to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:19 | 01.09.2023

Κοινωνία

Καψόνια από την ΕΛ.ΑΣ. στους προσαχθέντες: Τι καταγγέλλει υποψήφιος διδάκτορας για την εισβολή στο Μετσόβιο

Την ίδια ώρα που η ΕΛ.ΑΣ συντηρεί το αφήγημα της επίθεσης των «γνωστών - αγνώστων» με μάρμαρα σε βάρος αστυνομικών, καταγγελίες διηγούνται μία εντελώς διαφορετική ιστορία. Οι προσαχθέντες αντιμετωπίστηκαν με καψόνια, όπως στέρηση νερού και φαγητού.


«Είμαι υπ. διδάκτορας στο Μετσόβιο και χθες η ΕΛ.ΑΣ με προσήγαγε τυχαία την ώρα του διαλείμματός μου» – Καταγγελία για αναίτιες επιθέσεις και καψόνια

Όλο και περισσότερες μαρτυρίες αναφέρουν ότι η χθεσινή αστυνομική έφοδος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κατέληξε, πέρα από τον σοβαρό τραυματισμό φοιτήτριας στο κεφάλι, και σε μπαράζ αναίτιων προσαγωγών. Το αφήγημα της ΕΛ.ΑΣ, το οποίο αναφέρει ότι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΡΑΣΗ και ΜΑΤ προχώρησαν σε προσαγωγές υπόπτων οι οποίοι εμπλέκονταν σε επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών με μάρμαρα έρχεται να το καταρρίψει άλλη μία καταγγελία. 

Σύμφωνα με καταγγελία υποψηφίου διδάκτορα ο οποίος ήταν ανάμεσα στους 23 που προσάχθηκαν στη ΓΑΔΑ, που δημοσιεύει το The Press Project, οι προσαγωγές φοιτητών και εργαζομένων του Πανεπιστημίου ήταν στον σωρό, ενώ οι προσαχθέντες αντιμετωπίστηκαν με καψόνια, όπως στέρηση νερού και φαγητού.

«Έκανα το διάλειμμά μου από τη δουλειά μου μαζί με έναν φίλο και ξαφνικά εμφανίστηκαν μηχανάκια της ομάδας ΔΡΑΣΗ και μας κύκλωσαν. Μάζεψαν 10 τυχαία άτομα από το κυλικείο, μας ζήτησαν να τους ακολουθήσουμε χωρίς να γνωρίζουμε γιατί, μας στοίχισαν, μας έβαλαν στην καυτή άσφαλτο με ανοιχτά τα πόδια ο ένας μπροστά στον άλλο. Στη ΓΑΔΑ μας έδωσαν λίγο νερό. Το δεύτερο μπουκαλάκι μας ζήτησαν να το πληρώσουμε. Δεν μας έδωσαν καν φαγητό», περιγράφει.

Όπως διηγείται λίγο παρακάτω, οι αστυνομικοί κύκλωσαν το σημείο ενώ άρχισαν να κυνηγούν κόσμο που μπήκε στο κτίριο της Σχολής: «Ζήτησαν σε όλους εμάς, σε εμένα με τον φίλο μου, στο ζευγάρι και στην παρέα των 4 ατόμων να τους ακολουθήσουμε. Ζητήσαμε τον λόγο, τους είπαμε ότι εμείς δουλεύουμε στο Μετσόβιο, ότι τα παιδιά έδιναν μάθημα. Τους εξήγησα ότι μου ζητούν να φύγω από τη δουλειά μου. Μου έλεγαν ότι θα “το συζητήσουμε και θα το λύσουμε”, “θα τα πεις στον υπεύθυνο” και άλλα τέτοια. Ένας αστυνομικός μου είπε “κι εγώ τη δουλειά μου κάνω εδώ”».

«Μας ανάγκασαν να καθίσουμε στοιχισμένοι στην καυτή άσφαλτο, δεν μας έδιναν νερό και εν τέλει μας προσήγαγαν»

Ο υποψήφιος διδάκτορας του ΕΜΠ καταγγέλει ότι οι αστυνομικοί στη συνέχεια δεν κράτησαν την υπόσχεσή τους. Αντί να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για φοιτητές και εργαζόμενους του Πολυτεχνείου και να αφεθούν ελεύθεροι για να επιστρέψουν στις δουλειές τους ακολούθησε μία σειρά από καψόνια. Η κατάληξη ήταν η μεταφορά των 10 και 13 επιπλέον φοιτητών που βρίσκονταν σε άλλα σημεία του περικυκλωμένου από τον αστυνομικό κλοιό ΕΜΠ στη ΓΑΔΑ.

Πάνδημη καταδίκη - Παρέμβαση των εργαζομένων του Πανεπιστημίου

Πάντως από την Πέμπτη το βράδυ, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού κατήγγειλε την επίθεση της αστυνομίας και ζήτησε μετ επιτάσεως την απελευθέρωση των προσαχθέντων φοιτητών.

Ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του ανέφερε:

«Σήμερα 31 Αυγούστου η ΕΛΑΣ, με δυνάμεις ΜΑΤ και ΔΡΑΣΗ εισέβαλε στο ΕΜΠ, επικαλούμενοι «αστυνομική επιχείρηση», προχώρησαν σε αναίτιες προσαγωγές φοιτητών σε ανοιχτούς χώρους, σε κυλικεία, ακόμα και στις εισόδους των σχολών που φοιτητές τελείωναν μαθήματα της εξεταστικής τους, τη στιγμή μάλιστα που το Πολυτεχνείο έχει ανοίξει και είναι γεμάτο από κόσμο.

Από την επίθεση τραυματίστηκε φοιτήτρια που πήγαινε στη σχολή της για να δώσει μάθημα. Την παρέσυρε μηχανή της ομάδας ΔΕΛΤΑ με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι.

Πολλά από τα άτομα που έχουν προσαχθεί είναι φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες που έτυχε να βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο.

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ζητά να αφεθούν τώρα ελεύθεροι οι φοιτητές μας που προσήχθησαν αναίτια.

Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση στους φοιτητές που βρίσκονται στους χώρους ΕΜΠ. Η κυβέρνηση επιλέγει να στήσει σκηνικό για την επαναφορά της πανεπιστημιακής αστυνομίας που οι εργαζόμενοι μαζί με τους φοιτητές την έδιωξαν με τους αγώνες τους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)