to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:57 | 16.06.2021

Πολιτική

Καμπανάκι Παπαδημούλη σε Κομισιόν για τις εντεινόμενες ανισότητες - Στα κράτη μέλη έριξε το μπαλάκι ο επίτροπος Χαν

«Ελπίζω ο προγραμματισμός των κρατών μελών να αντιμετωπίσει το θέμα των ανισοτήτων», απάντησε ο επίτροπος Γ. Χαν στην αναφορά του αντιπροέδρου του ΕΚ για τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η Eurostat και δείχνουν αύξηση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού.


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου (BUDG), στη συζήτηση με θέμα: «Παρουσίαση του σχεδίου προϋπολογισμού της Επιτροπής για το 2022 από τον Johannes Hahn, Επίτροπο αρμόδιο για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους».

Ως Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (Τhe Left) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG), ο Δημήτρης Παπαδημούλης, είπε τα εξής:

«Σας ευχαριστώ κε Πρόεδρε.

Κε Χαν, θα μελετήσουμε την πρόταση της Κομισιόν που μόλις πήραμε. Αν δείτε όμως, τα στοιχεία της Eurostat, φανερώνουν αύξηση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού. Κι αν δείτε και το Ευρωβαρόμετρο, αυτό δείχνει ότι οι πολίτες ζητούν όχι μόνο από τα κράτη μέλη αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση -δηλαδή και από την Κομισιόν και το Συμβούλιο- περισσότερες δράσεις μέσω του Προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης για την μείωση των ανισοτήτων. Σας ρωτώ λοιπόν: Σκέφτεστε να κάνετε περισσότερα και να διαθέσετε περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων;

Σύμφωνα πάντα με το Ευρωβαρόμετρο, η πλειοψηφία των πολιτών ζητά η ΕΕ και όχι μόνο τα κράτη μέλη να κάνουν περισσότερα για τη στήριξη της απασχόλησης και ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών. Έχετε σκοπό στην πρότασή σας να ξαναδείτε το θέμα των κονδυλίων που διαθέτετε εκεί;

Με βάση και την εμπειρία των δραστικών περικοπών στα θέματα της υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο που σας επιφύλαξε πέρυσι το Συμβούλιο, είστε διατεθειμένοι να κινηθείτε προς αυτό που ζητά το Κοινοβούλιο, δηλαδή περισσότερα κονδύλια για την ενίσχυση της υγείας;

Τέλος, μπορείτε να κάνετε κάτι παραπάνω για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, με δεδομένο ότι σημαντικά κοινοτικά κονδύλια δεν πηγαίνουν στους πολίτες αλλά σε κυκλώματα επιτήδειων που χρησιμοποιούν μηχανισμούς διαφθοράς, συχνά σε επαφή με την πολιτική εξουσία;»

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Γ. Χαν απάντησε, ως εξής:

«Ακριβώς περί αυτού πρόκειται η συνοχή. Προκειμένου να καλυφθεί το χάσμα ανάμεσα στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές και τις περισσότερο ανεπτυγμένες περιοχές. Είναι σύνηθες μετά από μια κρίση το χάσμα αυτό να μεγαλώνει - η διαφορά να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Κάποιες περιφέρειες τα καταφέρνουν καλύτερα σε μια κρίση, ενώ άλλες λιγότερο. Πάντα υπάρχει μια δυσκολία, το είδαμε αυτό και πριν από δέκα χρόνια. Και γι’ αυτό έχουμε και την συνοχή. Κι ελπίζω ο προγραμματισμός των κρατών μελών να το αντιμετωπίσει αυτό το θέμα. Πολλές φορές μέσα στην ίδια χώρα, υπάρχουν περιφέρειες που τα καταφέρνουν καλύτερα και περιφέρειες που τα καταφέρνουν χειρότερα. Για να μειωθούν οι διαφορές μεταξύ αστικών περιοχών και υπαίθρου, υπάρχει η συνοχή. Επιπλέον, έχουμε και το Next Generation EU που θα βοηθήσει επίσης.

Μπαίνουμε στον δεύτερο χρόνο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Ξεκινήσαμε και είναι πολύ νωρίς να κάνουμε αλλαγές. Συνήθως στα μέσα της διαδρομής κάνουμε μία επανεξέταση. Και τότε θα δούμε, εάν χρειάζονται κάποιες διορθώσεις.

Πάντως, έχουμε ενισχύσει τις διαδικασίες ελέγχου με την ευρωπαϊκή εισαγγελία για να αντιμετωπιστεί και το θέμα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Νομίζω ότι έχουμε ένα ολόκληρο πακέτο που μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα αυτά. Και το θέμα της φοροδιαφυγής αντιμετωπίζεται επίσης. Μπορεί να χρειαστούν και άλλα μέτρα. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάντως, να είστε σίγουρος ότι φροντίζουμε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ. Θέλουμε τα χρήματα που δημιουργούνται στην Ευρώπη να μένουν μέσα στην Ευρώπη και όχι να μεταφέρονται αλλού».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)