to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:31 | 17.05.2023

Διεθνή

Κάλεσμα της Χαμάς κατά της ισραηλινής «Παρέλασης των Σημαιών» στην Ιερουσαλήμ

«Μπαρούτι» μυρίζει πάλι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζα, καθώς μόλις μέρες μετά την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στην παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ. Ο λόγος είναι η παρέλαση που σχεδιάζουν Εβραίοι εθνικιστές αύριο, Πέμπτη, μέσω της κύριας παλαιστινιακής οδού στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ


Σήμερα η κυβερνώσα μαχητική ομάδα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ έμεινε έξω από τον τελευταίο γύρο μαχών, κάλεσε τους Παλαιστίνιους να διαμαρτυρηθούν. «Ζητάμε από τον λαό της Ιερουσαλήμ να κινητοποιήσει τις μάζες για να αντιμετωπίσει την αυριανή πορεία με σημαίες στην Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Μουσίρ αλ-Μάσρι, αξιωματούχος της Χαμάς στη Γάζα.

Η Χαμάς προέτρεψε επίσης τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στο εσωτερικό του Ισραήλ να «συγκρουστούν με την κατοχή» και είπε ότι θα πραγματοποιήσει μια διαδήλωση με παλαιστινιακές σημαίες κατά μήκος των πολύ οχυρωμένων συνόρων της Γάζας με το Ισραήλ.

Η παρέλαση έχει σκοπό να σηματοδοτήσει την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ», τον ετήσιο εορτασμό του Ισραήλ για την κατάληψη της ανατολικής Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένης της Παλιάς Πόλης και των ιερών τοποθεσιών της, στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής του 1967.

Το Ισραήλ θεωρεί ολόκληρη την πόλη ως αιώνια πρωτεύουσά του. Όμως η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν την περιοχή ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες Ισραηλινοί εθνικιστές συμμετέχουν στην πορεία, κυματίζοντας γαλανόλευκες ισραηλινές σημαίες και τραγουδώντας τραγούδια καθώς περπατούν μέσα από τη Μουσουλμανική Συνοικία και προς την Εβραϊκή Συνοικία και το Δυτικό Τείχος, τον πιο ιερό χώρο όπου οι Εβραίοι μπορούν να προσεύχονται.

Οι Ισραηλινοί περιγράφουν την παρέλαση ως εορταστική εκδήλωση. Όμως, τα προηγούμενα χρόνια, έχει αμαυρωθεί από αντιαραβικά ρατσιστικά άσματα και βία κατά των ντόπιων Παλαιστινίων από ορισμένους διαδηλωτές.
Μεγάλος αριθμός Εβραίων αναμένεται να επισκεφθεί τον πιο ευαίσθητο ιερό τόπο της Ιερουσαλήμ νωρίς την Πέμπτη πριν από την παρέλαση.

Το συγκρότημα στην κορυφή του λόφου είναι γνωστό στους Εβραίους ως Όρος του Ναού, όπου βρίσκονται οι βιβλικοί εβραϊκοί ναοί και είναι ο πιο ιερός τόπος στον Ιουδαϊσμό. Οι Παλαιστίνιοι το αποκαλούν Noble Sanctuary και σήμερα φιλοξενεί το Τζαμί Al-Aqsa, τον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ.

Με βάση μακροχρόνιες συμφωνίες, οι Εβραίοι επιτρέπεται να επισκέπτονται το συγκρότημα αλλά να μην προσεύχονται εκεί. Όμως, η αύξηση τέτοιων επισκέψεων τα τελευταία χρόνια, μαζί με σκηνές ορισμένων Εβραίων να προσεύχονται σιωπηλά, έχουν εγείρει ανησυχίες μεταξύ των Παλαιστινίων ότι το Ισραήλ προσπαθεί να αλλάξει το status quo - μια κατηγορία που το Ισραήλ αρνείται.

Οι ανταγωνιστικές αξιώσεις για την τοποθεσία βρίσκονται στο επίκεντρο της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και συχνά οδηγούν σε βία.

Πριν από δύο χρόνια, ένας πόλεμος 11 ημερών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ξέσπασε κατά τη διάρκεια της ετήσιας αυτής πορείας προς την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας στην Ιερουσαλήμ είπε ότι η αστυνομία θα αναπτύξει περίπου 2.500 αστυνομικούς την Πέμπτη. «Θα αντιμετωπίσουμε σκληρά όποιον προσπαθεί να διαταράξει την ειρήνη», είπε στους δημοσιογράφους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)