to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:58 | 16.12.2021

Πολιτική

Καμία μεταμέλεια για το έγκλημα με τις ΜΕΘ και τα ωμά ψεύδη στη Βουλή

Την ώρα που η κοινωνία βοά, o υπουργός Υγείας έκανε «γαργάρα» τα ψέματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις αποκαλύψεις των Τσιόδρα - Λύτρα


Mε τη γίδα στην πλάτη πιάστηκε η κυβέρνηση με το θέμα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ και την άρνησή της να ενισχύσει πραγματικά το ΕΣΥ, μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα, η οποία εκθέτει απολύτως τον ίδιο τον πρωθυπουργό προσωπικά. Και τον εκθέτει διότι βέβαια ήταν ο ίδιος που έλεγε κατηγορηματικά, την 1η Δεκεμβρίου στη Βουλή, πως δεν έχει «ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνητότητα» στους ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ «σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις ΜΕΘ», και μάλιστα προκαλούσε την αντιπολίτευση εάν έχει τέτοια στοιχεία να τα καταθέσει. Ελα όμως που τα στοιχεία αυτά για την αυξημένη θνητότητα κατά 87% στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, τα είχε η ίδια η κυβέρνηση, ήδη από τα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου, και μάλιστα στο «ανώτατο επίπεδο», όπως αποκάλυψε ο κ. Λύτρας, δηλαδή στο επίπεδο του μεγάρου Μαξίμου.

Με άλλα λόγια το Μαξίμου είχε τα στοιχεία αυτά πολύ καιρό πριν από τις παραπάνω δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή. Τα είχε δηλαδή και όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (2.12.2021) -στην ίδια γραμμή με τον πρωθυπουργό- έλεγε, για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ότι «δεν υπάρχουν σε γνώση μας στοιχεία επιστημονικώς αποδεδειγμένα, που να δικαιολογούν κάποια διαφορά στις στατιστικές πιθανότητες για τραγική κατάληξη». Τα είχε και όταν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης επικαλούνταν προσωπική του επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο οποίος τον είχε διαβεβαιώσει αναφορικά με τους διασωληνωμένους εντός και εκτός ΜΕΘ ότι «αυτό το παρακολουθούν και το μετράνε και δεν βλέπουν διαφοροποίηση». Πολύ χαρακτηριστική βέβαια και άκρως αποκαλυπτική είναι η ανάρτηση του κ. Λύτρα ότι «το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης κ ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα».

Ακόμη και οι εκατοντάδες νέες ΜΕΘ που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ότι έφτιαξε, δεν είναι ικανές να σταματήσουν τη θανατηφόρο επέλαση του κορονοϊού. Με βάση τα στοιχεία της μελέτης οι 6 στους 10 που εισέρχονται σε ΜΕΘ πεθαίνουν.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα πάνω από 11.000 έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ κι έχει επιβιώσει μόνο ο 1 στους 3 ασθενείς. Φαίνεται ξεκάθαρα λοιπόν ότι θα έπρεπε με συντονισμένα μέτρα να αποτραπεί η νόσηση και νοσηλεία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας ώστε να αποφευχθούν εκατοντάδες νέοι θάνατοι.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μισόλογα Μαξίμου για την έκθεση Τσιόδρα - Λύτρα που αποκάλυψε τα ψέματα Μητσοτάκη στη Βουλή

Αμετανόητοι (και φίλοι των κλινικαρχών)

Κατώτερος των περιστάσεων εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος, με φόντο την αποκάλυψη των ψεμάτων του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, εμφανίστηκε την Τετάρτη το απόγευμα στην 7η Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Νέων Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) για να μιλήσει για την ανάγκη επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Ο υπουργός Υγείας το απόγευμα της Τετάρτης - και ενώ οι αποκαλύψεις για αύξηση κατά 87% της θνητότητας εξαιτίας των νοσηλειών ασθενών με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ είχαν προκαλέσει ανατριχίλα στους πολίτες -, βγήκε να πει ότι πρέπει να δώσουμε ώθηση στο σκέλος που έχει να κάνει με τις επενδύσεις στον τομέα της υγείας και ακόμα ότι από τα διδάγματα της πανδημίας είναι να υπάρχει δίπλα στο δημόσιο σύστημα υγείας ένας ισχυρός ιδιωτικός τομέας για να υπάρξει καλύτερη παρεχόμενη υπηρεσία υγείας στον ασθενή.

Ο Θάνος Πλεύρης εν ολίγοις, αυτό που έχει καταλάβει τα τελευταία δυο χρόνια της πανδημίας είναι ότι χρειάζονται επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα της υγείας και όχι ενίσχυση στο ΕΣΥ παρόλο που από τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα αυτό προκύπτει σαφώς και με τραγικό τρόπο λόγω των θανάτων χιλιάδων ασθενών με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ.

Ζητάει επιμόνως απαντήσεις η αξιωματική αντιπολίτευση

Για «έγκλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη» έκανε εκ νέου λόγο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης 16/12 στο«Κόκκινο 105.5 FM», με αφορμή την αποκάλυψη της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα.

«Θυμόμαστε όλοι πριν λίγες μέρες τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, να απαντά στον Αλέξη Τσίπρα με πολύ επιθετικό ύφος, ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ένδειξη πως υπάρχει μεγαλύτερη θνητότητα σε όσους ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε σχέση με αυτούς που είναι σε ΜΕΘ», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Μέχρι τότε ξέραμε ότι το ακριβώς αντίθετο έλεγαν όσοι άνθρωποι ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης, όπως ο κ. Καπραβέλος, ο οποίος ξεκάθαρα είπε ότιένας ασθενής που διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ δεν έχει καμία πιθανότητα σωτηρίας», επισήμανε.

«Από προχθές όμως ξέρουμε κάτι τελείως διαφορετικό: ήδη από τον περασμένο Μάιο ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να είχε στα χέρια του επιστημονική μελέτη των κυρίων Τσιόδρα και Λύτρα, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η θνητότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ είναι στο 87%», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Πρόσθεσε δε ότι «ένα από τα πιο κρίσιμα συμπεράσματα της μελέτης, είναι ότι το 38,5% από το σύνολο των απωλειών που τέθηκαν προς μελέτη, είναι άνθρωποι που θα μπορούσαν να ζουν εάν η κατάσταση στο ΕΣΥ ήταν καλύτερη, εάν δεν είχαμε την πίεση και τις ελλείψεις που ζούμε όλο το τελευταίο διάστημα στο σύστημα υγείας».

Λύτρας: Χρειάζεται ενίσχυση του ΕΣΥ

Στ μεταξύ, διευκρινίσεις για τη μελέτη που διεξήγαγε από κοινού με τον Σωτήρη Τσιόδρα και εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον Κυριάκο Μητσοτάκη έδωσε το βράδυ της Τετάρτης ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση. «Οι αντοχές του ΕΣΥ στην περίοδο που εξετάσαμε είναι χαμηλές και θα πρέπει να ενισχυθούν. Όλα τα ευρήματα συγκλίνουν στο ότι χρειάζεται ενίσχυση το ΕΣΥ».

Ερωτηθείς για ποιο λόγο η μελέτη δημοσιεύτηκε τώρα και όχι τον Μάιο, απάντησε: «Τη μελέτη την κάναμε το Μάιο, την στείλαμε τότε προς δημοσίευση. Είναι το λεγόμενο peer review που παίρνει αρκετούς μήνες, Έφτασε να δημοσιευτεί τώρα. Τα ευρήματα δεν τα κρατήσαμε για τον εαυτό μας, ενημερώσαμε αυτούς που έπρεπε να τα ξέρουν. Δεν κρύψαμε κάτι, κοινοποιήσαμε άμεσα σε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)