to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:40 | 22.03.2023

Κοινωνία

Καταλήψεις σε τμήματα Γεωπονίας: Ζητούν αναγνώριση της 5ετούς φοίτησης - Εξετάζεται τροπολογία μετά τις αντιδράσεις

Οι φοιτητές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αρνείται να αναγνωρίσει το πτυχίο της πενταετούς φοίτησης Γεωπονικής Σχολής, εγκλωβίζοντας χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες σε απονομή πτυχίου χωρίς αντίκρισμα. Μετά τις αντιδράσεις εξετάζεται η ρύθμιση μέσω τροπολογίας.


Συνεχίζονται οι καταλήψεις στα τμήματα Γεωπονίας, με τους σπουδαστές να ζητούν αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, με τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύει στο Μεσολόγγι να πρωτοστατεί. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών της σχολής αποφάσισαν γενική κατάληψη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει το πτυχίο της πενταετούς φοίτησης Γεωπονικής Σχολής, εγκλωβίζοντας χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες σε απονομή πτυχίου χωρίς αντίκρισμα, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα δηλαδή.

Οι φοιτητές διαμηνύουν ότι ο πανεπιστημιακός χώρος θα παραμείνει υπό κατάληψη έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους που συνοψίζονται σε αναγνώριση του πτυχίου τους ως πενταετούς φοίτησης, αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους απόφοιτους των τμημάτων της σχολής και ένταξη των αποφοίτων στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ).

Τη Δευτέρα, στη μικρή πόλη του Μεσολογγίου, οι φοιτητές της σχολής πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Πέντε χρόνια σπούδαζα να πάρω το πτυχίο και θέλω αναγνώριση από το υπουργείο».

Στο πλευρό των φοιτητών στέκονται οι καθηγητές της σχολής, ο δήμαρχος της πόλης, με τον οποίο συναντήθηκαν προ ημερών εκπρόσωποι των σπουδαστών, αλλά και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει: «Οι απόφοιτοί μας στερούνται επαγγελματικών δικαιωμάτων γεωπόνου που δικαιωματικά θα έπρεπε να τους παρέχονται από τη συντεταγμένη πολιτεία.
Ανισότητες

Η κατάσταση αυτή τους δημιουργεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς και θέματα επαγγελματικών ανισοτήτων και κοινωνικών αποκλεισμών, ενώ μπορεί να καταδικάσει σε μαρασμό και αποσύνθεση τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύει στην Αιτωλοακαρνανία» και ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά να υποβάλει άμεσα σχετική νομοθετική ρύθμιση ώστε να συμπεριλάβει τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών με όλα τα πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα, νυν και πρώην, στις σχολές εκείνες που αποδίδουν επαγγελματικά δικαιώματα.

Επιστολή προς τον υπουργό απέστειλε και ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου, εκφράζοντας «την έντονη διαμαρτυρία του για την παρελκυστική τακτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους απόφοιτους της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών που εδράζεται στην Αιτωλοακαρνανία», αλλά και τη συμπαράσταση στον αγώνα των φοιτητών.

Κοινοβουλευτική αναφορά κατατέθηκε από 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ύστερα από πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας του κόμματος, Κώστα Μάρκου και Αθανασίας (Σίας) Αναγνωστοπούλου. Οι βουλευτές κάλεσαν με τη σειρά τους τους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας να προχωρήσουν άμεσα σε νομοθετική παρέμβαση, «ώστε να αποδίδονται επαγγελματικά δικαιώματα του ΠΕ Γεωπόνου και στους πτυχιούχους της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, με όλα τα πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα -νυν και πρώην- και να αποκατασταθεί ως εκ τούτου η παραπάνω αδικία και δυσλειτουργία».
Τροπολογία.

Διαβάστε επίσης:

Όλγα Γεροβασίλη: Αρνούνται και τα αυτονόητα στους φοιτητές της Γεωπονικής στην Άρτα

Αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων Γεωπονικών Σχολών, ζητά η Π. Πέρκα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομική υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επεξεργάζεται τροπολογία η οποία αναμένεται να κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό - Δήμητρα εντός της εβδομάδας.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους της χώρας να συμμετάσχουν στην πανελλαδική ημέρα δράσης την Πέμπτη 30 Μαρτίου με το σύνθημα «Τέρμα πια η κοροϊδία - θέλουμε πτυχία με αξία!».

Το ΜΑΣ τονίζει ότι όπως στις Γεωπονικές Σχολές έτσι και αλλού, με κινητοποιήσεις και γενικές συνελεύσεις οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ζητούν αναγνώριση των πτυχίων τους και κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων. «Ο υφυπουργός Παιδείας Αγγ. Συρίγος ανέφερε με θράσος πως σε “εκκρεμότητα” βρίσκεται το ¼ των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της χώρας. Είμαστε δεκάδες χιλιάδες οι φοιτητές που κυριολεκτικά “βρισκόμαστε στον αέρα”, τα πτυχία μας δεν αναγνωρίζονται… και η κοροϊδία “πάει σύννεφο”» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΜΑΣ.
____

Πηγή: Εφημερίδα Συντακτών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)