to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:18 | 01.10.2023

Κοινωνία

Μεγάλο συλλαλητήριο στον Παλαμά για άμεσα και γενναία μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών (βίντεο)

Συνθήματα όπως «Πνίξατε τον κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας» ακούστηκαν στο Πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο πλημμυροπαθών στον Παλαμά.


Την χορήγηση έκτακτου βοηθήματος στο ύψος των αναγκών, αποζημίωση όλων των ζημιών στο 100% και την πραγματοποίηση άμεσα όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, ζήτησαν μεταξύ άλλων σήμερα κάτοικοι, εκπρόσωποι σωματείων, ενώσεων και συλλόγων στο πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Παλαμά, μετά την επέλαση των καταστροφικών θεομηνιών Daniel και Elias.

Στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν ότι «ζητάμε να μας δώσουν πίσω τη ζωή μας», μίλησαν για ελλείψεις και σοβαρά προβλήματα που λιμνάζουν τρία χρόνια μετά τον ΙΑΝΟ, ενώ θεώρησαν αναγκαίο την γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών, και τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας. «Τίθεται λοιπόν ανάγκη σήμερα και άμεσα να παρθούν μέτρα απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας καταστροφής», είπαν χαρακτηριστικά, ενώ τονίστηκε δε πώς «δεν χωράει κανένας εφησυχασμός".

Αγρότες, έμποροι, επαγγελματίες, πολίτες της Καρδίτσας που επλήγησαν από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, συγκεντρώθηκαν στον Παλαμά. Κατέθεσαν τα αιτήματά τους για αποζημίωση στο 100% για όλους όσους έχουν πληγεί, για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί και πόσιμο νερό και ρεύμα.

Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν παράλληλα να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καταστήματα, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, κλπ και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια. Στα αιτήματα ήταν μεταξύ άλλων άμεσα συνεργεία με αρμόδιους επιστήμονες των κρατικών υπηρεσιών να διενεργήσουν αυτοψίες με στόχο τον έλεγχο και τη διόρθωση προβλημάτων και αστοχιών σε αναχώματα και φράγματα καθώς και την άμεση βελτίωση της ικανότητας των υπαρχόντων έργων για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από μια πιθανή νέα ισχυρή βροχόπτωση. Επίσης να μαζευτούν τα νεκρά ζώα που αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την υγεία του λαού, αφού έχουν μετατρέψει το δήμο σε μια τεράστια υγειονομική βόμβα.

  • Να επαναλειτουργήσει το Κέντρο Υγείας Παλαμά ώστε να καλύψει τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες της περιοχής.
  • Να μεριμνήσει ο δήμος για τη διαμονή όλων των ανθρώπων που έμειναν άστεγοι λόγω των τεράστιων καταστροφών που υπέστησαν τα σπίτια.
  • Και να μαζευτούν οι τεράστιοι όγκοι της κατεστραμμένης οικοσκευής που βρίσκονται σε όλα τα χωριά.

Ακούστηκαν συνθήματα όπως «Πνίξατε τον κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας»

Το καθολικό αίτημα  του λαού της Καρδίτσας για την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, την ουσιαστική στήριξη των χιλιάδων ανθρώπων που επλήγησαν από τις πρόσφατες φονικές και καταστροφικές πλημμύρες που βύθισαν ολόκληρα χωριά κάτω από τα λασπόνερα, καθώς και την αντιπλημμυρική θωράκιση και συνολική ανασυγκρότηση της περιοχής μας που σε λιγότερο από τρία χρόνια από την επέλαση του Ιανού δέχθηκε ένα ακόμα ισχυρότερο πλήγμα αναδεικνύει το Παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Παλαμά.

Χαιρετισμούς στο συλλαλητήριο απηύθυναν ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά κ. Σωτ. Αντωνίου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παλαμά κ. Ι. Διδάγγελος, η Γενική Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου κ. Δωρ. Γούλα, ο Πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ κ. Απ. Ταξιάρχης, ο Πρόεδος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας κ. Εκτ. Γάζος, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καρδίτσας κ. Αλ. Φυτσιλής και ο Γραμματέας του Σωματείου Εμπορουπαλλήλων Ν. Καρδίτσας και εκπρόσωπος του Στεκιού Πλημμυροπαθών Παλαμά κ. Γ. Παπαδόπουλος που εκ μέρους και των φορέων που εκπροσωπούσαν εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες και την βούληση τους να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου ήταν ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κων. Τζέλλας ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την έντονη παρουσία τους ενώ εξέφρασε και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων των πλημμυρών. Όσον αφορά τα αίτια της καταστροφής ο κ. Τζέλλας αναγνώρισε την ένταση των φαινομένων αλλά αναρωτήθηκε γιατί δεν έγιναν τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία διεκδικούσε η περιοχή μας από το 1994 έργα που υποσχέθηκαν κυβερνώντες, αλλά δεν υλοποιήθηκαν.

Ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κάλεσε τους πολίτες να διεκδικήσουν οργανωμένα με ενότητα και αποφασιστικότητα τα δίκαια αιτήματα που αφορούν την ζωή τους. «Και με τη ζωή μας δεν πρόκειται να δώσουμε το δικαιωμα να παίξει. Πρέπει να αγωνιστούμε αν θέλουμε να παραμείνουμε στον τόπο μας.» τόνισε χαρακτηριστικά ανατύσσοντας στη συνέχεια το διεκδικητικό πλαίσιο του συλλαλητηρίου. “Δεν κάνουμε παζάρια. Πρόκειται για την επόμενη μέρα της ζωής μας.» υπογράμμισε.

Μετά τη λήξη του συλλαλητηρίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Τα αιτήματα του συλλαλητηρίου

Το διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης που αποτελεί απόφαση της σύσκεψης που συγκάλεσαν στις 25/9 στον Παλαμά η ΕΟΑΣΚ, ο Εμπορικός Σύλλογος Παλαμά και ο Αγροτικός Σύλλογος Παλαμά με τη συμμετοχή εκπροσώπων δεκάδων μαζικών φορέων της περιοχής μας προτάσσει τα εξής αιτήματα:

• Να παρθούν άμεσα μέτρα υποδομών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φαγητού, πόσιμου νερού, χημικές τουαλέτες για τους πληγέντες, και να αποκατασταθούν οι υποδομές στο ρεύμα και το νερό.

• Να βρεθούν χώροι υποδοχής με όλες τις απαραίτητες υποδομές για τους συνανθρώπους μας που πλημμύρησαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους και να μοιραστούν κρεβάτια, στρώματα στους πλημμυρισμένους.

• Να καταγραφούν και να απομακρυνθούν άμεσα από την ύπαιθρο να νεκρά ζώα για προστασία της δημόσιας υγείας και να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

• Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καταστήματα, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, κλπ και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια.

• Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη) και ΕΒΕ.

• Την άμεση και πλήρη καταγραφή των ζημιών σε όλες τις επιχειρήσεις που επλήγησαν στην περιοχή. Άμεση καταβολή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης για την επανέναρξη της λειτουργίας τους. Επιδότηση ενοικίου επαγγελματικής στέγης στο 100% για όσο διάστημα δεν λειτουργεί η επιχείρηση.

• Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.

• Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη δεδομένου ότι αυτά παρασύρθηκαν χιλιόμετρα μακριά ή και θάφτηκαν στη λάσπη και είναι αδύνατο να βρεθούν. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.

• Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

• Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ - ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος - τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

• Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας ιδιαίτερα στον Παλαμά που δεν λειτουργεί και στα άλλα που υπολειτουργούν.

• Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.

• Να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για καθαρισμό και αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού, εργαλείων, αυτοκινήτων, αγροεφοδίων, ζωοτροφών, κυψελών και εμπορευμάτων στους πληγέντες.

• Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)