήρωση κατά το ταχύτερο δυνατό και με επιτυχία του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής ώστε να καταστεί εφικτή η έξοδος της Ελλάδας από αυτό και δεύτερον την περιφρούρηση και επιπλέον ενίσχυση των θεμελιωδών κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Προϋπόθεση ωστόσο για την επιτυχή σύζευξη δημοσιονομικής πειθαρχίας και κοινωνικής δικαιοσύνης αποτελεί η διατήρηση υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης που ενισχύουν την δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων που αποτελούν προτεραιότητα της Κυβέρνησης για το έτος 2017.

Ο Προϋπολογισμός επομένως, κατατίθεται σε ένα αισιόδοξο περιβάλλον που παραμένει ωστόσο γεμάτο διεθνείς και εσωτερικές προκλήσεις. Αποτελεί υπό αυτήν την έννοια ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της εξόδου της χώρας από τους περιορισμούς που της έχουν επιβληθεί, καθώς επίσης προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου. Σας καλούμε έπειτα από ένα γόνιμο και ειλικρινή διάλογο, να εγκρίνετε το Σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2017.

Αθήνα, Νοέμβριος 2016

Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών

Γιώργος Χουλιαράκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών

 
Διαβάστε αναλυτικά:
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)