to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:45 | 04.11.2022

Κοινωνία

Κακοκαιρία EVA: Στάλθηκαν τα πρώτα μηνύματα του 112 - Live η πορεία του φαινομένου

Μήνυμα από το 112 σε βόρειο Ιόνιο και Ήπειρο - Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα φέρουν μεγάλα ύψη βροχής και μεγάλο αριθμό κεραυνών


Η κακοκαιρία EVA είναι προ των πυλών και έτσι στάλθηκαν τα πρώτα μηνύματα από το 112 για τις περιοχές του βορείου Ιονίου και της περιφέρειας Ηπείρου, προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

«Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» σημειώνεται στο μήνυμα το οποίο παραπέμπει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης με τις οδηγίες αυτοπροστασίας.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για την κακοκαιρία EVA, ανέφερε ότι υπάρχει αυστηρή σύσταση από την Πολιτική Προστασία για περιορισμό των μετακινήσεων, ενώ ανάλογα με τα φαινόμενα θα αποσταλούν μηνύματα από το 112 στους πολίτες και σε άλλες περιπτώσεις.

Για τα μεγάλα ύψη βροχής, τις δυνατές μπόρες, αλλά και την πυκνή συχνότητα κεραυνών που αναμένεται να φέρει η κακοκαιρία «EVA» ενημέρωσε διεξοδικά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και όλους τους συμμετέχοντες για την πορεία της κακοκαιρίας, ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.

Από την πλευρά της η ΕΜΥ, ανά 12 ώρες θα κάνει επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, μέσω της ιστοσελίδας της www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Αναλυτικές οδηγίες για:

Καταιγίδες

Κεραυνούς

Πλυμμηρικά φαινόμενα

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Αναλυτικά, το πρωί του Σαββάτου τα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, ενώ το από το μεσημέρι θα πλήξουν το νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, την ανατολική Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), όλη τη Θεσσαλία και την Εύβοια.

Την Κυριακή ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένεται να πλήξουν μέχρι το μεσημέρι το Ιόνιο, ενώ μέχρι το απόγευμα την ηπειρωτική χώρα εκτός από τη Θράκη.

Την ίδια ημέρα τα φαινόμενα θα πλήξουν από το πρωί τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τις Σποράδες και ενώ το μεσημέρι θα φτάσουν στα Δωδεκάνησα.

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες. Την Κυριακή το βράδυ αναμένονται ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως 8 μποφόρ στην Κρήτη.

----------------------------------------------------------------------

Αναβολή εκδήλωσης για τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου

Λόγω των δυσμενών μετεωρολογικών προβλέψεων για επερχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι η αυριανή εκδήλωση για τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, αναβάλλεται για την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)