to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:14 | 15.06.2023

Κοινωνία

Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου - «Έκαναν τη Μεσόγειο υγρό νεκροταφείο, δε θα συνηθίσουμε ποτέ μας το σφαγείο»

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην πλατεία Γεωργίου, στην Καρδίτσα στην κεντρική πλατεία και στην Καλαμάτα στο συντριβάνι, στο φανάρι Αριστομένους από αντιρατσιστικές οργανώσεις, σωματεία και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς - Αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας καθώς τα ΜΑΤ πέταξαν χημικά και κρότου λάμψης στην πορεία διαμαρτυρίας


Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται τώρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στο πολύνεκρο έγκλημα που συντελέστηκε στην Πύλο από αντιρατσιστικές οργανώσεις, σωματεία και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς σε πολλές πόλεις της χώρας. Σε εξέλιξη βρίσκονται και συγκεντρώσεις στην Πάτρα, στην πλατεία Γεωργίου, στην Καρδίτσα στην κεντρική πλατεία και στην Καλαμάτα στο συντριβάνι, στο φανάρι Αριστομένους.

Αθήνα

Σε εξέλιξη βρίσκονται δυο συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας ως διαμαρτυρία για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Στο Σύνταγμα καλούν συνδικάτα της Αττικής, ενώ στα Προπύλαια στην Ακαδημίας συγκεντρώνονται αντιρατσιστικές οργανώσεις και αριστερές παρατάξεις με την πρόθεση να ακολουθήσει πορεία έως το Σύνταγμα. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι αναμένεται να κάνουν πορεία προς τη Βουλή.Έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Αμαλίας μπροστά στη Βουλή και στην οδό Πανεπιστημίου από το ύψος της Ομήρου.

Από τα μεγάφωνα οι διοργανωτές αναφέρονται «στο δικαίωμα στο άσυλο και την αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής», αλλά και «στους εγκληματίες διακινητές που εκμεταλλεύονται μετανάστες και πρόσφυγες», εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τα θύματα.

Με κεντρικό σύνθημα «Κάνανε τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών για τα κέρδη των καπιταλιστών» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα που ολοκληρώθηκε με πορεία στα γραφεία της ΕΕ, από σωματεία εργαζομένων, φορείς και νεολαία.

«Έκαναν τη Μεσόγειο υγρό νεκροταφείο, δε θα συνηθίσουμε ποτέ μας το σφαγείο», «Έγκλημα διάρκειας, χιλιάδες οι νεκροί, απάνθρωπο το σύστημα που δολοφονεί», «Μετανάστες πνιγμένοι και πρόσφυγες νεκροί, αυτή είναι της ΕΕ η πολιτική», «Πόλεμοι και φτώχεια, στη θάλασσα πνιγμένοι, οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι», «Ξανά οι θάλασσες μας θάλασσες νεκρών, αλληλεγγύη το όπλο των λαών», «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» ήταν μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν στο συλλαλητήριο και στην πορεία.

Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας

«Δε συνηθίζουμε στο θάνατο. Ούτε στο να είναι οι θάλασσες μας νεκροταφείο ανθρώπων», τόνισε ο Αντώνης Ζήκας, από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Είπε ότι οι μαθητές, η νεολαία έχουν ανοιχτό μέτωπο με τον ρατσισμό και κάθε προσπάθεια να διαχωριστούν με βάση το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή, τη θρησκεία. «Εμείς οι μαθητές στεκόμαστε πάντα στο πλευρό όσων υποφέρουν», υπογράμμισε.
«Οι εργαζόμενοι είμαστε στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών, στο σάπιο σύστημα που αναπνέει με το δίλημμα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας, εμείς απαντάμε οι ζωές μας! Οι ζωές όλων των κατατρεγμένων!», τόνισε ο Αντώνης Ταλφανίδης, εργαζόμενος σε ΜΚΟ μέλος της Επιτροπής Αγώνα ΜΚΟ του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, απευθύνοντας χαιρετισμό στο συλλαλητήριο.

«Δε θα ξεχάσουμε! Δίνουμε υπόσχεση! Το έγκλημα αυτό, όπως και όλα τα άλλα, δεν θα ξεχαστεί! Στο δίλημμα, τα κέρδη τους ή οι ζωές μας, για εμάς η απάντηση είναι όρκος και υπόσχεση αγώνα, έντασής της πάλης μας ενάντια στην εκμετάλλευση, τον πόλεμο και τον ξεριζωμό!»,υπογράμμισε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, μιλώντας στο συλλαλητήριο.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε το ποίημα «Πατρίδα» της Ουαρσάν Σάιρ, Βρετανίδας ποιήτριας με καταγωγή από την Κένυα: «Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του, εκτός αν πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία. Κανένας δε βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα, εκτός αν το νερό είναι πιο ασφαλές από την ξηρά. Κανένας δε θέλει να σέρνεται κάτω από φράχτες, κανένας δε θέλει να τον δέρνουν, να τον λυπούνται, κανένας δε διαλέγει τα στρατόπεδα προσφύγων»:.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες φαναράκια σηκώθηκαν στον ουρανό, για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με θύματα μετανάστες, ενώ συγκίνηση προκάλεσε το τραγούδι «του Κόσμου οι Λαοί» των Κοινών Θνητών που ακούστηκε από τα μεγάφωνα στο Σύνταγμα.

Με αυτή την κίνησή τους τιμούν την μνήμη των θυμάτων του εγκλήματος με το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. «Έγκλημα διαρκείας, χιλιάδες οι νεκροί. Απάνθρωπο το σύστημα που δολοφονεί», ήταν το σύνθημα που δόνησε την ατμόσφαιρα. Στο συλλαλητήριο απαγγέλθηκε το ποίημα της Ουαρσάν Σάιρ για τους πρόσφυγες ««Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του, εκτός αν...» Συγκίνηση προκάλεσε το τραγούδι «του Κόσμου οι Λαοί» των Κοινών Θνητών που ακούστηκε από τα μεγάφωνα στο Σύνταγμα. Μετά το συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων και των φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, ακολούθησε πορεία προς τα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ.

Χημικά και κρότου λάμψης στην πορεία διαμαρτυρίας

Ρίψη χημικών και επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας κατά την διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας.

Όπως φαίνεται στο βίντεο του avgi.gr και του Κώστα Παπαντωνίου, οι διαδηλωτές έτρεχαν στη Σταδίου, την ώρα που έπεφταν βροχή τα χημικά. Παράλληλα, έγινε ρίψη μολότοφ από αγνώστους.

Οι διαδηλωτές έτρεχαν πανικόβλητοι στη Σταδίου την ώρα που έπεφταν βροχή τα χημικά από τα ΜΑΤ. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 26 άτομα

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Στη συγκέντρωση αλληλεγγύης για τα θύματα του ναυαγίου της Πύλου. Θρηνούμε για τους νεκρούς, στεκόμαστε στο πλευρό των κατατρεγμένων που ναυάγησαν στο ταξίδι τους για μια καλύτερη ζωή. Να μη ναυαγήσει η ανθρωπιά, να νικήσει η αλληλεγγύη.

Ανακοίνωση των Σωματείων

«Οργή και απεριόριστη θλίψη πλημμυρίζει τις καρδιές και τη σκέψη όλων των εργαζομένων και του λαού στη χώρα μας, από το νέο πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου», τονίζεται στην ανακοίνωση των σωματείων.

- Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας
- Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγ/κής Βιομηχανίας Ελλάδος
- Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων Ν. Αττικής
- Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ)
- Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Ν. Αττικής

Θεσσαλονίκη

Μέλη φοιτητικών συλλόγων, της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και άλλοι πολίτες πραγματοποιούν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου.

Οι διαδηλωτές κρατούν πανό και φωνάζουν συνθήματα, καταλογίζοντας ευθύνες για το τραγικό αυτό γεγονός, την ώρα, που συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Λιμενικό Σώμα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πύλου, για τον εντοπισμό αγνοουμένων σε μία από τις μεγαλύτερες προσφυγικές τραγωδίες στη Μεσόγειο.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία της Καμάρας και θα κινηθεί σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης ενώ τελεί υπό την επίβλεψη των αστυνομικών δυνάμεων.

Στην συμπρωτεύουσα η είδηση του ναυαγίου ήρθε μία ημέρα προτού ξεκινήσει το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. To 24ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης εξέδωσαν ανακοίνωση χθες καλώντας στη σημερινή πορεία, στις 6 μ.μ. στην Καμάρα. Στις 7 μ.μ. στην Καμάρα κάλεσε η συλλογικότητα Stop War on Migrants και στις 8 μ.μ. έκτακτη κινητοποίηση συνδικάτων στο άγαλμα Βενιζέλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αντιρατσιστικού Φεστιβάκ και της Αντιραστιστικής Πρωτοβουλίας: «Τα λόγια έχουν στερέψει. Οφείλουμε όμως να φωνάξουμε τουλάχιστον, για μια ακόμα φορά, ότι τα εγκλήματα αυτά έχουν αυτουργούς. Την κυβέρνηση, που επαίρεται πως σφράγισε τα σύνορα, ωθώντας τους πρόσφυγες σε όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές. Την Ευρωπαϊκή Ένωση, που οργανώνει συνειδητά αυτή τη σφαγή στα σύνορά της, μετατρέποντας την Μεσόγειο σε ένα τεράστιο νεκροταφείο. Και, για να τα λέμε όλα, τα εγκλήματα έχουν και ηθικούς αυτουργούς: όλους αυτούς που στηρίζουν ή ανέχονται αυτόν τον ανηλεή πόλεμο ενάντια στην ανθρωπότητα που μαίνεται εδώ και τρεις δεκαετίες στο Αιγαίο, τον Έβρο, τη Μεσόγειο.

Οι υποκριτικοί θρήνοι για τις χαμένες ζωές, η απόδοση ευθυνών στους «δουλέμπορους», ή τους ίδιους τους πρόσφυγες, μεγαλώνουν την οργή μας. Η απάντηση είναι μόνο μία: ανοιχτά σύνορα, άσυλο και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Ανοιχτοί και ασφαλείς διάδρομοι για όσους και όσες θέλουν να διαφύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις ή την ακραία φτώχεια, που η ίδια η Δύση προκαλεί σε Αφρική και Ασία. Ελευθερία στη μετακίνηση και δικαίωμα στην παραμονή. Όποιος και όποια δεν είναι με αυτό, είναι με τον θάνατο.

[...] Μετά από κάθε τέτοιο έγκλημα, λέμε συχνά το σύνθημα «να μην συνηθίσουμε τον θάνατο». Με τόσο θάνατο όμως, φοβόμαστε ότι και αυτό το στοίχημα αρχίζουμε να το χάνουμε. Ας είναι το φεστιβάλ, ας είναι κάθε μικρή ή μεγάλη διαμαρτυρία, κάθε εκδήλωση ή συνάντηση, μια αφορμή να επιβεβαιώσουμε τουλάχιστον αυτό: εμείς, δεν θα συνηθίσουμε τον θάνατο».

«Να μη ναυαγήσει η ανθρωπιά»: Το κάλεσμα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στη συγκέντρωση για την Πύλο:

Το κάλεσμα για τη σημερινή συγκέντρωση της Αθήνας (Facebook)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Αθήνας: «Το πολύνεκρο ναυάγιο έξω από την Πύλο δεν είναι μόνο μια τραγωδία την οποία δεν μπορεί συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Η εκατόμβη των προσφύγων και μεταναστών αποτελεί το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής κυβέρνησης.

Είναι το το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της άγριας καταστολής και της στρατιωτικοποίησης των συνόρων · των φραχτών και των pushbacks · της άρνησης βοήθειας στα σκάφη που κινδυνεύουν και της εγκατάλειψης των προσφύγων στην ανοιχτή θάλασσα · των στρατοπέδων και της κατάργησης του ασύλου · της διαρκούς βίας, της μηδενικής ανοχής και του ηθικού πανικού.

Η εκατόμβη της Πύλου είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της πολιτικής που κάνει τη μετανάστευση όλο πιο δύσκολη, την μετακίνηση όλο πιο επικίνδυνη -χωρίς βέβαια να τη σταματάει.

Στην Πύλο διαπράχθηκε ένα μαζικό έγκλημα.

Αυτές τις σκοτεινές ώρες είναι επιτακτική ανάγκη να μη συνηθίσουμε τον θάνατο, να μη συνθηκολογήσουμε με τη βαρβαρότητα. Να παραμείνουμε άνθρωποι».

Μυτιλήνη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώθηκε χθες (Τετάρτη 14/6) στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, στις 7 το απόγευμα, από φορείς και συλλογικότητες. Οι διοργανωτές αναφέρουν στο κάλεσμα τους, ότι «αυτό που συνέβη στην δεν είναι ατύχημα είναι δολοφονία. Σήμερα ανοιχτά της Πύλου, για άλλη μια φορά μία βάρκα στην οποία επέβαιναν μετανάστες – μετανάστριες βούλιαξε. Τουλάχιστον 78 άνθρωποι είναι νεκροί, 100 έχουν διασωθεί, ενώ πολλοί αγνοούνται».

Τα καλέσματα ανά την Ελλάδα:

  • Αθήνα: 15/06 στις 7μμ Προπύλαια
  • Θεσσαλονίκη: 15/06 στις 6μμ στην Καμάρα
  • Πάτρα: 15/06 στις 7μμ Πλ. Γεωργίου
  • Βόλος: 15/06 στις 7μμ Άγιο Νικόλας
  • Καλαμάτα: 15/06 στις 8μμ συντριβάνι (φανάρια Αριστομένους
  • Χανιά: 15/06 στις 7μμ Πλατεία Αγοράς Χανίων
  • Ηράκλειο: 15/06 στις 7.30μμ. Λότζια Εργατικά Σωματεία, Σύλλογοι - ΠΑΜΕ
  • Ρέθυμνο: 15/06 στις 7μμ, στο Δημαρχείο
  • Κως: 15/06 στις 7μμ πλατεία Καζούλη
  • Χίος: 15/06 στις 15/6, 7.30 μ.μ., πλ. Βουνακίου
  • Κάλυμνος: 15/06 στις 8μμ έξω από το Πνευματικό Κέντρο Καλύμνου
  • Μυτιλήνη:  15/06 στις 7.30μμ Πλατεία Πλ. Σαπφούς
  • Γιάννενα: 15/06 στις 8μμ στο εργατικό κέντρο
  • Σάμος: 15/6 στις 7:30μμ Πλατεία Πυθαγόρα
  • Ζάκυνθος: 15/06 στις 20:00 Πλατεία Αγίου Μάρκου (διοργάνωμενη από ΕΚΖ) 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)