to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:24 | 12.12.2013

Πολιτισμός

Καταγγελία: Σκάβουν σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο Μετρό Θεσσαλονίκης, χωρίς επίβλεψη της αρχαιολογίας

Καταγγελία του Συλλόγου Αρχαιολόγων - Απεργία την Παρασκευή 13/12


Την Παρασκευή 06/12/13 η κοινοπραξία AIASA με εντολή της Αττικό Μετρό Α.Ε. απέλυσε έξι εργαζόμενους του αρχαιολογικού τμήματος –παρά την μη έγκριση των απολύσεων από την υπ. αριθ. 29732/441/16.09.2013 Υ.Α. του Υπουργού ΕΚΑΠ κ. Βρούτση- ενώ προτίθεται να προχωρήσει και σε νέες απολύσεις στο προσεχές διάστημα. Το αρχαιολογικό τμήμα του έργου έχει παγώσει από τον Μάιο ενώ παρά τις εξαγγελίες του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στα εγκαίνια της έκθεσης τον Σεπτέμβρη για άμεση επανέναρξη των εργασιών και για πρόσληψη 1000 εργαζομένων, τα πράγματα φαίνονται δυσοίωνα. Το θέμα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου δεν έχει λυθεί ενώ ακόμη και η συμφωνία με τη νέα εταιρία που απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, φαίνεται να βρίσκεται στον αέρα λόγω οικονομικών διαφωνιών με το υπουργείο. Αυτό που μέχρι πρόσφατα διαφημιζόταν σαν το μεγαλύτερο έργο στην Βόρεια Ελλάδα μοιάζει να έχει βαλτώσει φέρνοντας σε απόγνωση τους εργαζόμενους αλλά και κυρίως τους επιχειρηματίες που καταστρέφονται καθώς και τους κατοίκους της πόλης που ταλαιπωρούνται.  

Σε απάντηση στις απολύσεις της εταιρίας οι εργαζόμενοι μέσω του Σωματείου του Μετρό αλλά και του Σ.ΕΚ.Α. προχώρησαν σε κινητοποιήσεις από τη Δεύτερα μέχρι και σήμερα. Η συμμετοχή ήταν καθολική έκτος ελαχίστων εξαιρέσεων. Αυτή τη στιγμή στο έργο διενεργούνται μόνο εκσκαφές σε περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον που απαιτούν βάσει νόμου την επίβλεψη αρχαιολόγου. Κατά συνέπεια από τη στιγμή που οι αρχαιολόγοι απεργούν οποιαδήποτε εργασία προεκσκαφής ήταν και είναι παράνομη. Στην Ελλάδα των μνημονίων όμως οι νόμοι καταργούνται ο ένας μετά τον άλλο στην πράξη μαζί με τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τα επενδυτικά έργα πρέπει να προχωρήσουν με κάθε τίμημα ακόμη και ενάντια στο νόμο αδιαφορώντας για την προστασία των αρχαιοτήτων.

Για την κατ’ εξακολούθηση παραβίαση του αρχαιολογικού νόμου όμως φέρουν την ευθύνη συγκεκριμένοι φορείς και πρόσωπα. Ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος που από την αρχή της θητείας του αποφεύγει να ενσκήψει στα προβλήματα του υπουργείου, να υπογράψει αποφάσεις και να πάρει θέση σε σημαντικά ζητήματα ενδεχομένως γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος ή απλώς γιατί ό ρόλος του είναι διακοσμητικός. Σε κάθε περίπτωση φέρει ως αρχή του υπουργείου την μεγαλύτερη ευθύνη. Η ηγεσία του υπουργείου που ενδεχομένως έδωσε την εντολή για να προχωρήσουν κανονικά οι εργασίες μας έχει δείξει και στο παρελθόν ότι βασικό της μέλημα είναι η πιστή υπακοή στις εντολές της κυβέρνησης, δηλαδή της τρόικας, τοποθετώντας τις αρχαιότητες και τους εργαζόμενους της αρχαιολογικής υπηρεσίας, μόνιμους και έκτακτους, σε δεύτερη μοίρα. Ειδικά για τους έκτακτους επανειλημμένως το υπουργείο έχει δείξει μια στάση αδιάφορη έως εχθρική. Αρνείται να ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών έργων, αλλά αντιθέτως προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με μείωση του κόστους μέσω απολύσεων και περικοπής μισθών. Τέλος, άμεσα υπεύθυνες και οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους γι’ αυτό, είναι οι τοπικές εφορείες αρχαιοτήτων, η 9η ΕΒΑ και η 16η ΕΠΚΑ που δεν σταμάτησαν ως όφειλαν ακόμη και με αστυνομική παρέμβαση τις εκσκαφές.

Την διάλυση του ΥΠΠΟΑ, την αποδυνάμωση των εφορειών και γενικότερα την απαξίωση του πολιτισμού μπορεί να την απεργάζεται εδώ και χρόνια η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα, παρ' όλα αυτά όμως όλοι όσοι εργάζονται για τον πολιτισμό και την αρχαιολογία δεν είναι άμοιροι των ευθυνών τους. Ο Σ.ΕΚ.Α. απαιτεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την ηγεσία του υπουργείου, τις τοπικές εφορείες και τον ΣΕΑ να πάρουν θέση. Να σταματήσουν άμεσα τις προεκσκαφές χωρίς αρχαιολογική επίβλεψη και να αποδοθούν νομικές ευθύνες. Να διαφυλάξουν τη νομιμότητα και να αντισταθούν στις πιέσεις των ιδιωτών, της τρόικας και της κυβέρνησης.          

Το Δ.Σ. του Σ.ΕΚ.Α.

___________________

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 24ΩΡΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/12/2013

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) με απόφαση του Δ.Σ. του προκηρύσσει 24ωρη τοπική απεργία στη Θεσσαλονίκη από τις 6:00 πμ την Παρασκευή 13/12/2013 έως τις 6:00 πμ της 14/12/2013, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις άδικες απολύσεις.

Για άλλη μια φορά το πολύπαθο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το αρχαιολογικό μέρος του, μπαίνει στο στόχαστρο των απολύσεων.

Μολονότι λίγους μήνες πριν η εξαγγελία ομαδικών απολύσεων του επιστημονικού προσωπικού αποφεύχθηκε δια υπουργικής απόφασης, βρέθηκε νέος τρόπος απομάκρυνσης των εργαζομένων με τη σταδιακή αποχώρηση τους βάσει του 5% επί του συνόλου. Ήδη την Παρασκευή 6/12/2013, εσπευσμένα επιδόθηκε η λύση σύμβασης σε έξι εργαζόμενους, οι οποίοι επελέγησαν από τον Κύριο και Ανάδοχο του Έργου.  Η ειλημμένη απόφαση απλώς κοινοποιήθηκε στις καθ΄ύλην αρμόδιες επί του συγκεκριμένου προσωπικού, εφορείες αρχαιοτήτων που επιβλέπουν το επιστημονικό έργο.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων αρχαιολόγων καταγγέλλει τη μονομερή απόφαση για την απόλυση του επιστημονικού προσωπικού και την πρόθεση να συνεχιστεί αυτή η τακτική τους επόμενους μήνες με νέες απομακρύνσεις εργαζομένων από τα καθήκοντα τους. Οι απολύσεις είναι παράνομες για τρεις λόγους:

1.      Βάσει του αρχαιολογικού νόμου το επιστημονικό προσωπικό προσλαμβάνεται και απολύεται καθ΄υπόδειξιν της αρχαιολογικής υπηρεσίας η οποία μεριμνά, επιβλέπει και εκτιμά τις ανάγκες τόσο για τις εργασίες πεδίου όσο και για τις εργασίες συντήρησης, καταγραφής και μελέτης του αρχαιολογικού υλικού.

2.      Το αρχαιολογικό έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και σε πολλούς σταθμούς παραμένουν αδιερεύνητες περιοχές όπου είναι απαραίτητο να προηγηθούν ανασκαφικές εργασίες για να συνεχιστεί το κατασκευαστικό έργο. Το προσωπικό που εργάζεται αυτή τη στιγμή δεν επαρκεί και είναι απαραίτητο να προσληφθεί και νέο για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

3.      Το μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας για τα μεγάλα Συγχρηματοδοτούμενα Έργα, ορίζει τη διεξαγωγή της συντήρησης, μελέτης και καταγραφής του υλικού παράλληλα με τις ανασκαφικές εργασίες και το απαραίτητο χρονικό διάστημα πλέον αυτών. Στο συγκεκριμένο έργο οι εργασίες αφ΄ενός άρχισαν μετά την έναρξη των εργασιών πεδίου και αφ΄ ετέρου, όπως ήδη προαναφέρθηκε, οι ανασκαφές δεν έχουν ολοκληρωθεί οπότε προκύπτει συνεχώς και νέο υλικό. 

Με βάση τα παραπάνω ζητούμε την άμεση ανάκληση των απολύσεων και τη λήξη της διαδικασίας αυτής. Απαιτούμε την παράδοση των αδιερεύνητων περιοχών του έργου προς αρχαιολογική έρευνα και την πρόσληψη νέου προσωπικού. Ζητούμε την εφαρμογή του αρχαιολογικού νόμου, τη μέριμνα για τη διαφύλαξη, συντήρηση και καταγραφή των ευρημάτων. Αιτούμαστε τη διαφύλαξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ομαλή και απρόσκοπτη εξέλιξη των αρχαιολογικών εργασιών και του έργου εν γένει.     

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΕΚΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)