to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:20 | 02.10.2023

Οικονομία

«Καμπανάκι» των Financial Times: Η καταστροφή στη Θεσσαλία θα οδηγήσει σε ελλείψεις στην αγορά φέτας

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στο γάλα- Οι παραγωγοί φέτας θα προτιμήσουν να εξάγουν τα προϊόντα - Λόγω της ακρίβειας η φέτα δεν έχει πια την ίδια ζήτηση


Ρεπορτάζ για τις επιπτώσεις των πλημμυρών στη Θεσσαλία δημοσιεύει η εφημερίδα Financial Times, η οποία σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εξαγώγιμα προϊόντα της, η φέτα, θα πληγεί σημαντικά.

Όπως επισημαίνει, περίπου το 40% μαλακών τυριών της χώρας παρασκευάζονται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα που παράγεται στην κεντρική περιοχή της Θεσσαλίας και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχασαν περίπου 80.000 κατσίκες και πρόβατα στην καταστροφή. Αλλά και αυτά που διασώθηκαν, θα είναι πολύ δύσκολο να συντηρηθούν, καθώς ακόμη δεν έχει υποχωρήσει παντού το νερό ενώ οι ζωοτροφές έχουν μεγάλες ελλείψεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γάλακτος, Χρήστο Αποστολόπουλο, «το μεγαλύτερο πλήγμα είναι ότι πολλοί κτηνοτρόφοι της περιοχής λένε ότι μετά την πλημμύρα δεν θέλουν να επιστρέψουν στο επάγγελμά τους». Επιπλέον, οι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία από τη φυσική καταστροφή θα είναι μακροχρόνιες και θα πλήξουν κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις.

Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι η Ελλάδα παράγει περίπου 140.000 τόνους φέτας ετησίως, εξάγοντας περίπου το 65% της παραγωγής και σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο το δίλημμα των παραγωγών θα είναι «πού θα στείλουν τα προϊόντα τους» και πως οι ελλείψεις θα είναι εμφανείς στην Ελλάδα.

Και όλα αυτά ενώ οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων, λόγω πληθωρισμού έχουν ήδη αυξηθεί κατά 40% τα τελευταία δύο χρόνια. Συνεπώς, μετά και τη φυσική καταστροφή, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πού θα φτάσει η τιμή ενός προϊόντος που υπάρχει σε κάθε ελληνικό τραπέζι.

Ένας παραγωγός φέτας, ο Νικόλαος Μπίτζιος, δήλωσε ότι οι τιμές του τυριού θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ακόμη περισσότερο αν αυξηθεί το κόστος των ζωοτροφών. «Είναι μια δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί, καθώς οι καλλιέργειες και τα εργοστάσια με ζωοτροφές έχουν πλημμυρίσει», είπε.

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στο κλίμα απογοήτευσης που επικρατεί στους πολίτες των περιοχών που επλήγησαν που φαίνεται να μην περιμένουν και πολλά από τις υποσχέσεις για βοήθεια που έχουν ακούσει και να μην εμπιστεύονται την κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση.

Όπως σημειώνει η Ελλάδα διέθεσε 200 εκατ. ευρώ στην περιφέρεια για ανασυγκρότηση και αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, όταν χτυπήθηκε από τον Ιανό το 2020.

«Κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει- ποιος φταίει για αυτή την καταστροφή και τι συνέβη με τα κονδύλια που δόθηκαν πριν από μερικά χρόνια και υποτίθεται ότι θα μας προστάτευαν από μελλοντικές καταιγίδες;» διερωτάται ο Βασίλης Πατσιαλής, παραγωγός σιταριού και βαμβακιού στην π Καρδίτσα.

Αυτό το αίσθημα ότι οι πολίτες «νιώθουν αβοήθητοι» κυριαρχεί σε όλη την περιοχή σχολιάζουν οι Financial Times.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)