to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:03 | 04.08.2015

Διεθνή

Καλιφόρνια: Συνεχίζουν να μαίνονται οι πυρκαγιές - Εκκενώθηκαν χιλιάδες σπίτια

Περίπου 10 χιλιάδες πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν άνιση μάχη με περίπου 20 πύρινα μέτωπα που μαίνονται στην Καλιφόρνια, η οποία πλήττεται από τη χειρότερη ξηρασία στην ιστορία της, και οι οποίες έχουν προκάλεσει τον θάνατο ενός πυροσβέστη και την καταστροφή 24 σπιτιών, ενώ στους 13.000 υπολογίζονται οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.


Τρίτη 4/8

Το μεγαλύτερο μέτωπο, η φωτιά που ονομάστηκε «Rocky Fire», παραμένει στην κομητεία του Λέικ, βόρεια του Σαν Φρανσίσκο. Η φωτιά όχι μόνο μαίνεται ανεξέλεγκτη, αλλά τις τελευταίες ημέρες το πύρινο μέτωπο τριπλασιάστηκε και οι πυροσβέστες έκαναν λόγο για «άνευ προηγουμένου» φαινόμενο.

«Είναι φοβερό το πώς εξαπλώθηκε. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» δηλώνουν στους ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης οι πυροσβέστες, που προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τις 6.000 κατοικίες της περιοχής. 

Τεράστιες εκτάσεις έχουν γίνει στάχτη. Οι εκτιμήσεις, χωρίς να μπορεί να γίνει ακόμα επίσημος απολογισμός, μιλούν για 145 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης. 

Η πολιτεία της Καλιφόρνια αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία στην ιστορία της. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας, αλλά και τους κεραυνούς που έπεσαν πριν λίγες ημέρες, είχαν ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα δεκάδων πυρκαγιών. 

Λόγω των ισχυρών ανέμων, οι φωτιές εξαπλώθηκαν και οι πυροσβέστες δίνουν τεράστια μάχη για να καταφέρουν να ελέγξουν την κατάσταση.

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Δευτέρα 3/8

Ο οργανισμός πρόληψης των πυρκαγιών ανακοίνωσε ότι οι χιλιάδες κεραυνοί που έχουν πέσει από την Πέμπτη έχουν προκαλέσει εκατοντάδες μικρές πυρκαγιές, ενώ για σήμερα υπάρχει πρόβλεψη για νέες καταιγίδες στις ορεινές περιοχές, με πολλούς κεραυνούς και χαμηλή βροχόπτωση.

8.500 πυροσβέστες, από την Καλιφόρνια, τη Νεβάδα και το Κολοράντο, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν 20 τεράστιες πυρκαγιές. Η μεγαλύτερη από αυτές, στην κομητεία του Λέικ, που ονομάσθηκε «Rocky Fire» και έχει κατακάψει έκταση 190 τετραγωνικών χιλιομέτρων από την Τετάρτη, δεν έχει περιορισθεί παρά κατά 5%. Η επέκτασή της χαρακτηρίζεται «εκρηκτική», αφού κατέστρεψε έκταση 80 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσα σε πέντε ώρες, παρά την απουσία ανέμων, εξαιτίας της ξηρασίας και της θερμοκρασίας που υπερέβαινε τους 38 βαθμούς Κελσίου. 12 χιλιάδες άνθρωποι στην κομητεία του Λέικ εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, 5.000 κατοικίες απειλούνται, 24 από αυτές καταστράφηκαν.

Η πυρκαγιά «Fork Complex», που περιλαμβάνει πολλές εστίες που προκλήθηκαν από κεραυνούς, έχει καταστρέψει έκταση 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Συνολικά, έκταση 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει καταστραφεί από τις 21 πυρκαγιέςμ σύμφωνα με εκτιμήσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)