to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:41 | 22.10.2018

Διεθνή

«Στοπ» από τον Τραμπ στη βοήθεια προς Ονδούρα - «Προχωράμε μπροστά» απαντάει τo καραβάνι των μεταναστών

Αφού πέρασαν και δεύτερη νύκτα στο Μεξικό, 7.000 Ονδουριανοί ετοιμάζονται να συνεχίσουν την δύσκολη πορεία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αψηφώντας τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ και των αμερικανικών αρχών.


Προ των αμερικανικών πυλών βρίσκεται το «μεταναστευτικό καραβάνι» από την Ονδούρα. Αψηφώντας τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ, ότι όλα είναι έτοιμα ώστε να ανακοπεί αυτή «η επέλαση», περί τους 3.000 μετανάστες πέρασαν τελικά τη συνοριακή γέφυρα μεταξύ Μεξικού και Γουατεμάλας ελπίζοντας ότι θα αφήσουν μια για πάντα πίσω τους τη βία και τη φτώχεια.

Το Μεξικό δεν κατάφερε να ανακόψει την πορεία όλων αυτών των ανθρώπων παρά τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου ότι θα στείλει στρατό στα σύνορα με το Μεξικό. Πολλοί μετανάστες εισήλθαν παράνομα στο Μεξικό μέσω του ποταμού Σουτσιάτε που χωρίζει τη χώρα από τη Γουατεμάλα. Χιλιάδες ξεκίνησαν και πάλι χθες Κυριακή την πορεία τους προς τις ΗΠΑ από την πόλη Σιουδάδ Ιδάλγο στο νότιο Μεξικό, ενώ χίλιοι ακόμη βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια μεθοριακή γέφυρα αναμένοντας να εισέλθουν νόμιμα στη χώρα. 

 «Κανείς δεν θα μας σταματήσει έπειτα από όσα περάσαμε, όπως το να διασχίσουμε τον ποταμό», λέει ο 21 ετών Ααρόν Χουάρεζ περπατώντας με δυσκολία εξαιτίας των πληγών στα πόδια του. Στο πλάι του, η σύζυγός του συνεχίζει τη διαδρομή με το μωρό τους στην αγκαλιά.  «Προχωράμε μπροστά», δήλωσε ο Χουάν Κάρλος Φλόρες, ένας Ονδουριανός 47 ετών. Το Μεξικό «δεν μας υποδέχθηκε όπως ελπίζαμε, μπορούν να μας στείλουν πίσω στη Ονδούρα, ξέρουμε επίσης ότι υπάρχουν εδώ έμποροι ναρκωτικών που απάγουν και σκοτώνουν τους μετανάστες, αλλά φοβόμαστε ακόμη περισσότερο στη χώρα μας», είπε. «Το θάρρος μας είναι μεγαλύτερο από τις απειλές» του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε η Μπρίτανι,.

Οι μετανάστες έφθασαν χθες το βράδυ στην Ταπατσούλα του Τσιάπας, αφού περπάτησαν επτά ώρες χωρίς διακοπή και καλύπτοντας απόσταση 38 χιλιομέτρων. Εξαντλημένοι, εγκαταστάθηκαν σε ένα πάρκο, όπου έκαναν ουρά για να πάρουν μία τορτίγια και μία κουταλιά μαύρων φασολιών.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι μετανάστες είχαν αντιμετωπίσει την τροπική ζέστη. Στην κουραστική τους πορεία, συνοδεύονταν από τοπικούς αστυνομικούς, ενώ ένα ελικόπτερο πετούσε επάνω από το καραβάνι.

Οι περισσότεροι δεν είχαν μαζί τους ούτε νερό ούτε τρόφιμα. Χειροκρότησαν τους κατοίκους που τους πρόσφεραν προμήθειες και φώναξαν «Μεξικό, Μεξικό» για να τους ευχαριστήσουν.

Κατά την διάρκεια της πορείας, μέλη των αστυνομικών δυνάμεων τους κάλεσαν να επιβιβασθούν σε φορτηγά για να μεταφερθούν σε καταυλισμούς και να ξεκινήσουν τις διαδικασίες της βίζας ή της αίτησης για παροχή ασύλου. Αλλά, οι περισσότεροι αρνήθηκαν , φοβούμενοι παγίδα.

Το καραβάνι επρόκειτο να αναχωρήσει σήμερα με κατεύθυνση την Χουίξτλα, στην πολιτεία Τσιάπας, πριν προσπαθήσει να κατευθυνθεί προς την Τιχουάνα ή το Μεξικάλι, στο βόρειο Μεξικό.

Η πορεία μπορεί να διαρκέσει έναν μήνα, σύμφωνα με τον Ροντρίγκο Αμπέχα, μέλος της οργάνωσης Pueblos sin Fronteras (Λαοί χωρίς Σύνορα), που έχει ήδη συνοδεύσει πολλά παρόμοια καραβάνια.

Η πορεία αυτή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησε εδώ και μία εβδομάδα στο Σαν Πέδρο Σούλα, στο βόρειο τμήμα της Ονδούρας, έπειτα από κάλεσμα πρώην βουλευτή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Το καραβάνι περιλαμβάνει 7.233 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους προτίθενται να συνεχίσουν την πορεία τους προς τον Βορρά» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα να «τους συμπεριφερθούν με σεβασμό και αξιοπρέπεια».

Οι μετανάστες αναζητούν εργασία και μια ασφαλή χώρα καθώς στην Ονδούρα η βία είναι καθημερινή ενώ το 70% του πληθυσμού της χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Επί ποδός ο ΟΗΕ 

Ο Φαρχάν Αζίζ Χακ επισήμανε ότι ο ΔΟΜ και η Ύπατη Αρμοστία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ έχουν κινητοποιηθεί για να προσφέρουν βοήθεια στους μετανάστες.

«Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο γενικός γραμματέας (Αντόνιο Γκουτέρες) μίλησε με ηγέτες σχετικά με την κατάσταση των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική και υπογράμμισε την αναγκαιότητα να συνεργαστούν με τον ΔΟΜ και την UNHCR» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου, χωρίς να διευκρινίσει με ποιους ηγέτες συνομίλησε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Αύριο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Αυτήν την κατάσταση πρέπει να την διαχειριστούμε σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και με απόλυτο σεβασμό των χωρών στον έλεγχο των συνόρων τους» συμπλήρωσε ο Χακ κρίνοντας πως «τα κράτη της περιοχής πρέπει να συνεργαστούν για την επίλυση της κρίσης».

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες ενίσχυσε το προσωπικό της στο νότιο Μεξικό, αναπτύσσοντας 32 αξιωματούχους της στα νότια σύνορα, επισήμανε ο ίδιος. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες ασύλου, την παροχή νομικών συμβουλών και ανθρωπιστικής βοήθειας θα παρασχεθούν στους μετανάστες.

Και δεύτερο καραβάνι

Ενα δεύτερο καραβάνι ξεκίνησε χθες την πορεία μέσω της Γουατεμάλας προς τα μεξικανικά σύνορα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Μεξικού, ανάμεσα στην Παρασκευή και την Κυριακή κατατέθηκαν 1.028 αιτήσεις ασύλου. Στο συνοριακό φυλάκιο, περί τους χίλιους μετανάστες περίμεναν χθες για να τους επιτραπεί να εισέλθουν νομίμως στο Μεξικό, σύμφωνα με το AFP.

Κόψιμο της οικονομικής βοήθειας από τον Τραμπ

«Δυστυχώς, φαίνεται ότι η αστυνομία και ο στρατός του Μεξικό δεν είναι σε θέση να σταματήσουν «το καραβάνι» που κατευθύνεται προς τα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εχω ειδοποιήσει την περιπολία στα σύνορα και τον στρατό ότι πρόκειται για ζήτημα εθνικής έκτακτης ανάγκης». 

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν «την περικοπή ή την ουσιαστική μείωση» της βοήθειας προς τα κράτη της Κεντρικής Αμερικής (Γουατεμάλα, Ονδούρα και Σαλβαδόρ), εκφράζοντας την απογοήτευσή του επειδή οι χώρες αυτές δεν στάθηκαν ικανές «να εμποδίσουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να εισέλθουν παρανόμως στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Θα αρχίσουμε να κόβουμε ή να μειώνουμε σημαντικά την τεράστια διεθνή βοήθεια που τους χορηγούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)