to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:03 | 27.09.2023

Κοινωνία

Νύχτα αγωνίας: «Πνίγεται» πάλι ο Βόλος - Καταστροφές σε Εύβοια και Φθιώτιδα - Συνεχείς εκκενώσεις οικισμών (liveblog)

Βούλιαξε ο Βόλος από τα νερά της κακοκαιρίας «Elias» - Εγκλωβισμένα άτομα σε Αγριά και Αλυκές - Διακοπή κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή - Ώρες αγωνίας στο βόρειο τμήμα της Εύβοιας - Εκκενώσεις χωριών σε Φθιώτιδα, Λάρισα, Καρδίτσα • Φουσκώνει επικίνδυνα ο Σπερχειός ποταμός - Όλες οι εξελίξεις σε liveblog


[Δραματική η κατάσταση στον Βόλο, βράδυ Τετάρτης 27/9/23]

Δραματικές ώρες βιώνουν το απόγευμα και τη νύχτα της Τετάρτης οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας και του Βόλου από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Elias».

Οι δρόμοι του Βόλου έχουν μετατραπεί σε ποτάμια λόγω των ισχυρών καταιγίδων που σημειώνονται στην περιοχή με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στην οδό Βουλγαροκτόνου με το νερό να έχει ανέβει επικίνδυνα και δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν προκειμένου να προσέγγισουν σπίτια και εγκλωβισμένους οδηγούς. Εγκλωβισμένη είναι η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Φρόσω Παύλου, μαζί με άλλα τρία άτομα στον Κραυσίδωνα στον Βόλο. 

Από το απόγευμα της Τετάρτης (27/09) όλη η περιοχή πλήττεται από καταρρακτώδη βροχή, θυμίζοντας σε ένταση και ποσότητα νερού τις ημέρες του Daniel, ενώ έχει ανέβει και πάλι επικίνδυνα η στάθμη στον χείμαρρο Κραυσίδωνα. Το απόγευμα της Τετάρτης (27/09), έγινε γνωστό με μήνυμα του 112 που εστάλη στους κατοίκους της πόλης, ότι με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας τίθεται σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.

Στο Πήλιο η έντονη βροχόπτωση κατέβασε νερά κατεβαίνουν με τεράστια δύναμη. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Νοτίου Πηλίου, Δημήτρη Ραμματά, τα ρέματα και τα ποτάμια έχουν φουσκώσει και πάλι, μετά την έντονη βροχόπτωση που ξέσπασε στην περιοχή μετά το μεσημέρι. Ο ίδιος ανέφερε στην επικοινωνία του με τοπικό μέσο ότι ειδικά σε Χόρτο και Πλατανιά η κατάσταση είναι οριακή.

Μεγάλες καταστροφές στην Εύβοια

Η Εύβοια δοκιμάζεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (27/09), από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Έχει κομμένο τον κεντρικό οδικό άξονα από τη Νότιο προς τη Βόρεια Εύβοια λόγω κατολίσθησης στην περιοχή Δερβένι, με τα μηχανήματα να εργάζονται πυρετωδώς για να απομακρύνουν τα μπάζα όμως στην περιοχή έχει κυριολεκτικά συγκεντρωθεί ένα ολόκληρο βουνό. Επίσης, πολλές περιοχές είναι χωρίς ρεύμα από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς δέντρα ξεριζώθηκαν και έπεσαν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, βυθίζοντας στο σκοτάδι ολόκληρες περιοχές, αλλά και χωρίς νερό, ενώ η κυκλοφορία ακόμη και μέσα στα χωριά είναι πλέον επικίνδυνη.

Ο μετεωρολογικός σταθμός στη Λίμνη της Εύβοιας από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα έχει καταγράψει ότι έχουν πέσει πάνω από 230 κυβικά μέτρα νερού σε κάθε στρέμμα στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, οι εικόνες από τη Λίμνη που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου είναι απόκοσμες, αφού δείχνουν τη θάλασσα να έχει αλλάξει χρώμα και να έχει γίνει καφέ λόγω της λάσπης.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρέθηκαν στην Εύβοια με 28 οχήματα 50 πυροσβέστες και δύο ομάδες της ΕΜΟΔΕ, όπως, επίσης, και μία ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ με τον απαραίτητο εξοπλισμό και 1 άρμα, δεν προλαβαίνουν πλέον τις εκκλήσεις που γίνονται, από αρκετές περιοχές, είτε για να σώσουν ανθρώπους και να τους απεγκλωβίσουν από διάφορα σημεία, είτε να παρέμβουν για την άντληση των υδάτων. Έτσι, αποφασίστηκε η ενίσχυση των δυνάμεων με ειδικές ομάδες από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Στις Ροβιές οι κάτοικοι μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή καθώς μέσα στο χωριό πέρασαν 4 χείμαρροι που απλώθηκαν σε ολόκληρο το χωριό προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.

Χαρακτηριστικό το βίντεο από τις Ροβιές το πρωί της Τετάρτης:

Φθιώτιδα και Κιλελέρ

Πέρα από την Εύβοια και το Βόλο μεγάλα προβλήματα παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Λαμιέων και γενικώς στη Φθιώτιδα, ενώ στο μικροσκόπιο έχει μπει ο Σπερχειός ποταμός. Σύμφωνα με τοπικά μέσα το νερό είναι περίπου ένα μέτρο κάτω από τα αναχώματα, όμως από τη Δυτική Φθιώτιδα και από τα ρέματα της Ευρυτανίας κατεβαίνουν μεγάλες ποσότητες νερού προς την κοιλάδα του ποταμού. Όπως αναφέρει το lamianow περιοχές όπως η Λοκρίδα, η Αγία Τριάδα Μώλου, η Πελασγία χτυπήθηκαν από ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ το ίδιο συνέβη και στον δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας.

Στην τραυματισμένη Θεσσαλία το 112 ήχησε για την περιοχή του Σωτηρίου, του δήμου Κιλελέρ, με τους κατοίκους να απομακρύνονται προς Λάρισα. Οι καμπάνες του χωριού ξεκίνησαν να χτυπούν προειδοποιώντας και τους τελευταίους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Αποκλεισμένο το χωριό Παλαιοχώρι Καλαμπάκας

Αποκλεισμένο είναι το χωριό Παλαιοχώρι της ορεινής Καλαμπάκας, καθώς σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, έχουμε καθίζηση του οδοστρώματος του επαρχιακού δρόμου που συνδέει το χωριό με την γέφυρα Κουκοράβα και τη Χρυσομηλιά. Μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστου Μιχαλάκη, βρίσκονται στο σημείο όπου υπάρχει η ζημιά, και προσπαθούν να τη αποκαταστήσουν, αν και είχε δοθεί προ ημερών πρόσβαση στο χωριό μετά την κακοκαιρία Daniel, η οποία όμως δεν κράτησε πολύ καιρό καθώς ξαναπαρουσιάστηκε νέο πρόβλημα.

Παρακολουθούμε τις σημαντικότερες εξελίξεις από το μέτωπο της κακοκαιρίας σε Liveblog (περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα να φορτώσει):

 

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα από τον Κλ. Μαρουσάκη:

H εξέλιξη της κακοκαιρίας από το windy.com:

Διαβάστε ακόμη: Βόρεια Εύβοια: «Ένας χείμαρρος όλο το βουνό και κατεβαίνει κάτω»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)