to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Κασσελάκη πάρε τ' όπλο σου» υπέρ αποδήμων

Δεν είναι απαραίτητο ο εορτασμός της Ημέρας Ελληνισμού της Διασποράς να είναι κάθε χρόνο ελλαδοκεντρικός. Επιβάλλεται και η ανάδειξη της συμβολής των ελληνικών κοινοτήτων όπου γης στους αγώνες για την δημοκρατία και την πρόοδο των χωρών, στις οποίες τα μέλη τους ζουν και δημιουργούν με αξιοζήλευτα αποτελέσματα.


Μεταφορικός είναι ο τίτλος, καθώς   ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης δεν οπλοφορεί, είναι δε ειρηνιστής αν κρινουμε από τις θέσεις του για την τραγωδία στη Γάζα. Θεωρώ όμως όπλο του Κασσελάκη το ότι προέρχεται από τον απόδημο ελληνισμό, έχοντας διαπρέψει στις ΗΠΑ ως επιστήμονας και επιχειρηματίας. Άρα είναι  κατάλληλος να φέρει στη Βουλή   την ακόλουθη ουσιαστική, αλλά και άκρως συμβολική πρόταση.

Ημέρα Ελληνισμού της Διασποράς

Εδώ και χρόνια, ο Σύνδεσμος Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό προτείνει  την καθιέρωση από την Ελληνική Δημοκρατία, Ημέρας Ελληνισμού της Διασποράς, την οποία είχα συζητήσει το 2020 με τον  πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κώστα Τασούλα.

Σχετικά με την κατάλληλη ημερομηνία, είχαμε προτείνει και επιμένουμε να είναι η 24η Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης της Επανάστασης στην Μολδοβλαχία από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, διακεκριμένο στέλεχος της ελληνικής Διασποράς και ηγέτη της Φιλικής Εταιρείας, μετά την άρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια, τότε υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας να αναλάβει την θέση.

Επισημαίνω κάτι που έχει διαχρονική αξία. Στο χώρο του ελληνισμού της Διασποράς υπάρχουν πολύ δημιουργικές δυνάμεις, που συχνά έχουν λειτουργήσει ως οι καλύτεροι πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού και των εθνικών μας θεμάτων.  Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, έχει προστεθεί  και σημαντικός αριθμός νέων ανθρώπων με πανεπιστημιακούς τίτλους, που μπορούν να φέρουν νέο δημιουργικό άνεμο τόσο στον ελληνισμό της Διασποράς όσο και με τον επαναπατρισμό τους, τον οποίο διεκδικούμε, στο πλαίσιο του «ελληνικού ονείρου» που εισηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης.  

Ως προς το  περιεχόμενο της Ημέρας Ελληνισμού της Διασποράς, δεν προτείνουμε  κάτι το τυπικό, μια εκδήλωση  κάθε χρόνο  στην  Αθήνα. Εκ των πραγμάτων, η Ημέρα Ελληνισμού της Διασποράς θα πρέπει να «γεμίσει» με εκδηλώσεις σε  όλες τις ηπείρους, με πολυδιάστατο περιεχόμενο. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει κάθε χρόνο, ένα ιδιαίτερο θέμα  και να αφιερώνεται σε ένα ιστορικό γεγονός.  Μία χρονιά θα μπορούσε να είναι αφιερωμένη στον ελληνισμό της Αμερικής, άλλη χρονιά στον ελληνισμό της Αυστραλίας και άλλη χρονιά στον ελληνισμό της Ρωσίας και των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Επίσης, οι σχετικές εκδηλώσεις δεν θα πρέπει να περιορίζονται σε εκδηλώσεις επετειακού και ιστορικού χαρακτήρα αλλά να συνδέονται και με  ειδικές σύγχρονες καμπάνιες, π.χ.,  πως ο ελληνισμός της Διασποράς συμβάλλει ή μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός φιλελληνισμού του 21ου αιώνα, τι πρέπει να κάνουν και πως οι ελληνικής καταγωγής αιρετοί στις χώρες διαμονής  και δράσης τους υπέρ των εθνικών μας θεμάτων. Πάντοτε, η εκάστοτε Ημέρα Ελληνισμού της Διασποράς θα πρέπει να έχει και διεκδικητικό χαρακτήρα, χαρακτήρα  απολογισμού και προβληματισμού για τις δράσεις της Ελληνικής Πολιτείας στον τομέα αυτό.

Τέλος, δεν είναι απαραίτητο ο εορτασμός της Ημέρας Ελληνισμού της Διασποράς να είναι κάθε χρόνο ελλαδοκεντρικός. Επιβάλλεται και η ανάδειξη της συμβολής των ελληνικών κοινοτήτων όπου γης στους αγώνες για την δημοκρατία και την πρόοδο των χωρών, στις οποίες τα μέλη τους ζουν και δημιουργούν με αξιοζήλευτα αποτελέσματα. 

Καταλήγω, λέγοντας ότι  η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμφανίζεται και διά της επιστολικής ψήφου ως υπέρμαχος των εκτός συνόρων  ελλήνων, ωστόσο, δεν δέχεται την  απευθείας εκπροσώπηση τους  στην Βουλή των Ελλήνων, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.


Ο Πάνος Τριγάζης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)