to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:32 | 31.05.2021

Διεθνή

Κατασκοπεία «συμμάχων»: Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν Ευρωπαίους αξιωματούχους

Νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αξιοποιώντας εγκαταστάσεις της Δανίας ανεβάζουν το διπλωματικό θερμόμετρο


«Η κατασκοπεία μεταξύ φίλων και συμμάχων δεν μπορεί να είναι αποδεκτή», έχει δηλώσει επανειλημμένως η Ανγκελα Μέρκελ, αναφορικά με το δίκτυο παρακολούθησης σε βάρος πολιτικών και επιχειρήσεων που είχαν στήσει οι Αμερικανοί στην Ευρώπη. Επρόκειτο για ένα μεγάλο σκάνδαλο, το οποίο επισήμως ήρθε στην επιφάνεια το 2013, μέσω του Έντουαρντ Σνόουντεν – του στελέχους των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που τις εξέθεσε ανεπανόρθωτα με τις αποκαλύψεις του και τώρα ζει στη Ρωσία μετά το άσυλο που του έχει παρασχεθεί.

Η αλήθεια δε είναι πως εάν αυτό συνέβαινε την περίοδο του Ντόναλντ Τραμπ, θα αποτελούσε πρακτικά… αιτία πολέμου για τους Ευρωπαίους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ουδόλως συμπαθούσαν τον τέως πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι αποκαλύψεις, όμως, έγιναν επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, κάτι που συνέβαλε ώστε να μην λάβουν την έκταση που θα ανέμενε κανείς – και που θα έπρεπε.

Η καγκελάριος αισθάνθηκε προδομένη

Πάντως, η καγκελάριος της Γερμανίας είχε παραπονεθεί και προσωπικά στον Ομπάμα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς αισθάνθηκε ότι πρόδωσε την εμπιστοσύνη που του είχαν δείξει τόσο η ίδια όσο και η ΕΕ. Κι αυτό διότι η δράση του Αμερικανού «Μεγάλου Αδελφού» φαίνεται πως κορυφώθηκε στη διάρκεια της δικής του προεδρίας.

Το σενάριο αυτό ενισχύεται, αναμφίβολα, από τις νέες αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και έχουν στο επίκεντρό τους μια στενή σύμμαχο των ΗΠΑ στην Ευρώπη και μέλος του ΝΑΤΟ – τη Δανία – και στόχο πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, την περίοδο 2012-’14. Ανάμεσά τους ήταν η ίδια η Μέρκελ και οι τότε υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ και Πέερ Στάινμπρουκ αντιστοίχως, ενώ κάτι ανάλογο συνέβαινε και με κορυφαίους αξιωματούχους της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, η αμερικανική NSA αξιοποίησε την πολύ στενή της σχέση με τις δανέζικες υπηρεσίες πληροφοριών και εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι η Δανία αποτελεί κόμβο πολλών υποθαλάσσιων καλωδίων που διασφαλίζουν πρόσβαση στο Internet. Έτσι, κατάφερε να αποκωδικοποιεί συστηματικά τηλεφωνήματα, γραπτά μηνύματα και άλλου είδους επικοινωνίες ανάμεσα σε όσους είχε στοχοποιήσει.

Μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα

US security agency spied on Merkel, other top European officials through  Danish cables - broadcaster DR - Chinadaily.com.cn

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι πρόκειται για αποκαλύψεις που έγιναν ταυτόχρονα και μετά από χρόνια έρευνας από το κρατικό ραδιόφωνο της Δανίας και άλλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ: Τη γαλλική εφημερίδα le Monde, τη γερμανική Suddeutsche Zeitung, τα επίσης γερμανικά Μέσα NDR και WDR, καθώς και τα κρατικά δίκτυα της Σουηδίας (SVT) και της Νορβηγίας (NRK).

Τα παραπάνω ευρήματα δε αποτελούν τμήμα εσωτερικής έρευνας που διεξήχθη στη Δανία το 2015 – το αποκαλούμενο «πόρισμα Dunhammer» – μετά την έκταση που είχαν πάρει οι αποκαλύψεις για το αμερικανικό δίκτυο. Δημοσιοποιήθηκαν, όμως, μόλις τώρα και αφού τον περασμένο Αύγουστο είχε προηγηθεί η αποπομπή του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Δανίας, ο οποίος κατηγορήθηκε για σοβαρά λάθη και παραλείψεις από μια ανεξάρτητη επιτροπή που εποπτεύει την έρευνα του 2015.

Σε κάθε περίπτωση, η χρονική συγκυρία των αποκαλύψεων δημιουργεί ερωτηματικά αναφορικά με τις πολιτικές σκοπιμότητες που ενδέχεται να εξυπηρετούνται. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι στα μέσα Ιουνίου, ο Τζο Μπάιντεν (αντιπρόεδρος των ΗΠΑ την επίμαχη περίοδο) αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του περιοδεία στην Ευρώπη ως πρόεδρος.

Η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency, NSA) κατασκόπευε πολιτικούς ηγέτες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, από το 2012 ως το 2014 χάρη στη βοήθεια των υπηρεσιών πληροφοριών της Δανίας, αποκάλυψαν χθες Κυριακή ΜΜΕ στη χώρα αυτή και στην Ευρώπη.

Το δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης της Δανίας, το DR (Danmarks Radio) ανέφερε πως η NSA αξιοποιούσε τις δανικές τηλεπικοινωνιακές υποδομές για να παρακολουθεί ηγέτες και ανώτατους δημόσιους λειτουργούς στη Γερμανία, στη Σουηδία, στη Νορβηγία και στη Γαλλία.

Για να το κάνει η NSA επωφελήθηκε από τη συνεργασία της με τη δανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών FE.

Το DR αποκάλυψε τις πληροφορίες αυτές έπειτα από έρευνα που έκανε από κοινού με τη σουηδική δημόσια τηλεόραση SVT, τη νορβηγική δημόσια τηλεόραση NRK, τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα NDR και WDR, τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Η υπουργός Άμυνας της Δανίας Τρίνε Μπράμσεν, η οποία ανέλαβε το αξίωμα τον Ιούνιο του 2019, ενημερώθηκε για την ιστορία αυτή τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με το DR.

«Ουδέν σχόλιο» από υπουργείο Άμυνας της Δανίας

Το υπουργείο Άμυνας της Δανίας, με το οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν θέλησε να σχολιάσει. Η κυρία Μπράμσεν όμως δήλωσε στο DR ότι «η συστηματική κατασκοπεία από συμμάχους είναι απαράδεκτη».

Η Άγγελα Μέρκελ, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης Πέερ Στάινμπρουκ ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που κατασκόπευε η NSA, διευκρίνισε το DR.

Η NSA είχε πρόσβαση στα μηνύματα, στις τηλεφωνικές κλήσεις, καθώς και στο ιστορικό της χρήσης του Διαδικτύου που έκαναν, συμπεριλαμβανομένων των αναζητήσεων, των ανταλλαγών μηνυμάτων σε εφαρμογές chat ή ανταλλαγής μηνυμάτων και σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, απαρίθμησε το DR.

Η κατασκοπεία της NSA αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο της FE με τον τίτλο «Operation Dunhammer» που υποβλήθηκε στη διοίκησή της τον Μάιο του 2015, σύμφωνα με το δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης της Δανίας.

Το DR ανέφερε πως οι πληροφορίες που συγκέντρωσε επιβεβαιώθηκαν από εννέα πηγές και ότι μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα της FE. Τα στοιχεία, διευκρίνισε, επιβεβαιώθηκαν ανεξάρτητα και από αρκετές άλλες πηγές.

Παρακολουθούσαν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία

Τον Νοέμβριο του 2020, το DR είχε αποκαλύψει πως οι ΗΠΑ αξιοποίησαν καλωδιακές υποδομές της Δανίας για να κατασκοπεύουν τη δανική και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία από το 2012 ως το 2015.

Το 2014 άρχισε να διενεργείται εσωτερική έρευνα στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Δανίας, μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τον τρόπο που δρα η NSA, σύμφωνα με τη δανική δημόσια τηλεόραση.

Η NSA δεν απάντησε όταν της ζητήθηκε σχόλιο από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Είναι γκροτέσκο το ότι υπηρεσίες πληροφοριών φίλιων χωρών πράγματι κατασκοπεύουν κορυφαίους αξιωματούχους», τόνισε ο κ. Στάινμπρουκ στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD. «Πολιτικά, το θεωρώ σκάνδαλο», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας, ο Πίτερ Χούλτκβιστ, τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο SVT ότι «απαίτησε πλήρη ενημέρωση» για την υπόθεση. Ο υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Φρανκ Μπάκε-Γένσεν είπε στο NRK πως «παίρνει πολύ σοβαρά τις κατηγορίες» αυτές.

Τον Αύγουστο του 2020, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Δανίας και άλλοι τρεις κορυφαίοι αξιωματούχοι απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους για την υπόθεση. Η κυβέρνηση της Δανίας είχε κάνει γνωστό πέρυσι ότι θα διενεργούσε έρευνα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021.

Γαλλία: "Πολύ σοβαρή" η κατασκοπία Ευρωπαίων

Η κατασκοπία Ευρωπαίων αξιωματούχων από τις αμερικανικές υπηρεσίες με τη βοήθεια της Δανίας θα είναι "εξαιρετικά σοβαρή", αν αποδειχθεί, εκτίμησε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, την επομένη αποκαλύψεων από ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

"Είναι εξαιρετικά σοβαρό, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί αν οι εταίροι μας στην ΕΕ, οι Δανοί, διέπραξαν λάθη ή υπερβάσεις στη συνεργασία τους με τις αμερικανικές υπηρεσίες (...) Και στη συνέχεια να δούμε αν πραγματικά υπήρξαν από την αμερικανική πλευρά (...) οι υποκλοπές, η κατασκοπία πολιτικών αξιωματούχων", δήλωσε ο Μπον στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο France Info, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να "υπάρξουν συνέπειες σε όρους συνεργασίας" με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Δεν ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο, άρα αυτού του είδους η συμπεριφορά δυστυχώς μπορεί να συμβεί, θα το επιβεβαιώσουμε", είπε.

Πηγές: Οικονομικός Ταχυδρόμος, ΑΠΕ_ΜΠΕ

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)