to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:45 | 23.07.2012

left.gr

Πολιτισμός

Καλοκαιρινές αναγνώσεις 2012

Η σκοτεινή κρίση-όσο κι αν θα το ήθελε- δε μπορεί να σταματήσει το αξιοζήλευτο ελληνικό καλοκαίρι. Έτσι και φέτος, όπως κάθε χρονιά, εσείς βάζετε το καφεδάκι και την ξαπλώστρα και εμείς σας δωρίζουμε το βιβλίο για την παραλία.


Φέτος αποφασίσαμε να εντρυφήσουμε σε συναρπαστικές αστυνομικές ιστορίες. Το ελculture.gr, σε συνεργασία με τους εκδοτικούς οίκους Καστανιώτη, Κέδρος, Πατάκη και Ψυχογιός, ξεδιάλεξε τα αστυνομικά βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν και σας τα παρουσιάζουμε:


1. Εύα Ζόλι-Ζυντίντ Περινιόν, Τι είδε η Λίρα Καζάν 
Μια ρωσίδα δημοσιογράφος, η Λίρα Καζάν που είναι και η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, σε μια κακή στιγμή της,  βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, και γίνεται μάρτυρας μιας σειράς δολοφονιών. Προφανώς είχε και καλύτερες μέρες. Δε βάζει όμως μυαλό και συνεχίσει "το ψάξιμο",  ανακαλύπτοντας ένα παρακρατικό επικίνδυνο κύκλωμα. Η κατάληξη είναι φυσικά να την κυνηγούν όλοι και από παντού. Το βιβλίο είναι ένα θρίλερ με κοινωνικές και οικολογικές προεκτάσεις. Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όσους τους αρέσει η καταιγιστική δράση και το πολύ κυνηγητό!



2. Π. Ντ. Τζέιμς, Μια άψογη δολοφονία 
Η 92χρονη γυναίκα συγγραφέας Π.Ντ Τζέιμς, η οποία δούλευε για χρόνια στο εγκληματολογικό της Βρετανικής αστυνομίας, έχει το know how. Κι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια σειρά δολοφονιών. Ο ντεντέκτιβ που καλείται να λύσει το μυστήριο δέχεται απειλές ακόμα και για τη ζωή του, ενώ παράλληλα όλη η δράση διαδραματίζεται στο οίκημα μαθητευόμενων νοσοκόμων στο Νάιτινγκέιλ, γεγονός που κάνει ακόμα πιο κλειστοφοβική την πλοκή.  Μέχρι τις τελευταίες σελίδες δε γνωρίζουμε ποιος είναι ο serial killer μας. Και μετά σου λένε πως οι γυναίκες δε μπορούν να γράψουν καλό αστυνομικό μυθιστόρημα.



3. Τζον Λε Καρέ, Η ώρα των κατασκόπων 
Ο πασίγνωστος και πολυδιαβασμένος Λε Καρέ σε αυτό το αστυνομικό που γράφτηκε το 1965 μας αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι οι καλές ιστορίες είναι αξεπέραστες. Αντλώντας και πάλι έμπνευση από τις ιστορίες που έζησε όσο δούλευε για τις Βρετανικές Μυστικές υπηρεσίες, στήνει μια σφιχτή πλοκή γύρω από τις τεταμένες σχέσεις Σοβιετικών και Άγγλων. Ένα χαμένο φιλμ, ένας φόνος και η επαναφορά στο καθήκον ενός παλιού πράκτορα συνθέτουν τα στοιχεία ενός κλασικού κατασκοπικού θρίλερ.



4. Ντένις Λεχέιν, Ένα μίλι δρόμος στο σεληνόφωτος
Έχει γράψει 9 μυθιστορήματα, ανάμεσα σε αυτά τα Shutter island, Mystic river, τα οποία έχουν γίνει γνωστές κινηματογραφικές ταινίες. Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη Βιέννη, η αμεσότητα στο λόγο και η γρήγορη δράση σίγουρα εγγυώνται ότι δε θα βαρεθείς όταν το διαβάζεις. Η πλοκή περιπλέκεται γύρω από τη διπλή εξαφάνιση μιας κοπέλας: Μια όταν ήταν 4, την οποία βρέθηκε και επέστρεψε στην οικογένειά της, και μια ξανά μετά από 12 χρόνια. Όμως αυτή τη φορά τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο εύκολα, καθώς η ρώσικη μαφία έχει άλλα σχέδια για την κατάληξη της ιστορίας...Πρόκειται για μια κλασική ιστορία ακεραιότητας και εκδίκησης. Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς σε ένα βιβλίο;



5. Κυριάκος Μαργαρίτης, Στον ίσκιο των σκοτωμένων κοριτσιών
Από έλληνα συγγραφέα, νεαρό σε ηλικία αλλά πολυγραφότατο, πραγματεύεται την υπόθεση δολοφονιών κατά συρροή νεαρών κοριτσιών που καλούνται να επιλύσουν μια αστυνομικός και ένας καταθλιπτικός πλην ευφυής καθηγητής πανεπιστημίου. Οι φαινομενικά ασύμβατοι δρόμοι τους διασταυρώνονται από ένα μοιραίο περιστατικό θανάτου. Διαδραματίζεται στη σημερινή Αθήνα της μοναξιάς και της κρίσης. Για όσους αγαπούν τα αστυνομικά με ένα λογοτεχνικό υπόβαθρο (βρίθει αναφορών το βιβλίο, για παράδειγμα ο συμβολισμός της Φόνισσας του Παπαδιαμάντη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υπόθεση).



6. Γιώργος Πολυράκης, Ασυνήθιστη πρόταση 
Το βιβλίο είναι αστυνομικό, αλλά δεν έχει να κάνει με κάποιο βίαιο έγκλημα, όσο με μια περίεργη συμφωνία που προτείνει ένας πλούσιος και ισχυρός άνδρας σε ένα νέο ο οποίος βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Ο νεαρός δέχεται τη περίεργη πρόταση και μπλέκει σε ένα παράξενο τρίγωνο, καταλήγοντας να ερωτευτεί τη γυναίκα του πρώτου και η ιστορία συνεχίζει να παίρνει διαρκείς ανατροπές με ένα απροσδόκητο τέλος. Διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη του τώρα, της ανεργίας αλλά και της γοητείας αυτής της πόλης που γίνεται φανερή μέσα από τις περιγραφές του βιβλίου. Διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα, ιδανικό για παραλία. 




7. Αχμέτ Ουμίτ, Μνήμες της Κωνσταντινούπολης 
Ένα μυθιστόρημα-ποταμός που ξυπνάει μνήμες για την αγαπημένη μας Κωνσταντινούπολη, ταξιδεύοντας μας στο ιστορικό παρελθόν της με αφορμή μια σειρά περίεργων δολοφονιών: Επτά θύµατα, επτά µονάρχες, επτά νοµίσµατα, επτά αρχαία σηµεία της Πόλης. Για όσους αγαπούν τα μυστήρια, είναι καλοί στην ιστορία και αντιστέκονται στα τούρκικα σίριαλ.



8. Tομ Ρομπ Σμιθ, Ο μυστικός λόγος
Μετά το Παιδί 44 έρχεται Ο μυστικός λόγος, δεύτερο μέρος της τριλογίας με τον ίδιο ήρωα που διαβάζεται και αυτόνομα. Σοβιετική Ένωση, 1956. Ο θάνατος του Στάλιν αφήνει μια κοινωνία όπου οι αστυνομικοί είναι εγκληματίες και οι εγκληματίες αθώοι. Ένας πρώην αξιωματικός του καθεστώτος περνάει δύσκολες στιγμές καθώς αποφάσισε να υιοθετήσει τα δύο κορίτσια των οποίων τους γονείς σκότωσε. Σα να μην έφτανε το οικογενειακό δράμα, ένας μυστικός εκδικητής από το παρελθόν τον καταδιώκει. Για τους λάτρεις της γεωγραφίας, εφόσον η δράση ξεκινά από τα βάθη της Σιβηρίας και φτάνει μέχρι την Ουγγαρία και της σοβιετικής ιστορίας!

Της Πέννυς Ζαμπούκα

αναδημοσίευση από ελculture.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)